Frankrijk wil dat nationale parlementen zich kunnen uitspreken over Mercosur
Frankrijk staat ‘erg vijandig’ tegenover de mogelijke opsplitsing van het vrijhandelsakkoord dat de Europese Unie met de Mercosur-landen heeft gesloten in een deel waarover de parlementen van de EU-lidstaten zich niet zouden moeten uitspreken. Dat heeft minister van Landbouw Annie Genevard gezegd.

Nu Ursula von der Leyen het akkoord met Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay ondertekend heeft, moet de Europese Commissie beslissen wat de juridische basis van het akkoord wordt en hoe het dus geratificeerd kan worden door de Raad (de EU-lidstaten) en het Europees Parlement.
Ze zou ervoor kunnen opteren om het handelsluik van het akkoord af te splitsen en dat op het niveau van de lidstaten enkel door de Raad te laten ratificeren, en dus niet door de 27 individuele EU-landen elk afzonderlijk. Op die manier zou een gekwalificeerde meerderheid volstaan en zou de Commissie voorkomen dat tegenstanders als Frankrijk een vetorecht gebruiken om de definitieve implementering van het akkoord tegen te houden.
Bedenkelijke werkwijze
Maar die werkwijze zou dus niet naar de zin van de Fransen zijn, maakte landbouwminister Genevard duidelijk. “Een opsplitsing van het akkoord zou de nationale parlementen hun spreekrecht ontnemen en het vertrouwen van de nationale volkeren in de Europese Unie grondig en op duurzame wijze aantasten”, verklaarde ze.
Bij de Europese Commissie stelt ook het Belgische oud-Europarlementslid Philippe Lamberts, die sinds kort de nieuwe adviseur van Von der Leyen is op het vlak van de overgang naar een klimaatneutrale economie, zich vragen bij de strategie om het akkoord door te drukken. Dit zou tot ongenoegen kunnen leiden dat brandstof geeft aan extreemrechts, vindt hij.
De Commissie zou met het idee spelen om een compensatiefonds uit te rollen voor Europese landbouwers die schade lijden onder de implementatie van het handelsakkoord. Maar volgens Genevard zou zo'n mechanisme tekortschieten om het behoud te garanderen van de sectoren die volgens haar zwaar getroffen worden. Frankrijk probeert in de Raad een blokkerende minderheid op te tuigen en kreeg al de steun van Polen. Ook de Italiaanse eerste minister Giorgia Meloni liet zich negatief uit over het akkoord en ook in Nederland en Oostenrijk klinkt kritiek.
Spiegelclausules
Bij de uiteindelijke stemming zal België zich moeten onthouden omdat de Vlaamse regering verdeeld is. De N-VA van minister-president Matthias Diependaele is vóór het Mercosur-akkoord, maar de cd&v blijft onder druk van de Boerenbond zogenaamde spiegelclausules eisen (die ervoor moeten zorgen dat de Latijns-Amerikaanse boeren dezelfde regels en voorwaarden volgen als hun Europese sectorgenoten). De derde regeringspartij Vooruit zegt de tijd te nemen om het akkoord te analyseren.
Maar zelfs al zouden er spiegelclausules aan het akkoord worden toegevoegd, zal Frankrijk geen vertrouwen hebben in de mogelijkheid van de EU en haar lidstaten om de wederkerigheid van de Europese normen en standaarden te controleren, zei minister Genevard.
Belga