Europese Commissie wil toepassing ontbossingswet uitstellen
De Europese Commissie wil de inwerkingtreding van de nieuwe wet tegen ontbossing met een jaar uitstellen tot eind 2025. Kleinere bedrijven zouden zelfs tijd krijgen tot midden 2026. Zo komt de Commissie tegemoet aan de vraag van lidstaten en handelspartners om extra tijd om de wet toe te passen.

De nieuwe verordening tegen ontbossing zou eind dit jaar van kracht moeten worden. De wet verbiedt de invoer van producten die afkomstig zijn van gronden die sinds begin 2021 ontbost werden. Het gaat onder meer om palmolie, rundvlees, hout, koffie, cacao, rubber, soja en aantal afgeleide producten, zoals chocolade, meubels, printpapier en een reeks palmoliederivaten. Importeurs moeten de opspoorbaarheid van die producten verzekeren.
De voorbije weken hadden lidstaten als Duitsland, maar ook belangrijke handelspartners als Brazilië, aan de alarmbel getrokken en om extra tijd gevraagd. Hun bede wordt nu gehoord. De Commissie biedt aan om de wet voor grote bedrijven toe te passen vanaf 30 december 2025 en voor kleine bedrijven vanaf 30 juni 2026. De lidstaten en het Europees Parlement moeten het uitstel nog goedkeuren.
“Met deze stap wil de Commissie zekerheid bieden over de te volgen weg en het succes verzekeren van de ontbossingsverordening, die van het allergrootste belang is voor de Europese bijdrage in het dringende wereldwijde probleem van de ontbossing”, zo stelde de Commissie woensdag 2 oktober in een persbericht. “Het voorstel tot uitstel stelt op geen enkele manier de doelstellingen en de inhoud van de wet in vraag”, verzekert ze.
Bijkomende adviezen en risicocategorieën
Tegelijkertijd publiceerde de Commissie woensdag documenten met bijkomende adviezen en verduidelijkingen voor bedrijven en voor de autoriteiten die moeten toezien op de naleving van de verordening, onder meer met betrekking tot de opspoorbaarheidsverplichtingen en eventuele boetes. Die kunnen oplopen tot 4% van de Europese jaaromzet. Bedrijven die dat wensen, kunnen vanaf december van dit jaar wel al meedelen hoe ze hun zorgvuldigheidsplichten naleven. Dan zal het voorziene IT-systeem operationeel zijn.
Daarnaast biedt de Commissie ook meer inzage in de risicocategorieën waarin landen zullen worden ingedeeld. De grote meerderheid van landen zal als “laag risico” worden ingeschaald, wat moet toelaten om de inspanningen te focussen op die landen waar de ontbossingsproblemen het meest acuut zijn, stelt de Commissie. Ten slotte komt er ook een nieuw strategisch kader voor samenwerking met handelspartners omtrent de toepassing van de wet.