Dierenwelzijnsfonds heeft 4,5 miljoen euro
In het Vlaamse Dierenwelzijnsfonds zit vandaag meer dan 4,5 miljoen euro. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Mieke Claes (N-VA) aan haar partijgenoot Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn. Het fonds financiert onder meer het dierenwelzijnskeurmerk Beter voor Dieren.

Het Vlaamse Dierenwelzijnsfonds wordt gespijsd met inkomsten uit onder meer dierenregistratie, administratieve boetes voor overtredingen op de Codex Dierenwelzijn en vrijwillige bijdragen, bijvoorbeeld via schenkingen, sponsoring of nalatenschap. Sinds 2015 zijn de inkomsten gestaag gestegen. In de voorbije 4 jaar kwam er elk jaar meer dan 700.000 euro binnen. Bij de ontvangsten zien we een stijgende trend die voornamelijk te wijten is aan destijgende inkomsten van de minnelijke schikkingen en de verbeterde inning van onkosten verbonden aan de inbeslagname van verwaarloosde dieren.
Investeren in onderzoek
De middelen worden onder meer ingezet voor wetenschappelijk onderzoek naar kattenziekte (100.000 euro), sociale vaardigheden van gezinshonden (iets meer dan 100.000 euro) en andere onderzoeksprojecten rond dierenwelzijn. Ook de Vlaamse Dierenwelzijnsprijs voor bachelor- en masterstudenten (2.500 euro) wordt ermee gefinancierd, net zoals het dierenwelzijnskeurmerk Beter voor Dieren (bijna 250.000 euro). Nieuw vanaf dit jaar: ook de lonen van het personeel bij Dierenwelzijn Vlaanderen worden via het fonds betaald (580.000 euro).
Betere transparantie
Om het fonds meer zichtbaarheid te geven, lanceert Dierenwelzijn Vlaanderen tegen deze zomer een afzonderlijke webpagina. Daarop zal te zien zijn waar het geld vandaan komt, waar het naartoe gaat én hoe burgers zelf kunnen bijdragen, bijvoorbeeld via een schenking of legaat.
“Laat ons hopen dat de inkomsten ook de komende jaren zo verder kunnen oplopen”, aldus Mieke Claes.