Resultaten van de post-inscriptie rassenproeven kuilmaïs
Zoals elk jaar is de winterperiode het gebruikelijke moment om even stil te staan bij de maïsrassenkeuze voor het komende groeiseizoen. In dit artikel komen de resultaten van het Varmabel- netwerk kuilmaïs aan bod.

Het Varmabel-netwerk, met proefvelden in alle streken in Laag- en Midden-België, is een samenwerking van Carah, CIPF, CPL-Vegemar en LCV.
Tabel 3 en tabel 4 geven meerjarige proefresultaten weer, die werden behaald in 2022, 2023 en 2024. Tabel 5 en tabel 6 geven de resultaten weer die behaald werden in proefjaar 2024. Deze resultaten zijn ook grafisch weergegeven in figuur 1 en 2.
Zeer vroege variëteiten (FAO index ≤ 200)
Bevestigende rassen Er zijn uitstekende resultaten voor het ras LG 31231, dat de hoogste opbrengst in droge stof behaalt. Dankzij een VEM-gehalte dat tot de hoogste behoort, levert het ook de beste kVEM/ha-opbrengst in deze vroegrijpheidsgroep. LG 31231 bevestigt hiermee de zeer goede resultaten van de laatste jaren.
De rassen Amarola en KWS Marcopolo leveren zeer goede resultaten op het gebied van drogestofopbrengst en kVEM/ha. Amarola onderscheidt zich door een hoger VEM-gehalte en een zeer regelmatige drogestofopbrengst. Net als in 2023 is KWS Marcopolo het vroegste ras in deze vroegrijpheidsgroep.
Het ras Wesley biedt een zeer goede drogestofopbrengst en kVEM/ha ,met een VEM-gehalte dat iets onder het gemiddelde ligt.
DKC3117 levert een zeer goede drogestofopbrengst die van jaar tot jaar zeer constant is. Dit ras biedt ook een goede kVEM-opbrengst/ha, ondanks een VEM-gehalte dat iets onder het gemiddelde van de referentierassen ligt.
Het ras DKC3418 toont een zeer hoog niveau van drogestofopbrengst. Ondanks een VEM-gehalte dat onder het gemiddelde ligt, behaalt het een kVEM/ha-opbrengst die in het gemiddelde van de referentierassen ligt.
Er zijn goede algemene prestaties voor de rassen KWS Johaninio en LG 32257, die goede resultaten behalen in drogestofopbrengst en kVEM/ha, met VEM-gehaltes die tot de hoogste in deze vroegrijpheidsgroep behoren. Voor LG 32257 wordt ook een goede consistentie in drogestofopbrengst opgemerkt.
Interessante nieuwigheden De nieuwkomers Fludexxa en LG 31251 behalen zeer goede resultaten qua drogestofopbrengst en kVEM-opbrengst/ha. Hiermee bevestigen ze hun uitstekende resultaten behaald in het proefnetwerk van 2023. Kwalitatief gezien levert LG 31251 een hoger VEM-gehalte dat tot de hoogste van deze vroegrijpheidsgroep behoort.
Nieuwkomer MAS 150.R vertoonde heel goed algemeen gedrag. Dit ras biedt uitstekende opbrengsten in droge stof en energie per hectare. Net als in het proefnetwerk van 2023 behaalt het een zeer goed VEM-gehalte.
Goede resultaten zijn er voor de nieuwkomers DKC3327, DKC3144 en KWS Pluvio, die vergelijkbare prestaties tonen op het gebied van drogestofopbrengst en kVEM/ha, zelfs als hun VEM-gehalte iets onder het gemiddelde van de referentierassen ligt.
Op het gebied van plantengezondheid geven alle variëteiten in deze groep weinig problemen met builenbrand op de stengel. Toch toonden zeer vroege variëteiten soms een sterke gevoeligheid ten opzichte van stengelrot. Volgende rassen tonen een goede tolerantie voor stengelrot: LG 31231, Fludexxa, LG 31251, Wesley, DKC3117, DKC3144, DKC3418, LG 32257, SY Liberty en RGT Lanxxelot.
Voor degenen die op zoek zijn naar variëteiten voor latere zaai, kunnen de hybriden KWS Marcopolo, MAS 150.R, Wesley, DKC3144, KWS Johaninio, RGT Lanxxelot, KWS Emporio en Papageno aanbevolen worden.
De hybriden Amarola, KWS Marcopolo, DKC3144, KWS Pluvio en LG 32257 zijn als dubbeldoelvariëteiten aan te bevelen.
De variëteiten LG 31251 en DKC3418 tonen ook goede resultaten in het netwerk ten zuiden van Samber en Maas 2024.
