Startpagina Maïs

Biedt een mengteelt kuilmaïs-klimboon kansen?

Nieuwe, robuustere gewassen of variëteiten kunnen het risico op misoogsten verlagen en vaak zowel een hoge opbrengst als goede voederwaarde garanderen. Zo kan de mengteelt kuilmaïs-klimboon meer eiwit opleveren met een betere stikstof- efficiëntie. Het project Farmers’ Benefits onderzocht de voor- en nadelen van deze mengteelt.

Leestijd : 4 min

Het project Farmers’ Benefits streeft naar het doorbreken van de monocultuur en de nauwe teelt-rotatie van kuilmaïs en gras door gewasdiversificatie. Door gewassen te diversifiëren kan de rundveehouder de risico’s van de ruwvoerteelt spreiden. De mengteelt kuilmaïs-klimboon kan hierbij als veelbelovend alternatief gezien worden.

ILVO, HoGent en Hooibeekhoeve onderzochten deze mengteelt in teeltseizoenen 2022-2024 in het Vlaio-project Farmers’Benefits, dat gesteund wordt door de Vlaamse overheid.

De teelt

Kuilmaïs-klimbonen inzaaien kan vanaf 10 mei, om het risico op vorstschade te beperken. De zaden worden op voorhand gemengd volgens een bepaalde verhouding en ingezaaid met een klassieke maïszaaimachine. Na opkomst gebruiken de klimbonen de maïsplanten als staken om rond te slingeren en omhoog te groeien.

Klimbonen zijn vlinderbloemigen, dus ze fixeren stikstof uit de lucht. Voor stikstofopname uit de bodem treden ze dus niet in competitie met de maïsplanten. Met een goede rassenkeuze rijpen maïs en bonen gelijktijdig af. In deegrijp stadium worden de planten gehakseld en ingekuild bij een drogestofgehalte van circa 35%. De teelt verloopt dus heel gelijkaardig aan de reinteelt maïs.

Weinig gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten voor zowel maïs als klimboon. Chemische onkruidbestrijding is enkel mogelijk met bodemherbiciden in vooropkomst en correctie met contactmiddelen na opkomst is niet mogelijk. Een uitzondering geldt voor Focus Plus (cycloxydim), bij resistente maïsrassen. Dit grassenmiddel is in zowel maïs als bonen erkend en kan in naopkomst ingezet worden tegen hanepoot en gierstgrassen.

De mengteelt kuilmaïs-klimboon kan meer eiwit opleveren met een betere stikstofefficiëntie.
De mengteelt kuilmaïs-klimboon kan meer eiwit opleveren met een betere stikstofefficiëntie. - Foto: Niel Verbrigghe

Inzaai

In het eerste jaar (2022) werden verschillende rassen maïs en klimbonen uitgetest. In 2023 en 2024 gingen we verder met de specifiek veredelde rassen van veredelingsbedrijf Van Waveren en de voorgemengde combinatie MultiMaya van Agrifirm-Quartes. In de juiste zaaiverhoudingen en -densiteit leverden beide een goede opbrengst en voederwaarde.

Het eerste jaar zaaiden we uit aan 100.000 zaden/ha voor de mengteelt, gelijkaardig aan de reinteelt maïs, waarvan 70% maïs- en 30% bonenzaad. In de droge omstandigheden van dat jaar presteerden de bonen ondermaats. Daarom verhoogden we in 2023 en 2024 de totale zaaidensiteit tot 130.000 zaden/ha, waarvan 30.000 of 50.000 bonenzaden/ha. Voor maïs presteerde een laat afrijpend ras (vanaf FAO 240) het best. De bonenzaden toevoegen bovenop de gebruikelijke zaaidensiteit van maïs, verlaagt het risico op lagere opbrengst bij droogte aanzienlijk.

Als bij droogte de opbrengst van de bonen wegvalt, blijven de maïsplanten zo nog in een normale dichtheid aanwezig. Bovendien dragen de bijgezaaide bonen substantieel bij aan de eiwitinhoud van de uiteindelijke oogst.

Gewasbescherming

Proefhoeve Bottelare HoGent-UGent onderzocht over jaren het effect van chemische en/of mechanische onkruidbestrijding. Een zuiver chemische behandeling, inclusief correctie tegen de grassen in naopkomst met Focus Plus, bleek de meest doeltreffende techniek bij Focus Plus-resistente maïs. Bij andere maïsrassen bleek mechanische onkruidbestrijding of een combinatie van chemische en mechanische onkruidbestrijding het meest doeltreffend (tabel 1).

15-maisklimboon-01-web

Ook afschrikking van vogels en bestrijding van ritnaalden is belangrijk, zeker bij zaden die niet ontsmet zijn.

