Importheffingen hebben impact op de zuivelmarkt
Raf Beyers, Adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, beende ons op 7 april bij over de recente ontwikkelingen in de internationale zuivel- en voedermarkt.

Met de door Trump zelf uitgeroepen Liberation Day van 2 april kwam er een salvo aan importheffingen voor producten die de Verenigde Staten (VS) binnenkomen. De handelsoorlog werd op 4 april nog wat uitgediept toen China met een vergeldingstarief van 34% op Amerikaanse importen kwam. Nadien ontstond een opbod tussen beide grootmachten. De markten kleuren intussen bloedrood. Er is duidelijk een recessierisico.
“De recessievrees doet ook de olieprijs stevig dalen”, stelt Raf Beyers. “Brentolie komt nog maar amper aan 64 dollar per vat wat de laagst olieprijs van de voorbije 4 jaar is. Dat was toen nog een effect van de coronacrisis.”
Dalende boterprijzen
De Europese boterprijs ging in week 14 licht naar beneden. De Nederlandse en Duitse boterprijs daalden. De Franse boterprijs klom de week voordien nog plots 240 euro/ton omhoog naar 7.830 euro/ton en bleef vervolgens in week 14 gelijk. De Nederlandse boterprijs is nu de laagste van de 3 met 7.400 euro/ton. Zo komt de eerste Europese boternotering van april aan 7.568 euro/ton. Beyers: “De recessievrees zorgt er wel voor dat er tekenen zijn in de markt dat deze prijs spijtig genoeg niet vol te houden is.
Op de Global Dairy Trade (GDT) kon boter zijn prijs, die na Nieuwjaar stevig steeg, ook niet vasthouden. Boter is in Nieuw-Zeeland nu nog 7.029 euro/ton. De Amerikaanse boterprijs blijft naar beneden gaan tot nu nog 4.684 euro/ton. We moeten al terug naar december 2021 dat de Amerikaanse boter nog zo goedkoop was.”
Meer koeien en melk in de VS
De melkproductie in de VS steeg in februari met 1,0% ten opzichte van vorig jaar, na correctie voor het schrikkeljaar 2024. Januari werd ook naar boven bijgesteld van +0,1% naar +0,5%. “De omvang van de veestapel in januari werd er met 25.000 stuks naar boven herzien en ook in februari werden er nog eens 15.000 stuks melkkoeien toegevoegd”, beschrijft Beyers de situatie in de VS. “De gehaltes in de Amerikaanse melk waren ook erg sterk in februari, dus in milksolids steeg de productie met maar liefst 3,5% op jaarbasis. Californië blijft herstellen van de uitbraak van vogelgriep, maar daalde nog steeds met 3,7% ten opzichte van vorig jaar, maar de productie in de rest van het land steeg met een zeer gezonde 2,0% en compenseerde de zwakte in Californië ruimschoots. Vogelgriep is nog steeds een risico omdat vogels dit voorjaar naar het noorden trekken, maar het aantal bevestigde gevallen is momenteel laag en de groei van de melkproductie zal waarschijnlijk verder verbeteren in maart en april.”
De productie van Nieuw-Zeelandse milksolids steeg in februari met 1,5% ten opzichte van vorig jaar, na correctie voor het schrikkeljaar. Grote delen van het Noordereiland zijn droog en hebben een impact op de melkproductie.
SMP-prijzen lijden onder importheffingen
De zuivelmarkten lijken last te gaan krijgen van de recessievrees. De olieprijzen dalen recent heel stevig wat de zuivelmarken onrustig maakt. Ondanks dat mageremelkpoeder (SMP, skimmed milk powder) op de GDT in week 14 het best presterende zuivelproduct was met een prijs van 2.659 euro/ton, was dit niet voldoende om de prijsdaling van mageremelkpoeder in Europa en de VS te stoppen.
“Importheffingen verstoren duidelijk de handel van dit internationaal verhandelde product. De Europese mageremelkpoederprijzen daalden in week 14 verder naar 2.422 euro/ton. We moeten al terug naar augustus vorig jaar om nog zo’n lage poederprijzen in Europa te zien. Amerikaans mageremelkpoeder doet het helemaal slecht met nog maar 2.350 euro/ton. De Amerikaanse landbouwsector heeft te lijden onder het Trump-beleid”, besluit Raf Beyers het zuiveloverzicht