Startpagina Recht

Wat bij een verborgen gebrek in dierenvoeding?

Sinds verschillende maanden hebben wij grote problemen met onze melkkoeien. Niet alleen zien wij uitzonderlijk veel verwerpingen bij drachtige koeien, bovendien is de melkgift serieus gedaald en zien wij met het blote oog dat onze koeien niet in goede conditie zijn. Onze dierenarts stond net als wij voor een raadsel, tot een analyse van aangekochte voeders het echte probleem blootlegde. Intussen is er heel veel schade geleden. Wat moeten wij doen, want de verzekeringsmaatschappijen geraken er onderling niet uit?

Leestijd : 3 min

Dat een analyse van de aangekochte voeders uitwees dat er iets fout is met die voeders, laat ons vermoeden dat er op het eerste zicht niets te zien was aan de veevoeding die bij u werd geleverd. U heeft ongetwijfeld om die reden ook niet geklaagd of geprotesteerd bij de levering, iets wat een koper wel moet doen in geval van zichtbare gebreken.

Bescherming voor de koper

Voor het geval een koper pas later ontdekt dat de hem geleverde goederen eigenlijk wel gebrekkig waren, maar dat dit niet op het eerste zicht kon worden vastgesteld, voorzag de wetgever in een bescherming voor de koper wegens verborgen gebreken. Art. 1641 van het oud Burgerlijk Wetboek bepaalt meer in het bijzonder dat de verkoper gehouden is tot vrijwaring voor de verborgen gebreken van de verkochte zaak, die deze ongeschikt maken tot het gebruik waartoe men ze bestemt, of die dit gebruik zodanig verminderen dat de koper, indien hij de gebreken gekend had, de zaak niet of slechts voor een mindere prijs zou hebben gekocht.

Verborgen gebrek

Volgens de rechtspraak van het Hof van Cassatie is een verborgen gebrek het gebrek dat de koper bij de levering niet kon of moest kunnen vaststellen. Het hof van beroep van Antwerpen voegde hieraan toe dat het gebrek voldoende ernstig moet zijn, wat een eenvoudig herstelbare disfunctie uitsluit, en dat het gebrek op het ogenblik van de risico-overdracht minstens in de kiem moet bestaan hebben. De feitenrechter oordeelt soeverein of een gebrek van de verkochte zaak al dan niet verborgen is.

Keuze tussen ontbinding van koop of vermindering koopprijs

De koper die geconfronteerd wordt met een verborgen gebrek heeft de keuze tussen de koopvernietigende vordering en de vordering tot prijsvermindering. De koper kan dus opteren ofwel voor een ontbinding van de koop ofwel voor een vermindering van de koopprijs. Deze keuze behoort enkel toe aan de koper. Indien een van de vorderingen werd ingesteld, kan de koper zich in de loop van het geding bedenken en de andere vordering instellen, tenzij hij er uitdrukkelijk afstand van heeft gedaan. De koper hoeft de redenen van zijn keuze niet te verantwoorden.

Op basis van de schade die u beschrijft, gaan wij ervan uit dat een loutere prijsvermindering niet zal volstaan om uw schade te compenseren, zodat u de ontbinding van de koopovereenkomst zal willen bekomen op grond van het verborgen gebrek. Bovenop deze ontbinding van de koopovereenkomst kan u ook een schadevergoeding vorderen voor alle schade die u geleden heeft.

Rechtsvordering op korte termijn

Bij een verborgen gebrek mag u wel niet talmen met het opstarten van de gerechtelijke procedure. De wet bepaalt immers dat de rechtsvordering op grond van koopvernietigende gebreken door de koper moet worden ingesteld binnen een korte tijd. Deze rechtsvordering moet op korte termijn gebeuren, omdat het onderzoek naar de oorsprong van de gebreken en naar de staat van het goed bij de levering niet in het gedrang mag komen. De leverancier moet ook de mogelijkheid hebben om zijn fabrikant in het geding te betrekken.

Zowel de duur van de termijn als het beginpunt ervan worden vrij ingevuld door de rechtbank op basis van onder meer: de aard van het verkochte goed, de aard van het gebrek, de gebruiken, de hoedanigheid van de partijen, maar ook de reeds verrichte gerechtelijke en buitengerechtelijke handelingen, zoals het laten aanstellen van een (gerechts)deskundige en het uitvoeren van een expertise. Het eindpunt van de termijn is niet een aangetekende ingebrekestelling, maar enkel een dagvaarding voor de rechtbank.

Verlenging is mogelijk

Het is wel vaststaande rechtspraak dat deze korte termijn wordt verlengd wanneer partijen ernstige onderhandelingen voeren om tot een minnelijke regeling te komen of wanneer partijen eerst het verslag van een deskundige afwachten vooraleer over te gaan tot dagvaarding. Uit uw relaas begrijpen we dat er tussen de verzekeringsmaatschappijen gesprekken gaande zijn. In principe zou u dus nog even kunnen afwachten, maar toch lijkt het ons raadzaam dat u geen risico’s neemt en meteen overgaat tot dagvaarding.

Jan Opsommer

Lees ook in Recht

Meer artikelen bekijken