Rekenkamer ziet grote tekortkomingen in Europees biologisch landbouwbeleid
De Europese Unie schiet dramatisch tekort bij het voeren van een doeltreffend beleid op het vlak van biologische landbouw. Het ontbreekt haar aan doelstellingen en een strategische visie, waardoor de sector - ondanks vele miljarden euro's aan steun - een nichemarkt blijft. Dat schrijft de Europese Rekenkamer in een nieuw verslag.

Sinds de jaren negentig moedigt de EU de ontwikkeling van biologische landbouw aan. Het ontbreekt de huidige Europese strategie echter aan visie en aan doelstellingen, stelt de Rekenkamer vast. Zo ontvangt de biologische landbouw steun van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), maar kunnen boeren zelfs subsidies krijgen zonder dat ze de normen voor gewasrotatie of dierenwelzijn toepassen - nochtans 2 fundamentele principes van biologische landbouw.
Het komt ook voor dat er toestemming gegeven wordt voor het gebruik van niet-biologisch zaaigoed bij de teelt van biologische gewassen. In welke mate de milieuvoordelen van biologische landbouw worden gerealiseerd, kan niet worden gemeten.
Dat biologische landbouwers niet verplicht zijn om biologische producten te produceren om GLB-steun te ontvangen, maakt dat de biologische markt erg klein is gebleven - slechts 4 % van de Europese voedselmarkt. Tussen 2014 en 2022 ontving de sector ongeveer 12 miljard euro aan steun en tot 2027 volgt nog eens 15 miljard euro, maar de EU heeft amper doelen voor de sector, noch een methode voor het meten van vooruitgang. Daardoor dreigt de enige doelstelling die er wel is - tegen 2030 moet 25 % van de landbouwgrond bestemd zijn voor biologische landbouw - niet te worden gehaald. Voor de periode na 2030 ontbreekt het de EU zelfs aan een strategische visie.
“Er moeten meer gedaan worden om de sector als geheel te ondersteunen”, zegt Rekenkamerlid Keit Pentus-Rosimannus, die het verslag schreef. “Anders lopen we het risico dat we een eenzijdig systeem creëren dat volledig afhankelijk is van EU-financiering, in plaats van een bloeiende sector die floreert dankzij bewuste consumenten.”