Ontdek de meest gelezen actualiteitsartikelen in 2024
Niemand zal ontkennen dat 2024 een bewogen jaar was voor de landbouwsector. Blik samen met Landbouwleven terug met de meest gelezen artikels op onze website van de rubriek Actualiteit.

1. Cd&v houdt stand, Vlaams Belang klimt fors en N-VA maakt een duik in Landbouwleven-peiling
2024 was een verkiezingsjaar en ook Landbouwleven heeft de invloed van de ‘Moeder alle verkiezingen’ geweten op haar leescijfers. Het meest gelezen artikel in deze categorie waren de resultaten van onze kiezerspeiling.
Net als in 2019 deed Landbouwleven naar aanleiding van de Vlaamse verkiezingen een peiling bij haar lezers. Na een bewogen voorjaar – met onder andere de goedkeuring van het stikstofdecreet en internationale boerenprotesten – leek het ons interessant om te zien of landbouwers partijen beloonden of juist straften voor hun gevoerde landbouwbeleid (andere media vonden dat ook, en pikten de resultaten van onze peiling op).
Het was duidelijk waar de boer zijn klak hing: ze bleven trouw aan cd&v, zochten hun heil bij Vlaams Belang (maar niet per se meer dan andere bevolkingsgroepen) en straften bestuurspartijen Open Vld, maar vooral N-VA af (door onze hoofdredacteur het ‘Demir-Weyts-effect’ gedoopt). Kleinere partijen zoals BoerBurgerBelangen en Voor U konden boeren wel bekoren, maar losten die verwachtingen uiteindelijk bij de verkiezingen niet in. Linkse partijen konden maar weinig boeren en andere lezers van Landbouwleven warm maken.
2. Landbouwers krijgen er een gigantische administratieve overlast bij door nieuwe fiscale wet
Op de valreep van 2023 werd er nog een nieuwe verplichting aan de belastingsaangifte van landbouwers toegevoegd. “Deze wet brengt een gigantische overlast mee voor land- en tuinbouwers. De papierberg wordt onoverzienbaar voor hen”, aldus Paul Van der Schueren van DLV Accountants. Hij zette in dit artikel voor Landbouwleven alle feiten op een rij.
Vanaf aangiftejaar 2024 moeten landbouwers die onroerend goed huren meer informatie over het goed en de verhuurder aan hun belastingsaangifte toevoegen. Als ze dat niet doen, kunnen ze de huurprijs en –lasten niet meer als beroepskost aftrekken. “Het is duidelijk dat dit een enorme administratieve inspanning voor de land- en tuinbouwers betekent”, besluit Van der Schueren. Zij moesten in allerlei op jacht naar de missende gegevens …
3. Jonge boer wijkt uit naar Canada. “In Canada is er nog ruimte voor landouw”
Dat Niel de Baerdemaeker zijn heil moest zoeken in de Canadese landbouwsector, legt de vinger op de pijnlijke wonde van onze eigen Vlaamse landbouw. In Canada kan hij als starter meer verdienen en is er nog (letterlijk) ruimte voor landbouw.
“België is geen open land meer. Als landbouwers zitten we in een stad”, aldus Niel in het derde meest gelezen actualiteitsartikel van het voorbije jaar. “In Canada zoeken ze constant volk in de landbouw.” Hij heeft ook een aantal tips mocht je niet overtuigd zijn van recente inspanningen en beloftes van Vlaanderen en Europa om de stokkende generatiewissel aan te pakken, en zelf overweegt om als jonge landbouwer de oversteek naar de Nieuwe Wereld te wagen.
4. Vanaf 2025 enkel steun voor landbouwbedrijven met zaakvoerder zonder rustpensioen
Nog een wetswijziging haalt de top 5 van meest gelezen actualiteitsartikelen op onze website. Om aan de definitie van actieve landbouwer te voldoen – en dus steun van het GLB te krijgen – moet er vanaf 2025 binnen het landbouwbedrijf minstens 1 zaakvoerder niet op rustpensioen zijn.
Met deze maatregel wil Vlaanderen naar eigen zeggen verjonging binnen de sector aanmoedigen. We zullen 2025 moeten afwachten om te zien of de maatregel daar verbetering in brengt, maar in ieder geval gaat het in vanaf 1 januari 2025.
5. Mestbank zet geen helikopters in voor controles
De spanningen stonden strak gespannen in het voorjaar van 2024. Te midden van boerenprotesten, onderhandelingen tussen beleidsmakers en landbouworganisaties en oplopende spanningen tussen natuur en landbouw, gingen er geruchten rond op sociale media dat de Mestbank helikopters zou inzetten om de mestwetgeving te handhaven.
De Vlaamse Landmaatschappij wilde daarop het verhaal rechtzetten in dit artikel. “De geruchten kloppen niet. De Mestbank heeft geen eigen helikopter en huurt geen helikopters om landbouwers te controleren of ze de mestwetgeving naleven.”
VLM maakte van de gelegenheid gebruik om een grondig overzicht van en inzicht in de werking van de handhaving van de Mestbank te geven. Satellieten en drones (in een proefproject weliswaar) behoren bijvoorbeeld wel tot het arsenaal van de Mestbank.