Vroege variëteiten (200 < FAO index ≤ 230)
Bevestigende rassen Het ras P8153 bevestigt zijn eerste positie voor drogestofopbrengst en kVEM/ha, analoog aan de resultaten van 2023. Het VEM-gehalte is eerder gemiddeld.
Een uitstekende drogestofopbrengst werd genoteerd voor het ras LG 31224, dat ondanks een iets lager VEM-gehalte ook een zeer hoge kVEM-opbrengst/ha levert.
De rassen Geraldeen, P8086 en Meluseen tonen zeer goede drogestofopbrengsten en kVEM/ha. Voor Geraldeen en Meluseen wordt een hoger VEM-gehalte opgemerkt. De variëteiten Geraldeen en P8086 blijven regelmatig in opbrengst.
Interessante nieuwigheden De nieuwigheid Lg 31242 lijkt veelbelovend door als beste te eindigen wat betreft de opbrengst in droge stof en kVEM/ha. Toch wordt een iets lagere VEM-gehalte voor dit ras vastgesteld.
Nieuwkomer P8115 bevestigt de resultaten van het voorlopige netwerk in 2023: uitstekende drogestofopbrengst en kVEM/ha, ondanks een VEM-gehalte dat lager ligt dan het gemiddelde.
De nieuwkomers LID0720C en DKC3323 tonen zeer goede resultaten voor drogestofopbrengst en kVEM/ha. LID0720C heeft een gemiddeld VEM-gehalte, terwijl DKC3323 het hoogste VEM-gehalte van deze vroegrijpheidsgroep behaalt.
Ondanks het lagere VEM-gehalte biedt LG 31254 een goede kVEM-opbrengst per hectare en een hoge drogestofopbrengst.
Op het gebied van plantengezondheid hebben alle variëteiten in deze groep zich goed gedragen ten opzichte van builenbrand op de stengel. Dit geldt ook voor stengelrot, behalve bij de rassen Geraldeen, SY Opale en Around.
Wat betreft de vroegrijpheid moeten de variëteit P8255 wordt beschouwd als halfvroege variëteit, vanwege het lagere percentage droge stof bij de oogst. DKC3323 kan als dubbeldoelras fungeren. De variëteiten LG 31224 en Meluseen bevestigen interessante resultaten in het netwerk ten zuiden van Samber en Maas 2024.
Halfvroege variëteiten (230 < FAO index ≤ 250)
Bevestigende rassen LG 31271 bevestigt met een zeer hoge drogestofopbrengst en een goed VEM-gehalte. Het ras heeft net als in 2023 de hoogste kVEM-opbrengst van deze vroegrijpheidsgroep en toont zich regelmatig over de jaren heen.
De rassen RGT Lanxx en RGT Deixxel behalen zeer goede resultaten voor drogestofopbrengst. De kVEM-opbrengst per hectare is goed, ondanks een VEM-gehalte dat onder het gemiddelde ligt. Beide rassen zijn zeer regelmatig in drogestofopbrengst.
Het ras SY Altess scoort goed op het gebied van zowel droge stof als kVEM-opbrengst per hectare, met een gemiddeld VEM-gehalte.
De rassen SY Nomad en SY Remus bieden vergelijkbare resultaten en geven beide zeer goede resultaten voor zowel drogestofopbrengst als kVEM opbrengst. De VEM-gehaltes horen tot de hoogste van deze vroegheidsgroep.
DKC3438 toont zich regelmatig, met een zeer goede drogestofopbrengst die gepaard gaat met een eerder gemiddelde kVEM-opbrengst per hectare door het lager VEM-gehalte.
Interessante nieuwigheden De nieuwkomer Agrolupo scoort in zijn eerste jaar zeer goed door een hoge drogestofopbrengst. Het levert ook een zeer interessant energie-rendement, ondanks het lagere VEM-gehalte.
Zeer goede resultaten zijn er voor de nieuwkomers LG 31270 en SY Remco, die ook vergelijkbare resultaten qua droge stof en kVEM-opbrengst geven. Voor beide variëteiten is het VEM-gehalte wat lager dan het gemiddelde.
De nieuwkomer MAS 270.S scoort zeer goed betreffende de drogestofopbrengst. Het levert ook een goed energierendement, ondanks het lagere VEM-gehalte
KWS Lupollino geeft een zeer goede drogestofopbrengst. De kVEM/ha-opbrengst is eerder gemiddeld door het lagere VEM-gehalte.
Goede resultaten in drogestofopbrengst zijn er voor de nieuwelingen DKC3434 en Vianney. Het energierendement is lager wegens een lager VEM-gehalte dan gemiddeld.
