Vlaams veengebied krijgt bescherming
Vlaams minister Jo Brouns (cd&v) wil veengebieden herstellen en beschermen. Hij wil het bestaande beschermingsregime voor natte natuur op zijn legistieke kwaliteit en het ruimtelijke toepassingsgebied evalueren.

Veengebieden bruisen van leven. Ze spelen een rol in de zuivering van ons water en in de bescherming tegen waterschaarste en wateroverlast. Ze beschikken over de capaciteit om grote hoeveelheden CO2 op te slaan en zijn daardoor koolstofhotspots. Door verdroging verliezen veel veengebieden echter hun unieke sponswerking.
Onder druk
In de commissie voor Leefmilieu van 14 januari van het Vlaams parlement prees commissielid Sanne Van Looy (N-VA) zich gelukkig dat veengebieden die onder druk staan door verdroging hersteld kunnen worden. De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) stelde in juni 2024 een aantal maatregelen en beleidsaanbevelingen voor die kunnen bijdragen aan de betere bescherming en aan het effectief herstel van de veengebieden in Vlaanderen. Van Looy wilde weten of er een Vlaamse veenstrategie met een veenactieplan komt.
Herstellen en beschermen
Brouns reageerde door te benadrukken dat hij de beleidsvisie van de CIW rond het beschermen van veen, waardeert. Daarin worden heel wat acties voorgesteld en een aantal beleidsaanbevelingen geformuleerd. Concreet zegt de minister dat hij veengebieden wil laten herstellen en beschermen, conform de bepalingen in de Natuurherstelverordening. Dat moet gebeuren in overleg met de eigenaars en gebruikers en met de nodige flankerende maatregelen. Er moet oog zijn voor de impact op de landbouw, maar ook op andere functies. Het bestaande beschermingsregime voor natte natuur wordt geëvalueerd op zijn legistieke kwaliteit en op het ruimtelijke toepassingsgebied.
Opmaak van actieplan
Een van de aanbevelingen uit de beleidsvisie van de CIW was de opmaak van een Vlaamse veenstrategie en een veenactieplan. Brouns kondigt aan dat er beleidsacties zullen opgemaakt worden in verband met veengebieden. Die zijn onderdeel van het natuurherstelplan. Volgens Brouns is het belangrijk dat alle deelacties een onderdeel zijn van het grote geheel, in functie van het natuurherstel. In de Natuurherstelverordening zijn er bepalingen opgenomen rond de verbetering van de toestand van de Europees te beschermen habitattypes; waaronder dus ook bepaalde veenvegetaties. Er zijn ook bepalingen opgenomen rond het herstel van ontwaterde veengebieden binnen het landbouwecosysteem.
In het kader van de verordening zijn er werkgroepen opgericht om een voorstel of ontwerp van natuurherstelplan uit te werken, waarvan het ontwerp tegen 1 september 2026 bij de Europese Commissie moet worden ingediend.
In het ontwerp van natuurherstelplan zal concreet duidelijk worden welke maatregelen rond veenbescherming en veenherstel er nodig zijn om de gestelde doelen te bereiken. Minister Brouns kondigde aan dat de beleidsvisie zal worden meegenomen in de uitwerking van het ontwerp.