Startpagina Stikstof

West-Vlaanderen start metingen van stikstofuitstoot in varkensstallen

De provincie West-Vlaanderen lanceert als eerste Vlaamse provincie een innovatieve meetcampagne rond stikstofuitstoot in de varkenshouderij. Die moet twijfels over de uitstoot van stikstof wegnemen. “Meten is weten.”

Leestijd : 2 min

In samenwerking met Inagro en met advies van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) is in enkele varkensstalcompartimenten op een West-Vlaams varkensbedrijf een gespecialiseerde meetinstallatie geplaatst. De metingen zijn intussen gestart.

Deze meetcampagne maakt deel uit van het provinciaal stikstofactieplan, dat op 8 februari 2024 werd goedgekeurd. Doel is om via betrouwbare data inzicht te krijgen in stikstofemissies en zo in een volgende fase innovatie en gerichte reductiemaatregelen te stimuleren.

Als landbouwprovincie neemt West-Vlaanderen haar verantwoordelijkheid, meent gedeputeerde van Landbouw Bart Naeyaert (cd&v). “Meten is weten. Enkel via nauwkeurige metingen kunnen we innovatieve technieken valideren en de sector begeleiden naar toekomstgerichte stikstofreductie.”

De meetcampagne moet een einde maken aan de constante discussies over de effectiviteit van ammoniakemissiereducerende technieken en maatregelen. “Altijd worden die met twijfels benaderd. Die twijfels willen we wegnemen door de mogelijkheid te ontwikkelen om accurate stikstofmetingen uit te voeren in varkensstallen. Daarom testen we in samenwerking met een leverancier van sensoren ook verschillende soorten monitorsystemen.”

Betrouwbaar stikstofemissies in varkensstallen kunnen meten is het doel van het onderzoek. “Vanuit de sector vragen ze om niet langer met depositiewaarden te werken, maar vanuit de emissies te vertrekken. Als je dan voor een bepaald resultaat gaat, moet je kunnen meten of dat resultaat behaald wordt.”

Uniek meetsysteem

De meetinstallatie bestaat uit 3 onderdelen: een systeem dat ammoniak in de lucht meet, sensoren die het gedrag van de dieren opvolgen, en mobiele, uiterst gevoelige sensoren voor nauwkeurige meetwaarden. Samen vormen ze een geïntegreerd meetsysteem dat 17 maanden lang continu gegevens verzamelt. Inagro en Agro Heugebaert volgen de metingen op en beheren de installatie samen met de betrokken landbouwers.

Deze metingen zijn uniek in Vlaanderen, zegt de provincie West-Vlaanderen. “Ze moeten helpen begrijpen hoe en wanneer ammoniakemissies ontstaan, hoe ze evolueren en hoe ze beïnvloed worden door dierenwelzijn en staltechnieken. Dit is een belangrijke stap naar het ontwikkelen en valideren van nieuwe oplossingen binnen het Vlaams stikstofbeleid (PAS).”

Tot slot vindt Naeyaert dat er ook werkt gemaakt moet worden van gebiedsgerichte natuurdoelstellingen. “Samen met landbouw en natuur, en met veel inbreng van kennis, alle doelstellingen naast elkaar leggen om te zien wat op termijn haalbaar is. Als we die oefening opnieuw uitstellen, komt er terug frustratie van.”

Provincie West-Vlaanderen/ThD

Dit artikel werd aangevuld.

Lees ook in Stikstof

Boer meet straks betrouwbaar stikstof dankzij nieuwste chiptechnologie

Stikstof Fotonische chiptechnologie moet het mogelijk maken om continu, en op een betaalbare en betrouwbare manier, stikstofconcentraties te meten, toont onderzoek van OnePlanet. “Boeren zullen daarmee beter grip krijgen op de stikstofuitstoot op hun bedrijf en kunnen daarmee sturen op de hoeveelheid uitstoot.”
Meer artikelen bekijken