Startpagina Milieu

MAP 7 moet snel duidelijkheid bieden

Voor de start van het bemestingsseizoen van volgend jaar moeten de bepalingen van het MAP 7 duidelijk zijn. Daarbij moet er snel tewerk gegaan worden. Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns laat daar geen twijfel over bestaan.

Leestijd : 2 min

In de commissievergadering Leefmilieu van 5 november van het Vlaams Parlement verwees minister Brouns (cd&v) naar de verplichting om extra maatregelen te nemen die moeten toelaten dat de waterkwaliteit aan de Europese doelstellingen beantwoordt.

Snel handelen

Volgens de minister moet daarbij snelheid worden gehanteerd. “We kunnen van land- en tuinbouwers niet verwachten dat ze reeds uitgereden mest opnieuw van het veld halen”, reageerde hij op een vraag van commissielid Arnout Coel (N-VA).

De Vlaamse landbouwminister verwees naar het vonnis van een Brusselse rechtbank die in de zogenaamde nitraatzaak in juni Vlaanderen veroordeelde. Vlaanderen loopt dwangsommen van 1.000 euro per dag op die nagelaten wordt om extra maatregelen te treffen om de hoeveelheid nitraat in het water terug te dringen.

Ook de Europese Commissie startte in juli een inbreukprocedure tegen België bij het Europees Hof van Justitie. De Commissie zegt dat Vlaanderen onvoldoende maatregelen heeft genomen tegen nitraatverontreiniging. Jo Brouns wil er zo snel mogelijk voor zorgen dat deze zaken, die de Vlaming geld kosten, worden stopgezet.

Knopen doorhakken

De minister zegt dat hij bij de aanvang van deze legislatuur onmiddellijk aan de slag is gegaan. Hij zat de voorbije weken met verschillende landbouw- en milieuorganisaties samen om de maatregelen die in maart 2023 wederzijds werden afgesproken, te overlopen en te verfijnen. Er zijn daarbij nog enkele knopen door te hakken. De maatregelen betekenen elk een vooruitgang van de waterkwaliteit.

Het maatregelenpakket moet nu omgezet worden in decreetteksten en vervolgens in het Vlaams Parlement goedgekeurd.

Een antwoord op de vraag van volksvertegenwoordiger Coel hoe hoog de factuur van de nitraatzaak voor de Vlaming zal oplopen, heeft minister Brouns niet. Omdat elke euro die Vlaanderen moet betalen er een te veel is, roept hij op om zo snel als mogelijk werk te maken aan een oplossing, samen met de milieu- en de landbouworganisaties.

MAP 7 bevat belangrijke elementen als onder andere een gerichte gebiedsgerichte aanpak, het begeleiden van boeren naar duurzamere praktijken en het herwaarderen van mest als hulpbron in circulaire landbouw. Het stelt ook een samenwerking voor tussen overheidsinstanties en belanghebbenden, het verbeteren van de eenvoud van handhaving en het benadrukken van klimaatbestendige landbouwmethoden om de bodemkwaliteit te verbeteren.

Fons Jacobs

Lees ook in Milieu

Parkendecreet wordt niet vernietigd

Actueel Het Grondwettelijk Hof is niet ingegaan op de vraag van landbouworganisatie Boerenbond om het Vlaamse parkendecreet gedeeltelijk te vernietigen. Dat blijkt uit het arrest dat het hof op 13 maart heeft geveld.
Meer artikelen bekijken