Startpagina Maïs

Biedt een mengteelt kuilmaïs-klimboon kansen?

Nieuwe, robuustere gewassen of variëteiten kunnen het risico op misoogsten verlagen en vaak zowel een hoge opbrengst als goede voederwaarde garanderen. Zo kan de mengteelt kuilmaïs-klimboon meer eiwit opleveren met een betere stikstof- efficiëntie. Het project Farmers’ Benefits onderzocht de voor- en nadelen van deze mengteelt.

Het project Farmers’ Benefits streeft naar het doorbreken van de monocultuur en de nauwe teelt-rotatie van kuilmaïs en gras door gewasdiversificatie. Door gewassen te diversifiëren kan de rundveehouder de risico’s van de ruwvoerteelt spreiden. De mengteelt kuilmaïs-klimboon kan hierbij als veelbelovend alternatief gezien worden.

ILVO, HoGent en Hooibeekhoeve onderzochten deze mengteelt in teeltseizoenen 2022-2024 in het Vlaio-project Farmers’Benefits, dat gesteund wordt door de Vlaamse overheid.

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Maïs

Onderzaai gras in maïs niet evident qua onkruidbeheersing

Maïs Onderzaai van gras in maïs houdt in dat gras (zoals rietzwenkgras) gelijktijdig met de maïs gezaaid wordt. Er kan ook gras worden gezaaid tijdens de groei van de maïs, waarbij afhankelijk van het groeistadium een grassoort met meer of minder concurrentievermogen wordt gekozen. Op het vlak van onkruidbeheersing en ontwikkeling van het ingezaaide gras zijn er wel heel wat beperkingen.
Meer artikelen bekijken