Startpagina Akkerbouw

Bodemverdichting lijkt Vlaams probleem

Bodemverdichting is een vorm van structuurbederf die ontstaat wanneer de draagkracht van de bodem wordt overschreden en waardoor de bodem daardoor samengedrukt en/of vervormd wordt. Het gevolg daarvan is dat grote, continue poriën verdwijnen, wat de waterhuishouding verstoort en wortelgroei bemoeilijkt. Dit maakt de gewassen droogtegevoeliger en verhoogt de kans op plasvorming.

Bodemverdichting is vooral problematisch in de ondergrond. In vergelijking met de bouwlaag (0-30 cm) is de ondergrond immers veel moeilijker te bereiken met conventionele, jaarlijkse bodembewerkingen.

De verdichting van akkerland wordt voornamelijk veroorzaakt door frequent veldverkeer met zware machines onder natte(re) bodemcondities. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bodemverdichting veel meer aandacht heeft gekregen in de afgelopen decennia: de landbouwmachines worden immers steeds groter en zwaarder. Zo nam de gemiddelde wiellast bij...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Bioboeren manifesteren maandag 7 april tegen NGT-versoepeling

Buitenland Op maandag 7 april om 17:00 uur komen een aantal bioboeren en andere organisaties samen in Brussel voor een manifestatie tegen de deregulering van nieuwe genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). De betogers roepen de Europarlementsleden op om vast te houden aan de principes van transparantie en veiligheidscontroles bij de toepassing van nieuwe gentechnieken (NGT). “Zoals zij eerder zelf hebben bepleit.”
Meer artikelen bekijken