Peking neemt cognac dan toch in vizier en richt zich ook op snelle auto's uit Europa
China voert antidumpingmaatregelen in tegen brandewijn uit de Europese Unie. Dat maakt het handelsministerie in Peking dinsdag bekend, te midden van handelspanningen met het blok. Bovendien kondigde het er ook een concurrentieonderzoek naar Europese auto's met krachtige motoren aan.

In januari startte China een antidumpingonderzoek naar Europese brandewijn als antwoord op het onderzoek van de EU naar overheidssteun voor Chinese elektrische auto's. In augustus concludeerde het handelsministerie dat er wel degelijk sprake zou zijn van dumping van Europese brandewijn op de Chinese markt, maar het zag voorlopig af van invoerheffingen.
Nu neemt Peking alsnog maatregelen. Invoerders moeten vanaf vrijdag 11 oktober op brandewijn een waarborg tot 39% van de waarde betalen. Die moet dienen om mogelijke toekomstige invoerheffingen retroactief te kunnen afschrijven.
Heffingen op elektrische auto’s
Het lijkt te gaan om een directe reactie op het groen licht dat de lidstaten van de EU vrijdag 4 oktober hebben gegeven voor de invoering van bijkomende heffingen op de import van elektrische auto's uit China, ondanks weerstand van onder andere Duitsland. De Europese Commissie wil 5 jaar lang extra heffingen van 7,8 tot 35,3% opleggen op de invoer van Chinese elektrische voertuigen, boven op de standaardheffing van 10%.
Dat China reageert door brandewijn in het vizier te nemen, is geen toeval. De maatregel heeft vooral betrekking op Franse cognac: die is goed voor zowat 95% van Chinese invoer van Europese brandewijn en de export naar China vertegenwoordigt ongeveer een kwart van de Franse uitvoer van cognac. Frankrijk – met de autobouwers Renault en Stellantis – was een van de trekkers van het Europese onderzoek naar goedkope Chinese elektrische auto's.
Protectionisme
China beschuldigt de EU van protectionisme en dreigt ook met verdere tegenmaatregelen: dit jaar opende het land ook al antidumpingonderzoeken naar varkensvlees en zuivelproducten uit de EU. Daarbovenop kwam dinsdag 8 oktober nog een nieuw onderzoek naar mogelijke extra invoerheffingen op Europese voertuigen met krachtige motoren. Zowel Peking als de Europese Commissie hebben overigens benadrukt nog altijd te hopen op een onderhandelde oplossing.
De EU kondigde al aan de antidumpingmaatregelen van China aan te vechten bij de Wereldhandelsorganisatie. “De EU neemt elk oneerlijk gebruik van handelsbeschermingsinstrumenten tegen welke sector van onze economie dan ook uiterst serieus. Misbruik van handelsbescherming om ongepaste redenen is een duidelijke schending van de WTO-regels”, zei een woordvoerder van de Commissie. Tegelijk zullen ze cognacproducenten beschermen tegen de negatieve impact van de antidumpingmaatregelen.
Als gevolg van de Chinese aankondigingen dalen onder andere de Franse sterkedrankproducenten Rémy Cointreau en Pernod Ricard dinsdagochtend op de beurs: hun aandelen koersten rond 10.45 uur respectievelijk bijna 9 en ruim 4% lager. Ook Europese en met name Duitse autobouwers delen in de klappen: zo noteert BMW meer dan 3% en Mercedes-Benz ruim 2,5% lager, terwijl ook Porsche, Volkswagen en Volvo Cars tot wel 2% in het rood staan.