Sojaoogst verloopt vlot in VS, terwijl Europese maïsoogst slabakt
Zoals dikwijls spelen de weersomstandigheden bij zaai en oogst van de belangrijkste voedergewassen de voedermarkt parten. Zo kent de Europese maïsoogst vertraging, waardoor ook de inzaai van gerst en tarwe niet vlotjes verloopt. Aan de overzijde van de oceaan ervaart men een vlotte sojaoogst.

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 41 en 42 (7 - 20 oktober 2024).
Problematische tarwe-inzaai in Rusland
De Europese tarweprijs op Euronext kende op 2 oktober zijn voorlopige recordnotering van 234,5 euro/ton. Twee weken later zijn de prijzen toch wat afgekalfd richting 225 euro. Beyers: “De ondersteuning van de tarwemarkt kwam na vorstschade aan de tarweoogst in Australië en het gebrek aan regen voor inzaai in Argentinië en Rusland. Intussen is het wel beginnen te regenen in Zuid-Amerika. De Russische tarweoogst voor volgend jaar lijkt nu al bij voorbaat kleiner te worden. Grote delen van (Europees) Rusland, waar zich de belangrijkste tarwegebieden bevinden, kampen al maanden met droogte en recent komt daar ook al vorst bovenop. Bij de Russen zou, net vanwege die vroegere koude omstandigheden, de tarwe het best eind oktober ingezaaid moeten zijn. Natte omstandigheden voor de inzaai van wintertarwe in Frankrijk zorgen ervoor dat er nog maar ongeveer 9% ingezaaid is, terwijl dit vorig jaar 16% was en volgens het langjarige gemiddelde 12%.”
De stijging van de Russische tarweprijs verbetert het Europese concurrentievermogen op de markt. “Met de situatie in Rusland had men verwacht dat ze voor de dag gingen komen met stevige export-heffingen. Aan het begin van week 42 baarde de berg echter een mus, want men kwam met export-heffingen die de prijs per ton Russische tarwe maar 5-6 dollar zouden verhogen. De opdracht van het Russische ministerie om de tarwe niet onder 250 dollar te verkopen werd door de markt ook niet echt geloofwaardig aangenomen met de herinnering aan het Russische exportgedrag van vorig seizoen.”
Maïsoogst verloopt traag in Frankrijk en vlot in Oekraïne
De Europese maïsprijs op Euronext kende op 2 oktober zijn voorlopige prijspiek van 217 euro/ton. Tussen toen en 2 weken later ging de prijs nog 2 keer die richting uit, maar midden oktober doet de Europese maïsprijs 210 euro. Het maandrapport van de United States Department of Agriculture (USDA) van 11 oktober was voor granen neutraal. De maïs tekende wel voor iets lagere eindstocks dan verwacht, maar dit wel in combinatie met hogere rendementen van de Amerikaanse maïsoogst.
“Naast vertraging voor het inzaaien van tarwe en gerst zorgen de aanhoudende regenbuien ook voor vertraging van de Europese maïsoogst. De Franse maïsoogst is nog maar 10% gevorderd, terwijl de oogst vorig jaar op hetzelfde moment al bijna 50% klaar was en langjarig bijna 45%. Dit staat dus in schril contrast met de Oekraïense maïsoogst, die al voor meer dan 50% klaar is. We zien een stijging van de maïsprijs in het Zwarte Zee-gebied ,want de Turken voeren een importquotum in van 1 miljoen ton en een importtarief van 5%. De prijzen stijgen omdat dit importtarief voorheen 130% was. Er is al 500.000 ton die richting uit gegaan, dus het quotum zal snel vollopen. Normaal kopen de Turken eerder ‘Russisch’, maar de beperktere beschikbaarheid daar doet ze naar andere origines lonken.”
Koolzaadprijs daalt
De Europese koolzaadprijs tikte op 11 oktober nog heel even meer dan 500 euro/ton aan, maar kon die hoogste prijs sinds begin juli blijkbaar niet vasthouden. Koolzaad noteert midden oktober 495 euro. Beyers: “De tijdelijke stijging van de ruweolieprijzen hielpen het weerstandsniveau van 500 euro opzoeken. Ook de stijgende palmolieprijzen en tegelijk de daling van de voorraad plantaardige oliën in India hielpen de prijs mee omhoog. Het terugkeren van regen in Zuid-Amerika en dus dalende sojaprijzen en ook dalende crushmarges beperken echter het stijgingspotentieel van de koolzaadprijs.”
Amerikaanse sojaoogst loopt vlot
De sojameelprijs piekte begin oktober op 347 euro/ton. Midden oktober is de prijs terug stevig gedaald richting 315 euro. “Er is druk gekomen op de sojaprijzen en op het gehele oliezadencomplex door de regen in Zuid-Amerika”, legt Raf Beyers uit. “Prima weersomstandigheden in Brazilië en Argentinië doen de inzaai van soja nu versnellen. Wat latere inzaai kan nog zeker voor gemiddelde opbrengsten zorgen, waardoor het geloof nu terug stevig groeit dat Brazilië nog altijd kan afstevenen op een recordoogst van 170 miljoen ton voor het komende seizoen. Het voorbije seizoen was goed voor 153 miljoen ton. Indien de weersomstandigheden zo blijven evolueren, kan de sojaprijs nog verder dalen, vooral ook omdat de Amerikaanse sojabonenoogst in volle gang is en omdat er al 67% is binnengehaald. Dit is heel stevig, tegenover 51% bij het vijfjarige gemiddelde op dit ogenblik. Het USDA kwam nog met recent nieuws over een uitzonderlijke verkoop van 131.000 ton Amerikaanse sojabonen aan China. Normaal halen de Chinezen hun soja meestal in Zuid-Amerika.”