Verzamelaanvraag 2025 en impact van het gewijzigd Mestdecreet: waar moet je op letten?
Welke aandachtspunten zijn er in de verzamelaanvraag 2025 naar aanleiding van het gewijzigd Mestdecreet? De Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Nog tot 30 april kan je als landbouwer de jaarlijkse verzamelaanvraag indienen. Door de wijzigingen in het Mestdecreet willen de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij een aantal aandachtspunten nog eens in de kijker zetten. Als je in 2025 een beschermingsstrook moet aanleggen langs een waterloop, dan teken je deze ook apart in en duid je deze vervolgens aan in de percelentabel. Ook de duurzame praktijken uit het Mestdecreet geef je aan via de verzamelaanvraag. Per perceel is er 1 verantwoordelijke die het volledige teeltplan aangeeft.
Beschermingsstroken
Heb je een perceel met een nitraatgevoelige hoofdteelt in gebiedstype 2 en 3 langs een waterloop die is opgenomen in de Vlaamse Hydrografische Atlas (VHA)? Dan moet je een beschermingsstrook van 5 m aanhouden. Op de strook moet dit jaar een niet-nitraatgevoelige hoofdteelt of spontane vegetatie aanwezig zijn. Ook als er zich bijvoorbeeld een wandelpad of weg tussen de waterloop en het perceel bevindt, moet je nog steeds zorgen dat er geen nitraatgevoelige teelt staat op de eerste 5 m vanaf de knik van de talud van de waterloop.
Hoe duid je de beschermingsstrook aan in de verzamelaanvraag? In de verzamelaanvraag teken je eerst deze beschermingsstrook als apart perceel in én vervolgens vink je dit voor dit perceel aan in de percelentabel in de kolom ‘Beschermingsstrook’. Hoe je een strook afsplitst van een perceel, vind je in de ‘instructiefilm intekening waterlopen’ op de website www.vlaanderen.be/landbouw onder bedrijfsvoering > verzamelaanvraag > overzicht aspecten verzamelaanvraag. Je kan ook de ‘instructiefilm waterlopen’ bekijken op .
VHA-waterlopen zijn in het blauw aangeduid in de verzamelaanvraag, in LV-AgriLens en op het Geoloket landbouw. Daar kan je ook zien in welk gebiedstype uw perceel gelegen is. De lijst van niet-nitraatgevoelige teelten vind je terug in de Tabel 'teeltcodes mestbankaspecten' op de website lv.vlaanderen.be onder bedrijfsvoering > verzamelaanvraag > tabellen.
Wat met beheerovereenkomsten of ecoregelingen op de beschermingsstrook? Bestaande beheerovereenkomsten lopen dit jaar door op de beschermingsstrook. Landbouwers kunnen voor hun percelen langs waterlopen ook deelnemen aan de ecoregeling bufferstroken. Daarnaast kunnen ook sommige andere ecoregelingen en agromilieuklimaatmaatregelen aangevraagd worden op de beschermingsstrook.
Verzamelaanvraag
Per perceel is er 1 verantwoordelijke voor de hoofdteelt en bemestingsrechten. Deze verantwoordelijke geeft het volledige teeltplan op voor een perceel, dus de hoofdteelt en indien aanwezig, de voor- en nateelt(en).
Via duurzame praktijken kan je de reducties op de werkzame stikstof (gedeeltelijk) terugverdienen. In de percelentabel kan je aanduiden welke duurzame praktijk u uitvoert op een perceel. De codes vind je terug in de Tabel 'gebruikte codes in de verzamelaanvraag' op de website onder bedrijfsvoering > verzamelaanvraag > tabellen.
De uiterste indieningsdatum voor de verzamelaanvraag is 30 april en de uiterste wijzigingsdatum is 31 mei. De uiterste wijzigingsdatum voor het aangeven van beschermingsstroken in de verzamelaanvraag, inclusief het aanvinken als beschermingsstrook in de percelentabel, is 30 juni. Duurzame praktijken kunnen nog gewijzigd worden tot 31 oktober. Let wel, sommige duurzame praktijken hebben betrekking op de hoofdteelt en de hoofdteelt kan in het kader van het Mestdecreet uiterlijk tot 30 juni gewijzigd worden. Voor meer info over alle belangrijke data kan je de tabel in de infofiche ‘Indienen en wijzigen van de verzamelaanvraag’ raadplegen op de website www.vlaanderen.be/landbouw onder bedrijfsvoering > verzamelaanvraag > overzicht aspecten verzamelaanvraag.
Voor meer informatie over het gewijzigde Mestdecreet kan je terecht op www.vlm.be onder waterkwaliteit > nieuwe mestmaatregelen vanaf 2025. Voor meer informatie over de verzamelaanvraag en over de ecoregelingen kan je terecht op www.vlaanderen.be/landbouw onder bedrijfsvoering > verzamelaanvraag en onder steun > bedrijfsgebonden steun.