Nederlandse overheid stopt met aankoopsubsidies voor natuurverenigingen
De Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters (VGG), de ‘grote Nederlandse broer’ van de Vlaamse Vereniging Gelijkberechtiging Natuur (VVGN) bereikte een akkoord met de Nederlandse overheid en diverse terreinbeherende organisaties rond het stopzetten van aankoopsubsidies aan natuurverenigingen.

Na voornoemde beslissing trok de VGG hun klacht bij de Europese Commissie in. “Dit is een historisch akkoord in Nederland. Wij hopen dat Vlaanderen nu snel volgt en ook stopt met subsidies te betalen aan Natuurpunt”, zegt Nicolas Saverys van VVGN.
“De Nederlandse overheid stopte in 2012 al met aankoopsubsidies aan natuurverenigingen. Eind vorig jaar is dat officieel bekrachtigd in een historisch akkoord tussen de overheid en private eigenaars”, weet Nicolas Saverys. “Na intensieve gesprekken en onderhandelingen werd een gezamenlijk convenant ondertekend tussen de Staat der Nederlanden, de Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters (VGG), Natuurmonumenten en 12 provinciale landschappen. Dit convenant betekent een belangrijke doorbraak in de afspraken rond gronduitgifte voor natuurbeheer en grondverwerving voor natuurdoeleinden.”
Klacht bij Europese Commissie
“Het akkoord is het resultaat van een klacht van de Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters (VGG) bij de Europese Commissie. De klacht stelt dat natuurverenigingen onterecht aankoopsubsidies kregen voor de aankoop van terreinen voor natuurbeheer”, legt Nicolas Saverys uit.
“Eenzelfde klacht loopt ook in Vlaanderen. Wij hebben als VVGN in Vlaanderen een gelijkaardige klacht lopen bij Europa voor illegale subsidies aan bepaalde natuurbeherende organisaties zoals Natuurpunt. Hopelijk volgt er bij ons ook snel een uitspraak en kan de Vlaamse Overheid een gelijkaardig akkoord sluiten met de private eigenaars.”
Een nieuwe samenwerking
“Het convenant is een mijlpaal in het streven naar een gezamenlijke aanpak van grondbeheer voor natuurbehoud. Ik ben vereerd dat ik mocht bemiddelen tussen alle partijen. Na 16 jaar is er eindelijk een oplossing waarmee we samen kunnen bouwen aan een toekomst voor onze prachtige natuur”, aldus staatssecretaris voor Landbouw en Natuur, Jean Rummenie.
“De overeenkomst bevat ook een financiële regeling: de Nederlandse overheid betaalt 80 miljoen euro in ruil voor het stopzetten van de juridische procedure. De Europese Commissie gaf aan dat private eigenaars in Nederland en Vlaanderen een punt hebben wanneer ze de aankoopsubsidies in vraag stellen. Met deze overeenkomst zetten alle betrokken partijen een grote stap richting duurzame samenwerking in het natuurbeheer van Nederland. Zoals gezegd hopen we dat we binnenkort gelijkaardig nieuws mogen brengen vanuit Vlaanderen”, besluit Nicolas Saverys van VVGN.