Startpagina Akkerbouw

VLAM legt link met regeerakkoord in jaarprogramma

Met het jaareinde in zicht presenteerde het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) begin december zijn jaarprogramma voor 2025. Toelichting hierbij werd gegeven door Filip Fontaine en Guy Vandepoel, respectievelijk CEO en voorzitter van VLAM.

Leestijd : 4 min

Vandepoel gaf aan dat VLAM er een bewogen jaar heeft opzitten door hun verhuis van het Elips- naar het Marie-Elisabeth Belpairegebouw in Brussel. Daarnaast merkten ze dat ook de wereld rondom hun in beweging was en zagen ze eerder dit jaar hevige boerenprotesten. “Hiertegen heb je een vaste waarde nodig en denken we dat de sector kon terugvallen op VLAM als betrouwbare partner. Zo’n 5 jaar terug hebben we met Filip Fontaine aan het roer een hervorming ingezet, steunend op de ordewoorden: verbinding, verbeelding en vernieuwing. Op dit elan zetten we ook de komende jaren verder in”, aldus voorzitter Guy Vandepoel.

Vlaanderen als voedselregio

Filip Fontaine, CEO VLAM, verwees bij het begin van zijn toelichting naar het nieuwe regeerakkoord van de Vlaamse regering. “Zij willen Vlaanderen als voedselregio op de kaart zetten. Daarbij blijven ze, zowel lokaal als internationaal, het Vlaamse vakmanschap van al onze landbouwers, voedselproducenten, siertelers en boomkwekers in de kijker zetten. VLAM moet volgens het regeerakkoord focussen op de interne markt, korte keten en andere lokaal geproduceerde producten met een lage klimaat- en milieu-impact.”

Fontaine legt uit dat door marketing en promotie de positie van Vlaanderen als voedsel- en tuinbouwregio moet versterken. “Dit geldt zowel voor het binnenland als voor het buitenland. In eigen land moet er een sterke Vlaamse reflex zijn bij consumenten, retail en horeca.”

Met onder andere de websites www.groenvanbijons.be en www.lekkervanbijons.be slaagt VLAM daar al zeer goed in. Die laatste website is vorig jaar op 24 december maar liefst 62.000 keer bezocht. Dit is dus een goede manier om consumenten en voedingsprofessionals te informeren en om de voedselgeletterdheid te vergroten.

“Als je in het thuisland kan scoren, is dat de basis om ook in het buitenland te winnen.” Dat is een wetmatigheid uit het voetbal”, haalde Fontaine aan. Hij heeft dus geen angst om samen met zijn team in te zetten op het buitenland. Daar wenst het regeerakkoord immers dat door marketing en promotie de positie van Vlaanderen als voedsel- en tuinbouwregio versterkt wordt.

Wat het buitenland betreft, ligt de focus op Europa en wordt ingezet op onze buurlanden als kernmarkt. Verdere exportmarkten worden op vraag en in overleg met Vlaamse exporteurs aangedaan. Een mooi voorbeeld hiervan is de export van Vlaamse Conference-peren naar Brazilië.

VLAM als kenniscentrum

Een andere klemtoon die komend jaar nog meer gelegd wordt, is het fungeren van VLAM als kenniscentrum voor het beleid en de bedrijfswereld. Ze verzamelen immers data die inzicht geven in consumentengedrag, productpositioneringen en in noden om mogelijke afzetmarkten te ontwikkelen. Dankzij al deze gegevens en info is VLAM in staat om bedrijven te ondersteunen die zich vraaggestuurd willen ontwikkelen. Al die informatie wordt tevens meegenomen om beleidsondersteunend te werken. Zo helpt VLAM bij de opmaak van onder andere de landbouwvisie 2030-2050.

Een jaareinde gaat gepaard met de opmaak van de begroting en het budget voor het komende jaar. Ook daar maakte VLAM zijn huiswerk. Hun totaal werkingsbudget blijft stabiel op bijna 30 miljoen euro. Aan de inkomstenzijde komen de werkingsmiddelen hoofdzakelijk voort uit promotiefondsen en andere bedrijfsbijdrage. Daarnaast zijn er nog EU-fondsen. Aan de uitgavenzijde worden de promotiemiddelen voor 61% besteed op de binnenlandse markt en 39% aan exportacties in 2025.

Voor professional en consument

De acties die het komende jaar worden uitgerold, zetten vooreerst sterk in op de website www.lekkervanbijons.be, en dit zowel richting professional als richting consument. Voor die laatste is er een sectoroverkoepelende campagne die specifiek de focus legt op het versterken van de reflex om inlands te kopen.

Nieuw in 2025 zal zijn om de interactie met de websitebezoeker te verhogen door middel van snelle tests en polls, nieuwe recepten en video’s. Voornoemde website zoekt ook de synergie op met de campagne ‘Bewust consumeren? Da’s kopen met boerenverstand’ van de FOD Economie.

De website www.lekkervanbijons.be wordt verder uitgewerkt voor professionals, zodat zij ook informatie en inspiratie aangereikt krijgen. Daarnaast werd https://connect.lekkervanbijons.be gelanceerd, zodat voedingsprofessionals elkaar kunnen vinden voor nieuwe samenwerkingen. Zo kunnen ook producenten en/of afnemers in de korte keten elkaar leren kennen. VLAM krijgt regelmatig de vraag van voedselverwerkers die op zoek zijn naar korteketenboeren, maar die deze niet gemakkelijk terugvinden. Daar moet voornoemd platform dus bij helpen.

De troeven van de korte keten en de soorten verkooppunten beter bekendmaken bij het brede publiek is nog een actie waar VLAM in 2025 zwaar op inzet.

Acties in diverse sectoren

Voor de akkerbouwsector wordt er komend jaar met een aardappelcampagne ingezet op jongeren (18-34-jarigen). Er is ook een B-to-B-campagne voor diepgevroren aardappelproducten gelanceerd in 4 Aziatische landen. Dichter bij huis wordt in Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk een campagne voor verwerkte aardappelen op poten gezet. Deze 2 landen krijgen ook een exportprogramma voor groenten en fruit. Specifiek voor de Conference-peren wordt zo’n programma uitgerold in China en Italië. Door de klimaatevolutie is de eigen perenproductie in Italië verstoord. Daar kan onze Conference-peer op inpelen.

Aangaande de acties voor groenten en fruit is er de campagne ‘Is het van bij ons check’. De inspanningen op duurzaamheidsvlak die de groentesector doet, moeten belicht worden.

Iets gelijkaardigs wordt uitgerold voor de rundvee- en varkenssector. De binnenlandse campagne ‘Ons beste vlees ooit’ zet in op duurzaamheid, gezondheid en klimaat.

Tim Decoster

Lees ook in Akkerbouw

Bladseptoria en dwergvergelingsvirus gezien in graanvelden

Granen Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) en partners doet dit jaar terug waarnemingen in graanvelden. Hun meest recente waarnemingen vonden plaats op 7 en 8 april. De vaststelling is dat bladseptoria verspreid voorkomt, maar de tarwe er gezond bijstaat.
Meer artikelen bekijken