Bayer sluit niet uit te stoppen met glyfosaat wegens de ‘rechtszakenindustrie’
De Duitse chemiereus Bayer sluit niet uit om in de toekomst te stoppen met de productie van zijn controversiële onkruidverdelger op basis van glyfosaat. Dat heeft topman Bill Anderson vrijdag 25 april aangekondigd. Bayer kijkt nog steeds aan tegen een lawine aan rechtszaken.

“We komen op een punt dat de ‘rechtszakenindustrie’ ons zou kunnen dwingen om te stoppen met de verkoop van dit vitale product en we moeten ons voorbereiden op alle scenario's”, aldus Anderson.
Sinds de overname van het Amerikaanse Monsanto in 2018 gaat de groep uit Leverkusen gebukt onder de processen in de Verenigde Staten rond zijn product Roundup, een bekende onkruidverdelger op basis van glyfosaat waarvan gezegd wordt dat hij kankerverwekkend zou zijn.
Bayer heeft ondertussen al 11 miljard dollar (9,7 miljard euro) moeten ophoesten om meer dan 100.000 rechtszaken te schikken, terwijl er nog 67.000 lopen. Om uit die situatie te geraken rekent de groep op een beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat begin april een beroepsprocedure rond glyfosaat behandelde.
Manouvreerruimte
Maar om zichzelf ‘manoeuvreerruimte’ te geven om de geschillen in te dammen, heeft Bayer zijn aandeelhouders vrijdag 25 april gevraagd om in te stemmen met een kapitaalverhoging tot 35%. Dit voorstel, dat begin maart aangekondigd werd, is bij beleggers op de beurs van Frankfurt slecht aangekomen, terwijl het aandeel al laag noteerde. Sinds Bill Anderson aan het hoofd van Bayer kwam in juni 2023 is de koers van het aandeel gehalveerd.
“De inzet is echt hoog, voor ons en voor de Amerikaanse landbouwers”, aldus de Amerikaanse topman, die zich tevreden toonde over recente overwinningen bij rechtszaken in de staten Georgia en North Dakota.
De weerstand bij aandeelhouders tegen Anderson neemt ondertussen verder toe, hoewel zijn contract tot in 2026 loopt. “Uw staat van dienst is rampzalig en Bayer bevindt zich in een strategische impasse”, aldus Ingo Speich, vertegenwoordiger van aandeelhouder Deka, een investeringsfonds.