Startpagina Actueel

Nieuwe fietsroutes verbinden burger met productie van zijn voedsel

De burger is steeds minder vertrouwd met de hedendaagse land- en tuinbouw. Hij heeft minder kennis over de oorsprong van voedsel, hoe een hedendaags landbouwbedrijf draait en wat er groeit en leeft op akkers en weides. Met 11 nieuwe fietsroutes op het platteland bieden Inagro en Westtoer de kans om landbouwactiviteiten en -omgeving rechtstreeks te ervaren, of zelfs de landbouwer te ontmoeten.

Leestijd : 3 min

Elk jaar trekken zowat 6 miljoen recreatieve fietsers naar West-Vlaanderen. Tegelijk is ‘lokaal’ een belangrijke trend op de menukaart. Dat biedt een enorm potentieel voor lokale landbouwondernemers. Verspreid over West-Vlaanderen stelden Westtoer en Inagro 11 fietsroutes samen met duurzaam toerisme en voedselproductie als belangrijke thema’s. “Vanwege de maatschappelijke discussies is het meer dan ooit noodzakelijk om het verhaal van landbouw te vertellen, fietsers aan het denken te zetten en met elkaar in gesprek te laten gaan”, stelt Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw.

Expertise van Inagro benutten

In de ontwikkeling van de fietsroutes kon Westtoer rekenen op de dichte contacten met landbouwers en de jarenlange expertise van Inagro in landbouwverbreding en -educatie. “We zien landbouwers als ondernemers die ondersteuning nodig hebben in de uitbouw van alternatieve activiteiten in het landbouwgebied. De afgelopen jaren evolueerden verbredingsactiviteiten dan ook van nevenactiviteit naar een belangrijke economische meerwaarde voor het bedrijf. In die professionalisering fungeert Inagro als gids”, verduidelijkt Katrien Grauwet, adviseur landbouwverbreding en korte keten bij Inagro.

Landbouw dichter bij de burger brengen

Concreet begeleidden de adviseurs de land- en tuinbouwbedrijven op de fietsroutes om hun verhaal actief te vertellen en burgers dichter bij hun voedselproductie te brengen. 57 educatieve bordjes langs de route en een quiz voor picknickers zorgen voor laagdrempelige interactie met de fietser. Diverse thema's komen erin aan bod: natuur en landschap, dieren, gewassen maar ook de korte keten. De QR-codes leiden geïnteresseerden naar het uitgebreidere verhaal van de boerderij.

57 educatieve bordjes langs de route en een quiz voor picknickers zorgen voor laagdrempelige interactie met de fietser.
57 educatieve bordjes langs de route en een quiz voor picknickers zorgen voor laagdrempelige interactie met de fietser. - Foto: Westtoer

“Deel uitmaken van een toeristische fietslus geeft ons een goed gevoel. Onze passie voor verse, lokale groenten kunnen overbrengen aan fietsers maakt het plaatje voor ons bedrijf compleet. En we geloven in het concept, want we zijn zelf fervente fietsers en ontdekken graag lokale ondernemers tijdens een fietsrit”, vertellen Filip Vandaele en Kaat Vandepitte trots. Hun tuinbouwbedrijf, ’t Glazen Huis, ligt op de route van Passendale naar Langemark-Poelkapelle.

Lokaal lekkers in take away picknick

Ook willen Westtoer en Inagro de fietsers werkelijk laten proeven van het lekkers uit de streek. Daarom versterkten de adviseurs van Inagro het aanbod van hoevepicknicks op de routes. Ze namen de bestaande picknicks onder de loep door de samenstelling, de hoeveelheden en de kostprijs op punt te zetten én ze ontwikkelden een take-awayformule. “Het resultaat is een klantgericht product waarin de eigenheid van het landbouwbedrijf centraal staat”, gaat Katrien Grauwet verder.

Caroline Delavie van Hoeve Noord Gasthuis in De Panne getuigt: “Ik ben letterlijk wakker geschud. De porties in onze hoevepicknick waren te groot. Klanten vinden de kwaliteit van de producten veel belangrijker dan de hoeveelheid. En als de picknick ook nog eens leuk gepresenteerd is en in een leuke omgeving genuttigd kan worden, is het helemaal compleet.”

Ondernemerschap versterken

De ontwikkeling van de 11 nieuwe fietsroutes past in het project “Fietsen naar Morgen”, dat steun kreeg van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Het project sluit aan bij de strategie “Reizen naar Morgen” van Toerisme Vlaanderen die streeft naar duurzaam toerisme en recreatie met meerwaarde voor zowel de bezoeker als de lokale inwoners. Via het project slaagden Inagro en Westtoer erin om het ondernemerschap op het platteland te versterken.

Adviseurs van Inagro namen de bestaande hoevepicknicks onder de loep door de samenstelling, de hoeveelheden en de kostprijs op punt te zetten én ze ontwikkelden een take-awayformule.
Adviseurs van Inagro namen de bestaande hoevepicknicks onder de loep door de samenstelling, de hoeveelheden en de kostprijs op punt te zetten én ze ontwikkelden een take-awayformule. - Foto: Westtoer

“Voor land- en tuinbouwers is het belangrijk om ingebed te zijn in de maatschappij. Door samen te werken, stimuleren ondernemers de economie, werkgelegenheid en toerisme op het platteland, wat de hele regio ten goede komt. Tegelijk mogen land- en tuinbouwers hun eigenheid accentueren. Landbouw en voedselproductie tastbaarder maken is een eerste belangrijke stap in landbouweducatie. Dit project heeft aangetoond dat de Provincie West-Vlaanderen en haar partners hen daarbij helpen", besluit gedeputeerde Bart Naeyaert.

Inagro

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken