Tarwe- en maïsprijzen in stijgende lijn
De beperkte Europese graanoogst zorgt voor stijgende tarweprijzen op Euronext. De maïsmarkt gaat dezelfde weg op. De Europese maïsoogstprognose werd immers recent nog naar beneden bijgesteld.

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 39 en 40 (23 september - 6 oktober 2024).
Inzaai tarwe in heel wat regio’s bemoeilijkt door droogte
“De Europese tarweprijs op Euronext, het eerstkomende contract van december 2024, is de voorbije maand al met 6,5% gestegen en in week 39 – sinds de laatste woensdag van september – al met 4,5%. De tarweprijs in Europa steeg op 2 weken van 215 euro/ton naar nu 230 euro”, duidt Raf Beyers. “De stijging van de Russische tarweprijzen geeft de Europese prijzen steun. De stijging is ingegeven door krappere exportvoorraden voor de komende maanden vanuit Rusland en Oekraïne. Daarnaast hebben belangrijke tarwe-importerende landen vanaf november nog maar weinig tarwevolumes veiliggesteld, wat hen dus nog zal dwingen om richting het jaareinde aankopen te doen.”
Verder weg bedreigt droogte de inzaai van tarwe voor het komende seizoen, zowel op het noordelijke halfrond in Rusland, Oekraïne en het zuiden van de Verenigde Staten (VS), als op het zuidelijke halfrond in Argentinië, Brazilië en West-Australië. In Rusland heeft Voronezh, de vijfde grootste graanregio van Rusland, zelfs de noodtoestand uitgeroepen vanwege droogte. De huidige kleine Europese tarweoogst zorgt ook voor wat prijsondersteuning, ware het niet dat de export heel zwak is, met 23% minder uitvoer van tarwe en tarwebloem. Het recente botsen van klimaat- en geopolitieke risico’s doet de graanmarkten ook stijgen.
Goede maïsoogst in VS, maar regenzorgen in Europa
De Europese maïsprijs op Euronext, het eerstkomende contract van november 2024, is de voorbije maand al met 6,7% gestegen en in week 39, sinds de laatste woensdag van september, met 3,6%. De maïsprijs in Europa steeg op 2 weken van ongeveer 200 euro/ton naar nu 214 euro. Daarmee volgt de Europese maïs het prijssentiment van de Europese tarwe. Het recente kwartaalrapport van het United States Department of Agriculture (USDA) zet de maïsvoorraad per 1 september aan de onderkant van de verwachting. Dit zal normaal ook overgenomen worden in hun volgende maandrapport op 11 oktober.
De vooruitzichten voor het aanbod van maïs zijn krap vanuit Zuid-Amerika en de Zwarte Zee-regio. De vooruitzichten voor de oogst in de VS zijn nog altijd heel gunstig, met een ongewijzigde gewasconditie op een zeer hoge 65% ‘goed/uitstekend’. De oogst in de VS is intussen ongeveer 16% ver, tegenover 13% langjarig gemiddeld deze tijd. De Europese maïsoogstprognose is recent nog naar beneden bijgesteld, met ook nog kwaliteitsproblemen door de overvloedige regenval in Centraal-Europa. In Polen is de maïsoogst ook van start gegaan. De Franse maïs staat er nog altijd goed bij, maar er zijn al zorgen over de oogst, net als in onze contreien, met terug veel regen in het vooruitzicht.
Volatiele koolzaadprijzen
Het Europese koolzaad is zoals altijd een pak volatieler dan andere grondstoffen. De prijs van het eerst komende novembercontract op Euronext ging de voorbije weken een paar keer richting 485 euro/ton, daalde ook een paar keer richting 460 euro, maar noteerde op 2 oktober 479 euro/ton. De hoogste prijs in 2 maanden werd zo de voorbije weken wel even bereikt. Raf Beyers haalt enkele redenen van die volatiliteit aan. “De zorgwekkende droogte in Brazilië voor de aanplant van sojabonen, de hogere prijzen voor plantaardige olie en een krappere aanvoer van koolzaad in Europa zorgen voor deze prijsstijging. Het krappere aanbod van palmolie in Maleisië en Indonesië doet de prijs van koolzaad ook toenemen. De Canadese koolzaadexport is stevig, maar er is daar ook wel een stevige binnenlandse vraag. De koolzaadmarkt blijft wel in de ban van de zwakke vraag naar plantaardige olie vanuit China en van het onderzoek van China naar het Canadese koolzaad. Europa heeft de voorbije periode wel een record aan koolzaad vermalen, terwijl de crushmarges recent wel dalen.”
EUDR-wetgeving houdt voedersector in de ban
In de Europese eiwittensector is de EUDR-wetgeving nog altijd het gespreksonderwerp. EUDR staat voor Regulation on Deforestation-free products. Beyers: “Deze wetgeving schrijft voor dat men alleen goederen en producten op de markt mag brengen die niet zorgen voor ontbossing of aantasting van bossen. Producten die hun herkomst vinden in gebieden die na 30 december 2020 ontbost zijn, mogen niet op de Europese markt gebracht worden en niet worden geëxporteerd. De Europese Commissie doet verwarrende communicatie rond de implementatie van deze wetgeving, die normaal vanaf 30 december 2024 zou starten voor grote ondernemingen en voor kleine en middelgrote vanaf juni 2025. Het gaat om handel in runderen, palmolie, soja, cacao, koffie, rubber en hout, en ook afgeleide producten daarvan. Juristen zouden bezig zijn om te kijken of de wetgeving toch uitgesteld zou kunnen worden. Importeurs lopen echter het risico om goederen voor het nieuwe jaar binnen te halen die niet oké zijn voor de EUDR. Dit kan tot 5 jaar na levering gecontroleerd worden, met boetes van 4% op de omzet als iets niet klopt. De Europese Commissie zou intussen laten weten hebben de EUDR-wetgeving toch een jaar uit te stellen.”
Ondanks dat de Amerikaanse recordoogst aan soja tegen het einde van week 40 normaal 39% ver is, stegen de sojameelprijzen de voorbije weken. Vooral de droogte in Brazilië voor de aanplant van komende oogst is daarvan de oorzaak. Er is echter sprake van regen, waardoor de sojamarkt terug wat lijkt te ontspannen.