Startpagina Veeteelt

Nu ook blauwtong in Frankrijk

In Frankrijk zijn 3 haarden van het blauwtongvirus vastgesteld. Er worden beschermingszones van 150 km rond de vastgestelde haarden opgelegd en Frankrijk versnelt de vrijwillige vaccinatie tegen blauwtong.

Leestijd : 2 min

De eerste Franse vaststelling van een geval van blauwtongvirus gebeurde op 8 augustus. Eén dag later volgden nog 2 vaststellingen. Er zijn daarnaast nog tal van ‘verdachte’ gevallen waarvan (nog) niet officieel vastgesteld is dat het om blauwtong gaat.

Zelfde variant als bij ons

Het gaat in Frankrijk over dezelfde variant die in ons land en Nederland voor : blauwtongvirus serotype 3. Het aantal uitbraken van het blauwtongvirus in ons land heeft op 12 augustus de kaap van 500 overschreden. Deze variant komt voor het eerst voor in Frankrijk. De meeste verdachte meldingen in Frankrijk gebeuren in regio’s die grenzen aan België, Luxemburg en Duitsland. Er zijn 3 Franse departementen getroffen (Nord, Aisne en Ardennes).

Instellen perimeters heeft niet gewerkt

In een poging om deze variant van blauwtong tegen te houden had Frankrijk reeds op 2 augustus een beschermingsperimeter ingesteld, toen in België aan de grens met Frankrijk blauwtonggevallen werden gemeld. Inmiddels werd deze perimeter uitgebreid. Binnen de perimeter gelden beperkingen op het transport van runderen, schapen en geiten. Dieren die vanuit deze zone naar een plaats buiten de zone worden getransporteerd, moeten bijvoorbeeld 2 weken voor het transport een anti-insectenbehandeling krijgen en moeten negatief scoren op een screening. Frans vee dat aan deze 2 voorwaarden voldoet, mag uitgevoerd worden naar het buitenland, voor zover het ontvangende land de voorwaarden aanvaardt.

Vrijwillige vaccinatie

Sinds 12 augustus kunnen Franse veehouders een beroep doen op een vrijwillige vaccinatiecampagne. Frankrijk heeft 6,4 miljoen vaccins besteld: 5,3 miljoen voor runderen en 1,1 miljoen voor schapen en geiten. De vaccins worden door de overheid gratis ter beschikking gesteld, maar zijn wel beperkt tot de getroffen en aangrenzende regio’s. Buiten deze regio’s kunnen veehouders ook vaccineren, maar niet gratis. De vaccins moeten in Frankrijk besteld worden via de dierenarts. De veehouders mogen die daar zelf toedienen.

FVDL

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken