Fruittelers verwachten problemen
Fruittelers zenden alarmerende signalen uit omdat ze in 2026 problemen verwachten in de perenteelt. Tegen die tijd wordt het hen verboden om de perenbladvlo te bestrijden met de enige gewasbescherming die er nog tegen werkt.

De perenbladvlo is een moeilijk te bestrijden insect dat zich vooral bevindt in perenboomgaarden. Het veroorzaakt misvormde bladeren, vertraagde groei en verminderde opbrengst.
Vlaanderen staat in tegenstelling tot andere landen zeer sterk in de perensector.
Laatste beschikbare insecticide
Vlaams minister van omgeving en landbouw Jo Brouns (cd&v) antwoordde begin april op een schriftelijke vraag daarover van parlementslid Arnout Coel (N-VA) dat hij weet heeft van de ongerustheid bij veel telers in verschillende teelten. Producten op basis van de actieve stof spirotetramat (zoals Movento) behoren tot de laatste beschikbare systemische insecticiden. Zij moeten verdwijnen omdat er niet langer een erkenning is van de actieve stof op Europees niveau.
Coel vreest dat er illegaal met het middel gewerkt zal worden omdat de gevolgen anders desastreus kunnen zijn. De sector vraagt om de mogelijkheid te onderzoeken om het bestrijdingsmiddel 120 dagen per jaar te mogen gebruiken tot er nieuwe alternatieven zijn of er een versnelling komt van gewasbeschermingsmiddelen die nog toegelaten moeten worden.
Momenteel doet men proeven voor een alternatief maar er is nog te weinig informatie over de effectiviteit ervan.
Natuurlijke vijanden
Brouns zegt dat de Vlaamse overheid de telers ondersteunt bij de geïntegreerde beheersing van de perenbladvlo via het financieren van onderzoek en voorlichting. Op het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) is een model uitgebouwd op basis van de ontwikkeling in de verschillende fases van de levenscyclus van de eerste twee generaties van de perenbladvlo. Dit model laat volgens de minister telers toe om het steeds beperkter wordende middelenpakket in te zetten op de meest ideale momenten. Bovendien geeft het model ook inzichten in de ontwikkeling van de twee belangrijkste natuurlijke vijanden van de perenbladvlo: de fluweelmijt en de oorworm.
Pcfruit legt nog dit jaar ook een proef aan over de bestrijding van perenbladvlo op Conference en Doyenné zonder spirotetramat. Daarmee wil het telers handvaten bieden om hen te tonen hoe perenbladvlo bestreden kan worden zonder spirotramat. Deze proef wordt gefinancierd met de werkingsmiddelen die de Vlaamse overheid geeft aan de praktijkcentra en met bijdragen uit de sector.
Geen noodtoelating
Minister Brouns verduidelijkt dat het gebruik van de actieve stof spirotetramat niet langer erkend in de EU. Eerdere rechtspraak van het Europees Hof van Justitie stelde dat lidstaten geen noodtoelating kunnen geven voor producten op basis van actieve stoffen die niet erkend zijn in de EU. Conform deze rechtspraak zal een 120 dagen-noodtoelating van handelsproducten op basis van deze actieve stof niet toegestaan kunnen worden in België.
Brouns deelde nog mee dat het erkenningsbeleid de bevoegdheid is van de Federale overheid (FOD Volksgezondheid, Leefmilieu en Veiligheid van de Voedselketen). De onderhandelingen op Europees niveau zijn ook een federale bevoegdheid.