ABS: Bioveiligheidsmaatregelen naleven op rundveebedrijven is een plicht, ook voor erfbetreders
Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) klaagt aan dat controleurs van overheidsinstellingen zich vaak niet aan elementaire bioveiligheidsmaatregelen houden. “Door stallen te betreden zonder enige voorzorgsmaatregel wordt er potentieel voorkombare schade aangericht. Voorzie aangepaste kleding, zoals een wegwerp-overall, en voldoende ontsmettingsmiddelen, zodat in alle gevallen de controleurs hun taak zo bioveilig mogelijk kunnen uitvoeren.”

Controleurs van overheidsadministraties hebben in veel gevallen het recht om zonder te vragen een boerderij te betreden. Daar maken ze ook veelvuldig gebruik van en je mag hen niet tegenhouden, ook niet als ze elementaire bioveiligheidsmaatregelen niet naleven.
Op rundveehouderijen werd er tot een tiental jaar geleden niet zo hard gelet op bioveiligheidsmaatregelen. Vandaag de dag is dat anders. Op rundveebedrijven gelden tegenwoordig even strenge maatregelen als op varkens- of kippenbedrijven. Het risico op insleep van ziektes van buiten uit door derden is groot.
De meeste erfbetreders, zoals adviseurs, houden hier terdege rekening mee en zullen bedrijfseigen kleding aantrekken of zorgen zelf voor ontsmetting. Niemand wil immers de bron zijn van ziekte-insleep.
Uitzondering
Controleurs van de overheid blijken te vaak de uitzondering te zijn. Stallen worden betreden zonder enige voorzorgsmaatregel. Is de veehouder aanwezig en vraagt hij of zij dat bioveiligheidsmaatregelen nageleefd worden, dan volgt vaak een pertinente weigering. Met de dreiging van boetes en verregaande reprimandes verschaffen deze controleurs zich toegang, de veehouder ontredderd achterlatend. De meldingen vanuit de sector zijn legio.
Dit is niet correct! Het ABS heeft dit al meermaals aangekaart, onlangs nog op Agriflanders bij het bezoek van minister van Landbouw Brouns. Het klopt dat niet elke stal waarschuwingsborden heeft, maar dat is geen reden om deze elementaire regels niet na te leven.
Controleurs hoeven geen toestemming te hebben om bedrijfsgebouwen te betreden, de wet is daar helder over, maar daarbij mogen ze geen schade aanrichten. Door stallen te betreden zonder enige voorzorgsmaatregel wordt er potentieel voorkombare schade aangericht.
Bioveiligheid garanderen
Wie controles op veehouderijen wil verrichten, moet daarom steeds kunnen aantonen dat zij of hij alle nodige bioveiligheidsmaatregelen in acht genomen heeft. Concreet betekent dit dat ze steeds een aantoonbaar verse (wegwerp)overall aanhebben en dat schoeisel en handen voldoende ontsmet zijn. Kunnen ze dat niet, dan moeten ze zich tot de bedrijfsleider wenden en vragen of die hun van materiaal kan voorzien. Kan het bedrijf dat om eender welke reden niet voorzien, dan kan een controle onmogelijk doorgaan.
We roepen de verschillende overheidsadministraties op om terdege rekening te houden met de bezorgdheid van de veehouders en om daar ook werk van te maken. Voorzie aangepaste kleding, zoals een wegwerpoverall, en voldoende ontsmettingsmiddelen, zodat in alle gevallen de controleurs hun taak zo bioveilig mogelijk kunnen uitvoeren.