EU-Commissie wil habitatrichtlijn wolf aanpassen
De Europese Commissie heeft op 7 maart voorgesteld om de habitatrichtlijn voor de wolf gelijk te trekken met de beschermingsstatus van dit dier in het Verdrag van Bern. Die daalde de dag ervoor van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’

De Europese Commissie heeft vrijdag 7 maart voorgesteld om haar habitatrichtlijn voor de wolf aan te passen, om de status van de wolf gelijk te trekken met die van het Verdrag van Bern.
Verdrag van Bern
De permanente commissie van het Verdrag van Bern, dat de bescherming van wilde dier- en plantensoorten bepaalt, stemde in december in op een vraag van de Europese Unie om de beschermingsstatus te wijzigen van 'streng beschermde diersoort' in 'beschermde diersoort'.
De EU-lidstaten waren naar de Raad van Europa gestapt op voorstel van de Europese Commissie, die daar zelf toe aangespoord werd door de lokale autoriteiten in Europa. Over de bescherming van wilde diersoorten kan de EU niet zelfstandig beslissen, maar de kwestie wordt geregeld door het Verdrag van Bern, een initiatief van de Raad van Europa dat sinds 1979 die instandhouding regelt.
De tekst zou na 3 maanden in werking treden, tenzij ten minste een derde van de partijen in het Verdrag bezwaar zou maken. Het Verdrag van Bern telt 50 leden, dus dat betekent dat minstens 17 van hen zich hadden moeten verzetten om de tekst te blokkeren. Uiteindelijk tekenden enkel Tsjechië, Monaco en het Verenigd Koninkrijk verzet aan. Op hen is de tekst niet van toepassing. Voor de andere landen is het besluit op 6 maart van kracht gegaan.
Europese habitatrichtlijn
De Europese Commissie stelde de dag erna als een volgende stap voor om haar habitatrichtlijn aan te passen. “In sommige landen zijn wolvenroedels een echt gevaar geworden, vooral voor de veestapel. Vandaag stellen we een aanpassing van de EU-wetgeving aan die lokale autoriteiten zal helpen om de wolvenpopulaties actief te beheren en ook de diversiteit en de bestaansmiddelen op het platteland te beschermen”, aldus Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
Tussen 2012 en 2023 is het aantal wolven dat in Europa leeft bijna verdubbeld, met een toename van het aantal door wolven gedode stuks vee tot 65.500 als gevolg, bleek eind vorig jaar uit cijfers die in Europese middens circuleerden. Volgens cijfers van het Agentschap Natuur en Bos daalde het aantal slachtoffers van de wolf in Vlaanderen de voorbije jaren.
Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de Europese Raad (de lidstaten) en het Europees Parlement. Pas als de Europese habitatrichtlijn is aangepast, kunnen lidstaten sleutelen aan hun eigen beleid en wetgeving rond de wolf. Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v) liet via zijn woordvoerder vorige week al weten dat het Vlaams beleid rond de bescherming van de wolf voorlopig ongewijzigd blijft.