Startpagina Bieten

Vernietig besmettingshaarden in bieten om risico op virale vergelingsziekte te verminderen

Om het risico op virale vergelingsziekte te verminderen, roept het Bieteninstituut (KBIVB) telers op om 2 types besmettingshaarden van deze ziekte die in het bijzonder een hoog risico met zich meebrengen te vernietigen: de opslag van bietenwortels in reinigingshopen en die van bietenresten in volgteelten.

Leestijd : 2 min

Bietentelers werden de voorbije 2 jaar relatief gespaard van virale vergelingsziekte in hun gewas. Het is afwachten wat 2025 zal brengen. Maar om het risico op deze ziekte te verminderen, is het essentieel dat je 2 maatregelen neemt.

Vooreerst moet je ervoor zorgen dat de grond van de reinigingshopen zo snel mogelijk gekeerd wordt. Vernietiging met glyfosaat is ook mogelijk onder de regelgeving voor ‘tijdelijk onbeteelde landbouwgrond’.

Merk je daarnaast bietenopslag in je granen die nog niet is vernietigd door onkruidbestrijding, gebruik dan een herbicide voor breedbladige onkruiden. Voor Conviso Smart-bieten zijn sulfonylurea’s niet effectief. Gebruik daarom een product met een andere werkingswijze.

120 dagen-toelatingen voor Movento en Gazelle

Voor het seizoen 2025 zijn er toelatingen van 120 dagen verleend voor de producten Movento en Gazelle. Er verandert niets ten opzichte van voorgaande jaren: de verkoop en het gebruik van deze producten zijn toegestaan tot 29 juli 2025. Movento is toegestaan voor 2 toepassingen van 0,75 l/ha (aanbevolen dosis: 0,45 l/ha). Gazelle is uitsluitend toegestaan in suikerbieten vanaf BBCH31 (begin van de rijsluiting) voor 1 toepassing van 0,25 kg/ha. Uiteraard blijft Teppeki toegestaan, vermits het is erkend voor gebruik in bieten met 1 toepassing van 0,14 kg/ha vanaf het 2-bladstadium van de bieten. Controleer het gebruik altijd op Fytoweb.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Zitstokken plaatsen voor roofvogels wordt geadviseerd

Bieten Veel roofvogels zijn momenteel aanwezig rond onze velden. Gebruik hun aanwezigheid door zitstokken te plaatsen in open zones om de natuurlijke predatie van bosmuizen door roofvogels te bevorderen. Zo klinkt het advies van het Bieteninstituut (KBIVB).
Meer artikelen bekijken