Startpagina Economie

Melkaanvoer van de EU27 bleef stabiel in 2024 tegenover 2023

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons opnieuw de financiële situatie in de wereld en de evoluties op de internationale zuivelmarkten. De melkaanvoercijfers van 2024 zijn grotendeels binnen. In Europa blijkt de melkaanvoer stabiel tegenover vorig jaar, maar wereldwijd werd er blijkbaar steviger gemolken.

Leestijd : 4 min

De wereld is in de ban van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

Wereldorde verandert

Na de inauguratie van Trump kwam er al snel een salvo aan importtarieven voor de dag. Dit salvo werd kort nadien ook gebruikt om zoveel als kan voordelige deals af te sluiten voor de Verenigde Staten (VS). Raf Beyers fileert de huidige situatie: “Zo laat Trump de buurlanden intussen stevig meebetalen voor de bewaking van hun eigen grenzen. De wereldorde wordt ook aangepast onder zijn presidentschap. Zo knoop hij terug gesprekken aan met Rusland rond de oorlog in Oekraïne. Dat zowel Europa en vooral Oekraïne daar zelf niet bij betrokken worden, doet de hele wereld wenkbrauwen fronsen. Europa moet zichzelf dringend terug gaan uitvinden. Dat lijkt echter niet vanzelfsprekend omdat er bij de Duitse parlementsverkiezingen zelfs Amerikaanse toppolitici openlijk kwamen supporteren voor de extreemrechtse partij. Vindt de imperialistische wereldorde elkaar en gooien ze het op een akkoord? Trump wil Groenland en Canada, Poetin droomt van de ‘oude’ Sovjetunie en China wil al lang Taiwan inlijven. Europa steekt zijn energie in het verdedigen tegen zijn imperialistisch Russische buur. De komende jaren onder deze Amerikaanse president zullen al zeker onvoorspelbaar en verrassend blijven.”

Op de Global Dairy Trade (GDT)-zuivelveiling van 4 februari ging de zuivelindex stevig omhoog met +3,7%. Op 18 februari daalde de zuivelindex 0,6% en in euro’s nog steviger vanwege de dollar die goedkoper werd.

Nederland had zwakke melkaanvoercijfers in 2024

De melkaanvoer van 2024 is in alle belangrijke zuivelregio’s geregistreerd en gepubliceerd.

De EU27 melkt over december +0,6% en over heel 2024 doen ze een bescheiden +0,42% tegenover 2023. “We zien enkele opvallende Europese aanvoercijfers”, zegt Raf Beyers over de recente cijfers. “In België was er in december 4,12% minder melk en over heel 2024 is dat -0,82%. De blauwtongbesmettingen en de beperkte beschikbaarheid van melkvee hebben een grote impact. Frankrijk melkt over december -0,9% en over heel 2024 nog wel +1,32%. Duitsland heeft over december 1,7% minder melk aangevoerd en over heel 2024 -0,98%. Nederland is met -2,05% over heel 2024 de zwakste – over het hele jaar gezien – van de Europese klas. Over december doen de Nederlanders 0,64% minder melk. Opvallend over 2024 zijn nog Polen met +3,42%, Roemenië +4,23%, Hongarije +5,01%, Oostenrijk +3,99% en Litouwen +2,74%.”

In de VS melken ze over december -0,6%, maar in milksolids wel +1,6%. Er is dus opvallend dikke melk in de VS. Over heel 2024 hebben ze 0,5% minder melk, maar in milksolids komen ze wel uit op +1,4%. In Nieuw-Zeeland is over heel 2024 1,03% meer melk, in milksolids zien we ook daar +1,8%. De Kiwi’s beginnen, dankzij een goede zomer met stevige grasgroei, het jaar ook met een stevige 2,62% meer melk over januari, in milksolids is het zelfs +5%.

