Weersomstandigheden in Zuid-Amerika bepalen tendens op voedermarkt
Het weer blijft ook in 2025 een grote rol spelen op de voedermarkt. Hittegolven in Argentinië hebben een nadelige impact op de inzaai van maïs en soja. Daarentegen verwacht Brazilië wél een recordoogst van soja.

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten van week 52 (2024) tot en met week 2 van 2025 (30 december 2024 - 12 januari 2025).
Weersomstandigheden beïnvloeden tarwemarkt
De Europese tarweprijs begon nog voor Kerstmis stevig te stijgen naar bijna 240 euro/ton, wat niet onlogisch was op basis van de globale tarwevoorraad. “Bij het jaarbegin ontstond twijfel over de Chinese vraag naar graan voor de aankomende maanden, waardoor de Europese tarweprijs op Euronext terug daalde richting 230,75 euro/ton.
“De weersomstandigheden wereldwijd blijven de tarwemarkt ook wel beïnvloeden“, stelt Raf Beyers. Hij overloopt enkele situaties. “Zo is er in Frankrijk overvloedige regenval, wat de kwaliteit en beschikbaarheid van de tarweoogst dit jaar kan beïnvloeden. In Zuid-Rusland is er dan weer door droogte nog altijd een tekort aan bodemvocht. In Argentinië beperken hittegolven mogelijk de oogstresultaten en in Mexico bedreigt aanhoudende droogte de aanplant voor het seizoen 2025-2026.”
De goedkope euro helpt de EU-markt voor export van landbouwproducten, omdat EU-tarwe daardoor meer concurrerend wordt op de wereldmarkt. Ondanks de oogstdruk van het zuidelijke halfrond blijft de vraag naar tarwe hoog, wat voorkomt dat prijzen te sterk dalen. De combinatie van aanhoudende vraag (de economische ontwikkeling zal hierbij belangrijk zijn), weersrisico’s en valutaondersteuning kan ervoor zorgen dat de tarwemarkt de komende maanden potentieel hoger kan blijven bewegen. De Duitse akkerbouwers hebben alvast 5,6% meer wintergranen ingezaaid. Daarmee herstellen ze van de beperkte inzaai vorig seizoen, maar zitten ze nog niet aan het areaal wintertarwe van 2 of 3 seizoenen geleden.
Volgens het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport van 10 januari blijft de tarwevoorraad wereldwijd en ook in Europa bijna gelijk aan vorige maand. Wel is de globale tarwevoorraad 0,47% lager dan vorig jaar januari 2024, in Europa is deze zelfs 30,87% lager.
Maïsinzaai in Argentinië kent moeilijk slot
De Europese maïsprijs begon kort na Kerstmis stevig te stijgen, in navolging van de tarweprijs. De prijs steeg naar bijna 213 euro/ton, om na Nieuwjaar terug licht te beginnen dalen naar 210,75 euro in week 2. Na Nieuwjaar daalde de export van Amerikaanse maïs onder de verwachtingen. Importeurs hebben vermoedelijk voor Nieuwjaar willen anticiperen op de start van het Amerikaanse presidentschap van Donald Trump op 20 januari.
In Argentinië is men nog altijd maïs aan het zaaien, want ze hebben nog zo’n 10% in te zaaien. De huidige hittegolf die Argentinië treft, kan dit bemoeilijken. De Amerikaanse maïsexporteurs volgen nauwgezet de weersomstandigheden in Zuid-Amerika, om zo mogelijk hun exporttempo daarop aan te passen. Maïs uit West-Europa heeft last van mycotoxineproblemen, wat de export van het Europees product niet gunstig beïnvloedt.
De globale maïsvoorraad daalt volgens het Wasde-rapport van 10 januari met 1,05% tegenover december 2024. De voorraad is 9,8% lager dan een jaar terug in januari 2024. De globale tarwe- en maïsvoorraad samen is over januari 5,65% lager dan een jaar terug.
Europese vraag naar plantaardige oliën afgenomen
De koolzaadprijs kende vlak voor Kerstmis nog zijn laatste hoogtepunt van 538 euro/ton. Twee weken later daalde de prijs – zoals altijd gaat deze op en neer – naar 521 euro. Tussenin werd een paar keer het ondersteuningsniveau van 510 euro getest.
In Kuala Lumpur daalde de prijs van het februaricontract palmolie naar het laagste niveau in 2 maanden. Indonesië, de grootste palmolieproducent in de wereld, overweegt de exportheffing op ruwe palmolie te verhogen van 7,5 naar 10%. Beyers: “De vraag naar plantaardige oliën vanuit West-Europa is afgenomen. Men verwacht echter geen verdere daling, omdat het aanbod oliehoudende zaden in Europa nog altijd beperkt blijft. Ook de iets grotere onzekerheid over een recordoogst soja vanuit Zuid-Amerika, door de hittegolf in Argentinië, ondersteunt de koolzaadprijs.”
Canada is de belangrijkste koolzaadaanbieder voor China. Het recente ontslag van premier Justin Trudeau doet de koolzaadprijs richting China dalen, omdat de handelaars nieuwe onderhandelingsmogelijkheden verwachten als er nieuwe verkiezingen plaatsvinden in Canada.
Brazilië verwacht recordproductie aan soja
De sojameelprijs begon kort voor Kerstmis stevig te stijgen naar een hoogtepunt van 331 euro/ton op de eerste handelsdag van het jaar, 2 januari. Nadien daalde de prijs op een klein week tijd terug naar 313 euro.
“De hittegolf in Argentinië – waar temperaturen tot 40 °C gemeten worden – en waar men nu al beperkte neerslag ziet tot 21 januari, zorgt ervoor dat er een recordsojaoogst uit dat land niet te verwachten zal zijn. Men is momenteel in Argentinië nog de laatste soja aan het inzaaien. Het kan zijn dat door de droogte en hitte herinzaaien nodig zal zijn. De recordproductie van Brazilië zal dat echter zonder problemen compenseren. Het zuiden van Brazilië ziet meer neerslag. In de laatste week van januari en in de eerste week van februari zal de sojaoogst al op gang komen in de Braziliaanse provincies Mato Grosso en Parana. In maart en april zien we de grootste Braziliaanse exportperiode van soja. De voorspellingen rond de Braziliaanse sojaproductie blijven heel hoog.”