Startpagina Veeteelt

Space-innovaties om je dieren gezond te houden

Gezondheid, zowel die van vee als voedselveiligheid, was een belangrijk thema op de internationale veebeurs Space in Frankrijk. Heel wat innovaties die daar in de prijzen vielen, moeten dan ook de gezondheidstoestand van dieren verbeteren. Dit is niet alleen belangrijk voor het welzijn van de dieren, maar is ook een voorwaarde voor efficiënte productie.

Leestijd : 4 min

In een vorige Landbouwleven werden al een aantal innovaties voorgesteld die het welzijn van zowel de veehouder als van zijn dieren verbeteren. Op Space, de Franse innovatiebeurs voor de veehouderij, stelden standhouders nog een hele reeks andere producten voor die zich focussen op de gezondheid van dieren.

Diagnosetest voor mastitis

“Een diagnose van klinische mastitis maken is normaal gezien een tijdrovend proces”, legt Stephanie Walker, product manager bij Ender Diagnostics uit. “Dierenartsen beginnen dan ook al vaak antibiotica toe te dienen voordat de diagnose al bekend is.” Hierdoor worden vaak onnodige of foute antibiotica toegediend.

Een snelle, op bewijs gebaseerde diagnose zou deze situatie vermijden, en de opkomst van antibioticaresistentie voorkomen. De 'Emma' (Ender Molecular Multiplex Approach) van Ender Diagnostics is een PCR-test die dierenartsen toelaat om zelf in dierenartspraktijken pathogene bacteriën te detecteren in 90 minuten. Het Zwitserse bedrijf beweert hiermee de eerste en voorlopig enige test te hebben die dierenartsen toelaat om klinische mastitis te diagnosticeren in hun eigen praktijk. “Een nieuwe inkomstenbron voor dierenartsen”, pochen ze in een brochure.

Een diagnose maken doet ‘Emma’ zonder dat de bacteriën gecultiveerd moeten worden, wat de gangbare methode is om mastitis te diagnosticeren. “Dit proces kost niet alleen veel tijd, maar kan – afhankelijk van waar de tests gebruikt worden – ook een risico vormen voor de arbeidsveiligheid.”

Het is wel niet de bedoeling dat de test meereist met dierenartsen op hun rondes. “Technisch gezien is dat mogelijk, maar voor een optimale functionaliteit raden we aan om de machine stationair te houden”, aldus Walker. Op zeer grote melkveehouderijen zou ‘Emma’ eventueel genoeg gebruik kennen om een financieel voordelige aankoop te zijn.

Omdat ‘Emma’ ernaar streeft om zoveel mogelijk onnodig gebruik van antibiotica te voorkomen, past het volledig in de OneHealth-benadering om antibioticaresistentie in mens en dier te bestrijden. Voor haar technologie kreeg Ender Diagnostics 3 sterren in de Space-innovatiewedstrijd Innov’Space.

‘Emma’ van Ender Diagnostics kan snel klinische mastitis opsporen in de dierenartsenpraktijk.
‘Emma’ van Ender Diagnostics kan snel klinische mastitis opsporen in de dierenartsenpraktijk. - Foto: ThD

Lichaamsvet van leghennen

Ook de Reveal Layers van Provimi Cargill kreeg van de jury van Innov’Space 3 sterren. “Het principe is dat de gezondheid van legkippen direct gelinkt is aan hun productiviteit. De Reveal Layers staat pluimveehouders toe om het lichaamsvet van hun leghennen te meten en op te volgen”, aldus Michel Richet van Provimi Cargill.

De Reveal Layers is een NIR-machientje dat in de palm van je hand past. “In de dierlijke productie wordt infraroodspectroscopie al gebruikt om voeder en andere grondstoffen te analyseren.” Dankzij de Reveal Layers kunnen pluimveehouders op een niet-invasieve manier het lichaamsvet in de buik van hun dieren te weten komen. In plaats van telkens meerdere kippen te moeten doden, is een doorsnede van 50 gescande kippen genoeg om een idee te krijgen van het gemiddelde lichaamsvet van een toom van 10.000 tot 20.000 kippen.

“Zowel te veel als te weinig vet is niet goed voor de productie van eieren. Hennen moeten op het juiste moment in de cyclus op hun ideale gewicht zitten.” Het resultaat van de scan geeft de pluimveehouder tijd om het rantsoen aan te passen, zodat de eierproductie in de meest ideale omstandigheden kan plaatsvinden.

Celgetal meten

Met de SCC Sensehub Dairy van MSD Santé Animale kan een melkveehouder in 2 minuten het celgetal van de melk van individuele koeien meten. De toepassing kan bovendien ingepast worden in het bestaande melksysteem, waardoor een boer direct kan ingrijpen al tijdens het melken, mocht er melk met een hoog celgetal geïdentificeerd worden.

Het celgetal is een indicator van hygiëne en gezondheid van de melkkoe. Een laag celgetal betekent dat de melk waarschijnlijk minder schadelijke bacteriën bevat en dus veilig is voor consumptie. Een grote hoeveelheid cellen kan dan weer wijzen op de aanwezigheid van pathogene bacteriën die mastitis veroorzaken. MSD Santé Animale stelt dat melkveehouders met hun SCC Sensehub beter geïnformeerde beslissingen kunnen maken om de gezondheid van melkkoeien en de kwaliteit van de melk te verbeteren.

Diarree voorkomen

De SCC Sensehub Dairy is niet het enige product in deze lijn. Een andere toepassing identificeert met tochtdetectie wanneer koeien bronstig zijn en dus het ideale moment voor inseminatie. “Dat bespaart melkveehouders veel tijd, omdat ze niet constant hun kudde moeten observeren”, aldus Julie Rallet van MSD Santé Animale.

Melkveehouders kunnen kiezen tussen een sensor in een oormerk of een halsband. Het principe is gebaseerd op de beweging van de koe, en kan er daarom ook andere informatie over de gezondheid uit afleiden. “Een algoritme zet al die informatie om naar makkelijk begrijpbare puntjes voor de boer.”

De jury van Innov’Space beloonde de SCC Sensehub Dairy met 2 sterren. MSD Santé Animale ontving daarnaast erkenning voor een vaccin, het eerste dat toegediend kan worden aan drachtige koeien om kalveren te beschermen tegen cryptosporidiose. De koeien ontwikkelen antilichamen, die ze doorgeven aan de kalveren via de biest, zodat deze geen diarree krijgen door cryptosporidiose.

Thor Deyaert

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken