Wolf niet langer ‘strikt beschermd’ vanaf vandaag
De degradatie van de beschermingsstatus van de wolf van ‘strik beschermd’ naar ‘beschermd’ onder de Conventie van Bern treedt vandaag in werking. Dierenbeschermingsorganisatie IFAW noemt deze verlaging voorbarig en onverantwoord, en vraagt overheden te investeren in niet-dodelijke preventieve maatregelen. Vlaanderen wijzigt haar beleid omtrent de wolf voorlopig niet.

Vanaf vandaag is de wolf niet langer een strikt beschermde diersoort in Europa. De degradatie van de beschermingsstatus van de wolf van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’ onder de Conventie van Bern treedt in werking. “Deze ongekende stap brengt jarenlange inspanningen voor natuurbehoud in Europa in gevaar. Het is een verkeerd signaal in een tijd waarin de biodiversiteit wordt bedreigd”, zegt dierenbeschermingsorganisatie IFAW.
“Dit besluit negeert de wetenschap en geeft voorrang aan politiek gemak boven natuurbehoud”, zegt Ilaria Di Silvestre, directeur beleid en belangenbehartiging voor Europa van het IFAW. “Het zal boeren niet helpen en conflicten niet verminderen. In plaats daarvan brengt het wolven in groter gevaar.”
Niet-dodelijke samenlevingsmaatregelen – denk aan wolfwerende omheiningen en kuddebeschermingshonden – zijn volgens de organisatie de meest effectieve manier gebleken om conflicten tussen wolven en boeren te voorkomen. “Er zijn veel succesvolle voorbeelden in heel Europa.”
“In plaats van de bescherming te verzwakken, zouden overheden moeten investeren in oplossingen die werken”, voegt Di Silvestre toe. “Boeren ondersteunen met effectieve preventieve maatregelen is de beste manier om vooruitgang te boeken.”
Voorbarig
Het besluit om de bescherming van wolven af te zwakken werd op 3 december 2024 aangenomen door het Permanent Comité van het Verdrag van Bern, na een voorstel van de EU en ondanks sterke tegenstand van natuurbeschermers, maatschappelijke organisaties en wetenschappelijke experts. Nu het besluit van kracht wordt, kan de EU de procedure starten om de bescherming van wolven ook onder de EU-wetgeving naar beneden bij te stellen.
Na tientallen jaren van strenge bescherming, waardoor de soort zich langzaam en nog steeds gedeeltelijk kon herstellen, zal dit zeker leiden tot meer jacht op wolven, stelt IFAW. “De meeste wolvenpopulaties in de EU hebben nog geen gunstige staat van instandhouding bereikt, zoals vereist door de EU-wetgeving. Hun bescherming nu verlagen is voorbarig en onverantwoord.”
Alle partijen bij het Verdrag van Bern, inclusief individuele lidstaten, kunnen nog steeds besluiten om op nationaal niveau strengere regels voor de bescherming van diersoorten in te voeren. Het IFAW roept daarom alle landen op om de wolven goed te blijven beschermen.
Ongewijzigd Vlaams beleid
Minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v) wijst er via zijn woordvoerder eveneens op dat de EU de habitatrichtlijn nog moet aanpassen voordat er effectief aan de beschermingsstatus van de wolf gesleuteld kan worden. Tegelijkertijd geeft hij aan dat in Vlaanderen de regels voorlopig sowieso niet bijgesteld moeten worden.
“Ons generiek beleid is aangevuld met een protocol ‘probleemwolf’. Dat zorgt ervoor dat we vandaag al voldoende tools in handen hebben om het evenwicht te bewaken. We volgen de situatie op de voet op, maar vooralsnog blijft ons beleid tegenover de wolf ongewijzigd: inzetten op preventie en bescherming.”
Dit artikel werd aangevuld met de reactie van het kabinet van Brouns.