Waalse landbouworganisatie eist dringende maatregelen tegen blauwtong
Ook aan de overkant van de taalgrens houdt blauwtong lelijk thuis in de Waalse veehouderij. “De overheid is er niet in geslaagd oplossingen te bieden aan boeren”, zegt Waalse landbouworganisatie Fugea. In een persbericht eisen ze een aantal tegemoetkomingen voor getroffen veehouders.

Al meer dan een maand worden Waalse herkauwers getroffen door de blauwtongepidemie. “We maken een crisis door zoals we die in jaren niet meer hebben gezien”, aldus de Waalse landbouworganisatie Fugea. “Er zijn al minstens 2.300 uitbraken gemeld in België en de schade is groot, vooral bij schaapskuddes, maar ook bij geiten- en rundveekuddes.” De toename van de veesterfte is slechts het topje van de ijsberg. “Lagere melkproductie, abortussen en verminderde vruchtbaarheid: de verliezen voor de boeren zijn talrijk.”
Definitieve cijfers zullen nog even op zich laten wachten, maar in België stierven in juli en augustus 14.000 volwassen schapen meer dan in 2023. Een verlies van 3,3 miljoen euro, aangezien een ooi bijna 240 euro waard is. “Daarbij zijn andere verliezen zoals vruchtverlies en verminderde vruchtbaarheid niet meegerekend. Dit zijn zware verliezen die het voortbestaan van boerderijen en de hele sector bedreigen.”
In de steek gelaten
Fokkers doen er alles aan om deze ziekte te bestrijden en hun dieren te redden, zoals Zoé Brusselmans, een ooienfokker in Durbuy, uitlegt: “Toen de ziekte uitbrak, heb ik mijn dieren dag en nacht in de gaten gehouden om de nodige verzorging te bieden. Maar dat was niet genoeg, mijn hele kudde werd ziek en ik verloor 15% van mijn ooien.”
“Onze leden hebben te lijden onder een gebrek aan vooruitziendheid en communicatie van de bevoegde autoriteiten”, aldus Fugea.
“Het is duidelijk dat de autoriteiten al maanden op de hoogte waren van de terugkeer van blauwtong. Hoe kan het dat er bijna geen toezicht of maatregelen op tijd aan de boeren zijn overgemaakt om deze epidemie te voorkomen?”, vraagt Samuel Batteux, melkveehouder in Leuze-en-Hainaut zich af. “Boeren voelen zich vaak hulpeloos en in de steek gelaten bij de aanpak van deze crisis.”
Krachtig optreden verwacht
Fugea vraagt dan ook snel een aantal toezeggingen van de Waalse regering om de boeren in deze crisis te steunen. In de eerste plaats zouden vaccins, geneesmiddelen en opsporingstesten terugbetaald moeten worden. Economische verliezen horen gecompenseerd te worden met gerichte betalingen. Tot slot zouden de regels wat betreft het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor schapenhouderijen in Wallonië aangepast moeten worden.
Daarnaast wil de Waalse landbouworganisatie opheldering over de verantwoordelijkheden van de relevante autoriteiten en structuren, “die er niet in geslaagd zijn zich voor te bereiden op deze crisis of oplossingen te bieden voor de boeren”. “Andere epidemieën zouden ons grondgebied kunnen treffen, zoals blauwtong serotype 8 of EHD dat aanwezig is in Frankrijk. We zullen daarop doeltreffender moeten reageren”, aldus Fugea.
Eerder overleg met de politiek heeft de boeren niet gerustgesteld. “Op Waals niveau vindt op 13 september een belangrijke vergadering met landbouwminister Dalcq plaats. Op federaal niveau zal het Sanitair Fonds maandag (16 september) beslissen over de toekomst van vaccinatie en de terugbetaling ervan.” Fugea verwacht een krachtig optreden dat in verhouding staat tot de schade die op het terrein is aangericht. “Sinds de crisis begin dit jaar hebben veek politieke beleidsmakers zich bereid verklaard om de landbouwsector te steunen. Nu is het tijd om dit aan de boeren te bewijzen.”