Startpagina Melkvee

Boer Joachim plaatst mestvergister bij zijn staluitbreiding

Melkveehouder Joachim De Ruyck uit Kruisem werkt aan de uitbreiding van zijn bedrijf. Hij had wat geluk met het moment van zijn vergunningsaanvraag, zodat hij als een van de weinigen in Vlaanderen een mestvergister kan plaatsen.

Leestijd : 4 min

Joachim heeft lang getwijfeld op het moment dat hij het landbouwbedrijf van zijn ouders zou overnemen. “Rendabiliteit en vergunningen zijn dan 2 belangrijke factoren, naast duurzaamheid. Duurzaam wil voor mij ook zeggen dat het bedrijf nog lang kan blijven bestaan. Mijn grootvader en vader waren daar op hun manier al mee bezig en ik ga verder in die richting, bijvoorbeeld door zoveel als mogelijk zelfvoorzienend te zijn inzake ruw- en krachtvoer en door zo weinig mogelijk kunstmest te gebruiken”, zegt Joachim.

Hij breidt zijn bedrijf met akkerbouw (60 ha, onder meer aardappelen) en melkvee (Holstein) een beetje uit. “Ik wil van 60 melkkoeien groeien naar 105, het aantal waarvoor ik een vergunning heb. Dat heeft te maken met de mestvergister. Met iets meer dan 100 melkkoeien haal ik betere prestaties en rendementen met de vergister. De bedoeling was om met eigen jongvee te groeien, maar vorig jaar had ik meer uitval dan verwacht. Mogelijk heeft blauwtong daarin een rol gespeeld”, vertelt Joachim.

Lage impactscore

Joachim en zijn echtgenote Anneleen hadden een beetje geluk met het moment van hun vergunningsaanvraag. “We deden die net na het stikstofarrest en net voor het stikstofdecreet. Bovendien hebben we een heel lage impactscore (0,03), omdat we hier ver verwijderd zijn van erkende natuurgebieden. Ik denk dat het dichtstbijzijnde Makkegem-bos in Merelbeke is en dat is in vogelvlucht toch al zowat 10 km”, schat Joachim.

De veehouder betreurt wel dat hij alle investeringen in 1 keer moest doen. “Ik zou het liever in fases gedaan hebben, maar alles hangt met elkaar samen. De koeienstal was te nipt geworden voor de 60 koeien die we hadden. In de nieuwe serrestal, waarin de oude stalruimte is geïntegreerd, liggen emissie-arme vloeren met 2 mestschuiven. De mest wordt naar de vergister van 22 kW gepompt. De warmte van die installatie gaan we gebruiken voor de warmwaterproductie voor onze woning en voor het opwarmen van het reinigingswater voor de melkinstallaties. De elektriciteit gaat grotendeels naar de automatisering van de melkveetak (robotmelken, mestschuif, voerkeuken ...). Het digestaat, zeg maar de restfractie van de mest na het vergisten, wordt na het koelen en het scheiden in de diepstrooiselboxen van het melkvee gestrooid”, verduidelijkte Joachim.

Tweede melkrobot

Met de nieuwbouw heeft hij alles dicht bij elkaar. Bovenop de al vermelde investeringen waren nog meer zaken nodig: een tweede melkrobot, een grotere melktank en een grotere waterkelder. De voerkeuken zal volledig geautomatiseerd zijn. Zo kan Joachim meer verschillende rantsoenen per dag maken. Een volgende stap is dat hij het vee meer wil laten omweiden op de huiskavel.

Elektriciteit voor de buurt

De melkveehouder uit Kruisem heeft nog wel meer ideeën. “Eens alles operationeel is, zal ik meer elektriciteit produceren dan ik kan verbruiken. Mijn idee is om die elektriciteit rechtstreeks aan gezinnen uit de buurt te kunnen leveren en verkopen, zonder via het klassieke elektriciteitsnet te gaan”, besluit hij.

“De Vlaamse landbouwers willen verduurzamen, maar dan heb je technieken nodig”, gaf Joachim een mooie voorzet aan Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns bij de inhuldiging van de pocketvergister op het melkveebedrijf in Kruisem. De minister kopte die voorzet meteen mooi binnen. Brouns wil een vrijstelling van de vergunningsplicht voor het plaatsen van pocketvergisters.

Sinds enige tijd koppelt men de aanvraag voor een pocketvergister aan het dierenaantal in de vergunning, waarbij een stikstofreductie van 30% moet worden behaald. Dat zorgt ervoor dat landbouwers de investering voor een vergister uitstellen, omdat een investering in enkel de pocketvergister, waarbij de opgelegde 30% stikstofreductie niet wordt behaald, niet kan worden vergund. Bijgevolg zijn andere zware investeringen nodig of is er een reductie van het dierenaantal op het bedrijf nodig.

Vrijstelling is onderweg

“Ik heb over zo’n vrijstelling al goede gesprekken gevoerd met Vlaams minister van Energie Melissa Depraetere en ik hoop dat we die vrijstelling voor pocketvergisters binnen enkele weken zullen kunnen voorleggen aan de Vlaamse regering”, beloofde minister Brouns op 13 februari.

De inhuldiging van de 400ste installatie van Biolectric in Kruisem met vanaf links Philippe Jans van Biolectric, minister Jo Brouns, Joachim De Ruyck en zijn zoontje Robbe.
De inhuldiging van de 400ste installatie van Biolectric in Kruisem met vanaf links Philippe Jans van Biolectric, minister Jo Brouns, Joachim De Ruyck en zijn zoontje Robbe. - Foto: FVDL

De mestvergister van Joachim in Kruisem is de 400ste installatie van Biolectric uit Temse. CEO Philippe Jans van Biolectric put hoop uit de belofte van minister Brouns. Het bedrijf was een van de pioniers in de productie van mestvergisters, maar moest de voorbije jaren vooral uitwijken naar klanten in het buitenland, omdat Vlaamse boeren bijna  geen vergunning kregen voor een pocketvergister. “We kunnen een keerpunt maken en de komende 5 jaar 700 mestvergisters plaatsen in Vlaanderen”, kijkt Philippe Jans vooruit.

Filip Van der Linden

Lees ook in Melkvee

Jaarverslag MCC: Daling melkveehouders zet zich versneld door

Melkvee Op zijn jaarvergadering op 28 maart stelde het Melkcontrolecentrum Vlaanderen (MCC) haar jaarverslag voor. “Ondanks het voorbije natte jaar en blauwtong zijn we er in Vlaanderen nogmaals in geslaagd om het niveau van melkproductie op peil te houden. Dat getuigt van een geweldig vakmanschap, dat alle steun verdient”, zegt MCC-voorzitter Tom Van Nespen
Meer artikelen bekijken