Beyers: “De grote exporteurs komen over 2024 zo samen uit op 0,54% meer melk, en +1,3% in milksolids. Over december molken de exporteurs +1,64%. De belangrijkste melkproducerende importeurs molken over december zelfs +3,64% en over heel 2024 +1,65%. De stevigere melkaanvoercijfers over december laten zien dat er wereldwijd veel moeite wordt gedaan om zo hard mogelijk te melken, gemotiveerd door de aantrekkelijke voedermarges.

Hoogste boterprijs ooit op de GDT

Eind januari bedroeg de Europese boterprijs nog 7.471 euro/ton. Sindsdien daalde deze met 4,32% naar een prijs van 7.148 euro/ton op 19 februari. “We moeten al terug naar begin augustus vorig jaar om nog zo’n boterprijs te zien. De Europese binnenlandse boterconsumptie staat sinds half 2024, onder druk van de heel hoge prijzen. Men voorspelt dat die iets terughoudende boterconsumptie in Europa nog tot het najaar 2025 kan aanblijven.”

Tegelijk stijgt de totaal geleverde melkvetcontent sinds september vorig jaar en blijft deze stelselmatig toenemen. Hogere melkvetgehaltes en iets hogere melkaanvoer zorgen daarvoor.

Op de GDT steeg boter voor de vierde veiling op rij met een prijs van 7.045 euro/ton op 18 februari. “Nog nooit was boter op de GDT zo duur! Ook opvallend is dat de Europese en Nieuw-Zeelandse boterprijs heel dicht bij elkaar komen. Concurrentie voor onze Europese boter is er vanuit die hoek dus zeker niet te verwachten. De boterprijs in de VS blijft met 5.236 euro/ton stevig achter bij de andere internationale prijzen. De Amerikaanse botermarkt situeert zich vooral in het binnenland en met zijn buurlanden. De handelsspanningen met de buurlanden doen de zuivelprijzen in de VS niet goed”, analyseert Beyers de botermarkt.

Erg lage SMP-prijs in Europa

De Europese mageremelkpoederprijs daalde sinds begin december 5,3% naar een ronde prijs van 2.500 euro/ton op 19 februari . De mageremelkpoeder (SMP, skimmed milk powder)-prijs van Nederland en Duitsland die in deze week maar 2.490 euro/ton bedraagt, doet geloven dat zelfs die 2.500 euro moeilijk houdbaar is. “Sinds vorig jaar september stijgt de Europese SMP-productie met over november +12,3% en over december + 8,9%. Niet toevallig gaat dit hand in hand met de heel stevige room- en boterprijzen in die periode. De SMP-export van de EU28 daalde tot en met november 2024 met 8%. Een hogere productie en lagere export geeft druk op de prijzen van SMP.”

Op de GDT deed SMP het slechtst van alle belangrijke zuivelproducten. De prijs daalde voorbije op 18 februari met 2,5% naar 2.630 euro/ton. Daarmee is SMP op de GDT terug hetzelfde geprijsd als einde januari. In Nieuw-Zeeland is SMP nu wel 5,2% duurder dan in Europa. Vollemelkpoeder (WMP, whole milk powder) daalde op de GDT maar 0,2% naar 3.965 euro/ton. “Daar viel de vreemde marktbeweging wel op met de nabije marktprijs die 2,3% daalde en de prijs op langere termijn die net 0,5% steeg. Dus de vraag situeert zich voor kopers verder vooruit, wat erop kan wijzen dat ze een prijsstijging verwachten op langere termijn. In de VS is SMP voor snelle levering met 2.800 euro/ton nog altijd een pak duurder, maar verder weg zijn de prijzen een stuk lager en dus ook op het Europese niveau.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Belgapomnotering daalt

Aardappelen Belgapom meldt op 4 april een prijs van 160 euro/ton (zonder btw) voor de rassen Fontane. De notering daalt dus terug na 4 weken een stabiele prijs. Voor Challenger is er deze week geen notering wegens een gebrek aan transacties.
Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

Provincie Antwerpen

Antwerpen, Antwerpen, België

Solliciteer nu

Proefcentrum Fruitteelt vzw

Limburg, België

Solliciteer nu

Homburg Belgium

Heist-op-den-Berg, Antwerpen, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures