Startpagina Actueel

Geen saneringsplicht voor asbest in afdruipzones bij stallen

Uit een recente studie blijkt dat een saneringsplicht voor asbest onder afdruipzones niet nodig is. Zo antwoordde minister Jo Brouns (cd&v) op een vraag van partijgenoot Brecht Warnez.

Leestijd : 2 min

Afdruipzones zijn de gebieden direct onder de dakranden waar regenwater niet wordt afgevoerd via dakgoten, maar waar het vanaf de daken afdruipt in de bodem. Veel landbouwgebouwen, schuren en bijgebouwen hebben nog asbestdaken zonder dakgoot. Daardoor kunnen er na verloop van tijd, en bij regen, losgekomen asbestvezels in de bodem terechtkomen. Vanuit het voorzichtigheidsprincipe werd tot voor kort vaak een sanering bevolen. Nu blijkt dit echter niet meer nodig.

Saneringsplicht niet nodig

Een studie in opdracht van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en uitgevoerd door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), in samenwerking TNO Nederland, onderzocht de risico’s van asbest in afdruipzones. Gezondheidsrisico's ontstaan wanneer de concentratie aan asbestvezels in de lucht de toegelaten grenswaarden overschrijdt.

In het antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Brecht Warnez aan minister Jo Brouns worden de resultaten van deze studie onthuld. Er blijken geen gezondheidsrisico’s, zelfs niet bij droge bodems en verstoring door bijvoorbeeld graven of harken. De OVAM legde de studie ter advies voor aan het departement Zorg. Zij concludeerden dat er op basis van de studieresultaten geen noodzaak is om een saneringsplicht op te leggen.

“Ik ben blij dat dit eindelijk ten gronde werd onderzocht. Oude stallen of schuren bij landbouwbedrijven hebben vaak geen dakgoot, waardoor er regelmatig afdruipzones voorkomen. Als er dan ook asbest in het dak aanwezig was, bracht dit kosten en minstens onzekerheid over de sanering met zich mee voor de landbouwer. Ik ben blij dat dit nu duidelijk is en dat we landbouwers niet langer op kosten jagen”, aldus Brecht Warnez.

Eigenaars informeren

Afdruipzones behoren tot de vele vormen van asbesthoudende materialen die in en rondom gebouwen kunnen voorkomen. Het asbestattest brengt deze in kaart en biedt de eigenaar inzicht in de aanwezigheid en in de te nemen maatregelen.

“Een asbestveilig Vlaanderen is het doel, maar dat betekent niet dat elk materiaal met een extreem laag risico onmiddellijk moet worden verwijderd of gesaneerd”, besluit Warnez. “We moeten verstandig omgaan met asbest en bovenal inzetten op bewustmaking en veilige verwijdering waar mogelijk.”

AV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken