Startpagina Boerenprotest

Honderdtal demonstranten in Europese wijk tegen vrijhandelsakkoord met Zuid-Amerika

Op het Brusselse Schumanplein hebben zich woensdag 13 november een honderdtal actievoerders verzameld om te demonstreren tegen het ondertekenen van een vrijhandelsakkoord van de Europese Unie met Mercosur-landen in Zuid-Amerika. Europese landbouwers vrezen dat het akkoord voor oneerlijke concurrentie zal zorgen.

Leestijd : 3 min

De Waalse landbouworganisatie Fugea beschouwt het akkoord als een gevaar voor de boeren en de planeet en verwijt de EU een dubbelzinnige houding. “Het is tijd om te kiezen tussen de Green Deal en wetteloze vrijhandel”, meent Fugea-woordvoerder Hugues Faly. “Ursula von der Leyen zei vorig jaar nog dat ze voor veilig voedsel en Europese autonomie op het vlak van voedselvoorziening was, maar door dat akkoord te ondertekenen komen honderdduizenden tonnen voedsel die niet aan Europese regels voldoen op vlak van pesticiden en hormonen op onze markt.”.

Falys wijst dan ook mogelijke compensaties en spiegelclausules in het akkoord af. Volgens Falys heeft Brazilië onlangs nog toegegeven dat het niet kan garanderen dat rundsvlees uit het land niet behandeld is met in de EU-verboden producten, zoals hormonen.

Fugea kwam woensdag 13 november lastminute samen met partners uit het internationale middenveld omdat de Europese Commissie volgens hen aandringt op het sluiten van de overeenkomst tijdens de G20-top in Brazilië op 18 en 19 november. Europese boeren verzetten zich al maanden tegen het vrijhandelsakkoord, dat volgens hen voor oneerlijke concurrentie voor Europese landbouwers zal zorgen. De landbouworganisaties vrezen dat de markt overspoeld zal worden door goedkopere en inferieure agrovoedingsproducten, vooral rundsvlees.

De actievoerders vrezen dat het Mercosur-vrijhandelsakkoord voor oneerlijke concurrentie zal zorgen voor Europese boeren.
De actievoerders vrezen dat het Mercosur-vrijhandelsakkoord voor oneerlijke concurrentie zal zorgen voor Europese boeren. - Foto: Belga

“Onze boeren kunnen niet onderworpen worden aan tegenstrijdige bevelen die van hen eisen dat ze hogere productienormen volgen, terwijl ze tegelijkertijd moeten concurreren met producten die aan minder strenge normen voldoen”, aldus Fugea in een persbericht.

Symbolische actie

In het voorjaar leidde dat verzet tot grootschalige betogingen in Brussel waarbij de politie moest tussenkomen. Tientallen agenten bekeken het gebeuren woensdag vanop een afstand. Met 5 tractoren op het Schumanplein bleef ook de verkeershinder in de hoofdstad beperkt.

De actie was dan ook naar eigen zeggen eerder symbolisch. “Om te voorkomen dat het platteland in vlammen opgaat, verwachten we dat de Europese autoriteiten krachtige maatregelen nemen.” Fugea en haar bondgenoten eisen dat de onderhandelingen tussen de EU en Mercosur stoppen, anders staat “onze woede klaar om te exploderen als ze de verkeerde beslissing nemen...”

Voor het hoofdkwartier van de Europese Commissie verzamelden zich een honderdtal actievoerders en 5 tractoren.
Voor het hoofdkwartier van de Europese Commissie verzamelden zich een honderdtal actievoerders en 5 tractoren. - Foto: Belga

Fugea dreigt dus met nog hardere acties in de toekomst mocht het akkoord toch ondertekend worden. “De boeren zijn volgens mij niet langer boos, maar moedeloos”, zegt Falys. “Al kan die boosheid terugkeren.”

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vraagt de Vlaamse regering in een open brief om het onderdeel landbouw en voeding van het handelsakkoord naar de prullenbak te verwijzen. Ook de Vlaamse landbouworganisatie verzet zich tegen een compensatiefonds en spiegelclausules in het akkoord, dat “een strategische voedselvoorziening quasi kan wegvegen”. Als het handelsakkoord wordt goedgekeurd, dan is voor ABS “ook het laatste beetje vertrouwen dat landbouwers en burgers in Europa hebben, definitief weg”.

Naast vertegenwoordigers van de landbouworganisaties nam ook europarlementslid Benoit Cassart (MR) het woord voor de aanwezige demonstranten. Cassart is zelf landbouwer. Het Franse Europarlementslid Manon Aubry van het uiterst linkse La France Insoumise hield een vurig pleidooi tegen het akkoord. Er waren ook vertegenwoordigers van de uiterst linkse partij PTB aanwezig.

Belga/ThD

Lees ook in Boerenprotest

“Boze boeren willen gewoon meer zekerheid”

Boerenprotest In het boek ‘Daarom zijn boeren boos’ buigen 15 Vlaamse en Nederlandse experts zich over de vraag waarom de boeren boos zijn. Het boek richt de spots op de diepgewortelde frustraties en de mix van factoren achter de boerenprotesten in Nederland en Vlaanderen. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek organiseerden de KU Leuven en de Nederlandse nieuwswebsite Foodlog een middagsymposium met als centrale vraag: Houdt de jonge boer het vol?
Meer artikelen bekijken