Opbrengst en voederwaarde

De totale drogestofopbrengst van de referentie reinteelt maïs in de jaren 2023-2024 was gemiddeld 21 ton/ha. De mengteelt met 30.000 bonenzaden/ha leverde gemiddeld 20 ton/ha op. Bij 50.000 bonenzaden/ha was de opbrengst gemiddeld 18,5 ton/ha. Ondanks de gemiddeld lagere drogestofopbrengst, leverde de mengteelt toch een hogere ruweiwitopbrengst op: een stijging van 170 kg/ha bij 30.000 bonenzaden/ha en 200 kg/ha bij 50.000 bonenzaden/ha ten opzichte van de referentieteelt maïs (zie ook figuur 1).

De opbrengst werd ook beïnvloed door de bemesting. In 2023 resulteerde bemesting van de reinteelt maïs met 130 kg N/ha in 30% meer drogestofopbrengst en 0,4% meer ruw eiwit dan bemesting met 70 kg N/ha. In de mengteelt was het effect van hetzelfde bemestingsverschil kleiner, met een stijging van de drogestofopbrengst met respectievelijk 19% en 16% bij 30.000 en 50.000 bonenzaden/ha en geen effect op het ruweiwitgehalte.

Figuur 1: Gemiddelde drogestofopbrengst (DS-opbrengst) en voederwaardes van de mengteelt maïs-klimboon en reinteelt maïs over alle veldproeven in de jaren 2023-2024, bij verschillende zaaidichtheden:M10: 100.000 maïszaden/ha, M10B3: 100.000 maïszaden/ha + 30.000 bonenzaden/ha enM8B5: 80.000 maïszaden/ha + 50.000 bonenzaden/ha.
Figuur 1: Gemiddelde drogestofopbrengst (DS-opbrengst) en voederwaardes van de mengteelt maïs-klimboon en reinteelt maïs over alle veldproeven in de jaren 2023-2024, bij verschillende zaaidichtheden:M10: 100.000 maïszaden/ha, M10B3: 100.000 maïszaden/ha + 30.000 bonenzaden/ha enM8B5: 80.000 maïszaden/ha + 50.000 bonenzaden/ha. - Bron: ILVO/HoGent/UGent/Hooibeekhoeve

In 2024 lag de proef aan op een perceel gescheurd grasland, met dus grote stikstofnalevering. De bemestingseffecten waren daardoor minder duidelijk. De proeven toonden dus aan dat de mengteelt maïs-klimboon zeer efficiënt met stikstof omspringt bij lagere bemesting.

Klimbonen bevatten veel eiwit en kunnen via de mengteelt de aanbreng van eiwit via ruwvoeder verhogen. Een hogere aanbreng van darmverteerbaar eiwit (DVE) verlaagt zo de nood aan eiwitcorrectie met soja. In 2023 en 2024 had het maïsras dat als referentie werd gebruikt gemiddeld een ruwe-eiwitconcentratie (RE) van 6,6%. Door toevoegen van 30.000 bonenzaden/ha aan de referentiezaaidichtheid van maïs (100.000 zaden/ha) steeg het RE naar 8%. Bij dezelfde totale zaaidichtheid van 130.000 zaden/ha, maar met 50.000 bonenzaden/ha, steeg het gemiddelde RE naar 8,4%. De ingekuilde mengteelt bevatte steeds wel een lager zetmeelgehalte.

De verteerbaarheid van de organische stof bleek gelijkaardig aan de reinteelt maïs. Op basis van deze resultaten gaat onze aanbeveling uit naar een dichtheid van 100.000 maïszaden + 30.000 bonenzaden/ha.

Conclusie

Het project Farmers' Benefits onderzocht de mogelijkheden van mengteelt kuilmaïs-klimboon voor een duurzame en eiwitrijke ruwvoederproductie. De beperkte opties voor chemische onkruidbestrijding vormen een uitdaging, maar de mengteelt biedt belangrijke voordelen, zoals een hogere eiwitopbrengst en efficiënter stikstofgebruik.

De resultaten tonen aan dat de mengteelt een veelbelovend alternatief is voor traditionele monoculturen, met potentieel om de afhankelijkheid van aangekocht eiwitrijk voer, zoals soja, te verminderen.

ILVO, HoGent, UGent, Hooibeekhoeve

Lees ook in Maïs

Droogtetolerante maïsrassen bevestigen ook in een nat jaar

Maïs Veredeling speelt in op factoren die de rendabiliteit van maïs in het gedrang kunnen brengen. Droogte is een van de factoren die altijd gepaard gaan met een productieverlies bij de oogst. Zeker wanneer deze droogte tijdens de bloei optreedt, zal dit heel wat kilo’s kosten.
Meer artikelen bekijken