Groen licht voor Europese erkenning Vlaams roodbruin bier
Minister Brouns zal de Europese Commissie vragen ‘Flanders Red Ale’ oftewel ‘Vlaams roodbruin bier’ te erkennen als Beschermde Geografische Aanduiding. “Het Vlaams roodbruin bier is een West-Vlaams topproduct en getuigt van een sterk staaltje vakmanschap. Bovendien zet dit bier onze regio met stip op de Europese bierkaart”, aldus Brouns.

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) zal de Europese Commissie vragen ‘Vlaams roodbruin bier’ officieel te erkennen als Beschermde Geografische Aanduiding. Vandaag zijn bijvoorbeeld de ‘Geraardsbergse mattentaart’, het ‘Brussels grondwitloof’ en de ‘Limburgse vlaai’ al op deze manier beschermd.
Een aantal West-Vlaamse bierproducenten verenigden zich als een feitelijke vereniging HORARB (Hoge Raad voor het Authentiek ‘Vlaams Roodbruin bier/ Flanders Red Ale’) en vroegen in de zomer van 2024 voor hun product een officiële Europese erkenning aan als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA).
Zo’n registratie kan toegekend worden aan een landbouwproduct of levensmiddel dat afkomstig is uit een bepaalde regio en waarvan de faam aan deze geografische oorsprong kan worden toegeschreven: in dit geval een aantal gemeenten in de provincie West-Vlaanderen. Een bijkomende voorwaarde is dat de productie in dat bepaalde gebied moet gebeuren.
Voordat de benaming officieel erkend en geregistreerd kan worden op Europees niveau, moest het heel wat procedures doorlopen. Op nationaal niveau vond er een onderzoek plaats dat moest uitmaken of de aanvraag gerechtvaardigd is en of aan de gestelde voorwaarden voldaan is. Dat is nu met succes voltooid, met de conclusie dat ‘Vlaams roodbruin bier’ een biertype is dat zijn oorsprong vindt in de provincie West-Vlaanderen en de regio ook echt kenmerkt.
“Het Vlaams roodbruin bier is een typisch product uit de regio Roeselare-Kortrijk. Vandaag is het bier door VLAM al erkend als streekproduct, maar als Vlaams minister van Landbouw ben ik bijzonder trots dat dit West-Vlaamse bier binnenkort ook op Europees niveau erkenning zal krijgen als beschermde geografische aanduiding”, pronkt Brouns. “Onze Vlaamse producenten zetten met dit topproduct Vlaanderen nog steviger in het zadel als het gaat over kwalitatieve en duurzame bierproductie. En die productie begint natuurlijk bij onze landbouwers op het veld.”