De nieuwkomers DKC3434, Vianney en SY Fertilius leveren goede resultaten voor de drogestofopbrengst. Daarbij toont het ras SY Fertilius een verleidelijke energierendement aan dankzij een van de hoogste VEM-gehaltes van deze vroegrijpheidsgroep.
Op het gebied van plantengezondheid hebben alle variëteiten in deze groep zich goed gedragen ten opzichte van builenbrand op de stengel, behalve LG 31270, SY Fertilius en RGT Galopixx.
Wat de stengelrot betreft, tonen veel halfvroege variëteiten soms een belangrijke gevoeligheid. Volgende rassen geven blijk van een goede tolerantie voor stengelrot : Agrolupo, RGT Lanxx, SY Remco, RGT Deixxel, SY Altess, SY Nomad, MAS 270.S, SY Remus, KWS Lupollino, Vianney, LG 31265, P8303, KWS Editio, MAS 250.F, Bismark, Haiko en SY Dakini.
Ondanks het feit dat verschillende variëteiten een soms hoge gevoeligheid aan legering aangeven, kunnen we de nadruk leggen op de flinke houding van de stengels van de volgende variëteiten: Agrolupo, RGT Deixxel, SY Nomad, SY Remus, KWS Lupollino, DKC3438, DKC3434, Vianney, LG 31265, Omorphio, Smartboxx, MAS 250.F, Bismark, Mastodon, Haiko, SY Dakini en Greatful.
Wat de vroegrijpheid betreft, moet de variëteit DKC3434 beschouwd worden als een vroege variëteit, vanwege de hoge percentages droge stof bij de oogst.
De variëteiten DKC3434 en Vianney kunnen ook geschikt zijn als dubbeldoelvariëteit.
De variëteiten Agrolupo, SY Altess, SY Nomad en SY Remus tonen ook goede resultaten in het netwerk ten zuiden van Samber en Maas 2024.
Halflate tot late variëteiten (FAO index > 250)
Bevestigende rassen Hoewel LG 31300 en P8580 een lager VEM-gehalte hebben, behalen ze zeer goede resultaten voor drogestofopbrengst en kVEM/ha. Ze bevestigen de goede resultaten van 2023.
Het ras Intuition Geeft een zeer goede drogestofopbrengst en een goed VEM-gehalte. Hierdoor behaalt het ras een uitstekend kVEM-opbrengst/ha.
Bevestiging voor de variëteiten Greystone en P8888, met zeer goede opbrengstresultaten in droge stof en kVEM/ha. Hun VEM-gehaltes zijn wat lager dan gemiddeld.
De variëteiten KWS Monumento, P8677 en Senator tonen goede resultaten in drogestofopbrengst. P8677 en Senator zijn stabiele rassen over de jaren heen. Ze leveren een gemiddeld VEM-gehalte en een gemiddelde kVEM-opbrengst. Het VEM-gehalte van KWS Monumento ligt lager.
Interessante nieuwigheden De nieuwkomers Armoreen en SY Freyja lijken veelbelovend door een uitstekende opbrengst in droge stof en kVEM per hectare, maar met een VEM-gehalte lager dan het gemiddelde.
De nieuwkomer P8317 levert zeer goede opbrengsten, zowel in droge stof als in energie per hectare, hoewel het VEM-gehalte wat lager ligt.
Nieuwkomer MAS 275.L scoort met het hoogste VEM-gehalte in deze vroegrijpheidsgroep. Daardoor krijgt het een goede opbrengst in kVEM/ha wegens een drogestofopbrengst die wat lager is dan het gemiddelde.
Op het gebied van plantengezondheid hebben alle variëteiten in deze groep zich goed gedragen ten opzichte van builenbrand op de stengel.
De rassen Armoreen, SY Freyja, LG 31300, P8317, P8580, Intuition, P8888, Senator, P9002, MAS 275.L, RGT Oddaxx, Plesant en Lacorna zijn weinig gevoelig voor stengelrot.
Volgende rassen lijken weinig legeringsgevoelig te zijn: Armoreen, SY Freyja, P8317, P8580, Intuition, P8888, P8677, P9002, MAS 275.L, LID3306C, RGT Oddaxx en Lacorna.
Voor de variëteiten SY Freyja, P8580, P8888, P8677, Senator, P9002, MAS 275.L, LID3306C en LID3620C geeft men de voorkeur aan vroeg zaaien met een zaaidichtheid tussen 90.000 en 95.000 korrels/ha, om voldoende rijpheid bij de oogst te waarborgen.
De variëteit KWS Monumento bevestigt zich ook met goede resultaten in het netwerk ten zuiden van Samber en Maas 2024.