Aardappeldemodag in Westmaas (Nederland) richt zich meer naar kennisoverdracht
De Aardappeldemodag gaat traditiegetrouw door aan het einde van de zomer van de even jaren in het Nederlandse Westmaas. De editie 2024 staat gepland op 21 augustus, maar onder licht gewijzigde vorm. Om de bodem te sparen worden geen rooidemonstraties gehouden.

De Aardappeldemodag is een organisatie van Wageningen University & Research (WUR), de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI). WUR stelde hiervoor zijn terreinen op hun onderzoekslocatie in Westmaas ter beschikking. De universiteit is echter tot de vaststelling gekomen dat de belasting die ze met dit evenement op de gronden leggen te grote vormen aannemen.
“De grond van de locatie is primair bedoeld om proeven aan te leggen. Om ook in de toekomst betrouwbaar onderzoek te kunnen blijven doen is het niet langer verantwoord zoveel oppervlakte van de locatie Westmaas te gebruiken voor de Aardappeldemodag”, klinkt het nu bij dit deel van de organisatoren. “De kans op schade aan de grond bij een natte(re) editie wordt eenvoudigweg te groot.”
Praktisch gezien houdt dit in dat er geen rooidemonstraties meer georganiseerd worden komende editie en dus ook geen loslijnen worden opgesteld. Ongetwijfeld een moeilijke, maar moedige beslissing van de organisatie. Ze geven zo aan dat de bodem, het kapitaal is van een landbouwbedrijf en in goede stand gehouden moet worden.

Vernieuwing dringt zich op
De organisatoren ervaren in de huidige aardappelmarkt dat er toenemende behoefte is aan kennis en verdieping. Daar willen ze met de nieuwe opzet van de Aardappeldemodag op inzetten. Nieuwe onderdelen zijn ontwikkeld, maar er werd ook afscheid genomen van enkele vertrouwde onderdelen, namelijk de rooidemonstraties en de loslijnen.
Hierdoor zal de Aardappeldemodag veel meer dan voorheen in het teken staan van kennisoverdracht. Er zullen ruim 30 prominente sprekers uit de aardappelbranche op het podium staan om de aardappelsector van Nederland en België te inspireren, informeren en het gesprek aan te gaan.
Door de kortere loopafstanden zal de vakbeurs meer gecentraliseerd zijn en is er meer ruimte voor het inhoudelijke programma. De ontmoetingsplaats zoals de Aardappeldemodag bedoeld is, zal nog meer tot zijn recht komen. Met een hapje en drankje elkaar ontmoeten blijft het speerpunt van de dag.
De deelnemerslijst of exposantenlijst van de Aardappeldemodag is ondertussen afgesloten en telt ruim 110 standhouders. De aardappelsector wordt op de dag goed vertegenwoordigd met bedrijven uit verschillende bedrijfstakken, denk aan mechanisatie, handel, bemesting, gewasbescherming, sorteerders, bouwbedrijven, boekhouders, verzekeringsinstellingen, banken, koeltechnieken enzomeer.
Praktisch
De Aardappeldemodag gaat door op woensdag 21 augustus van 10 tot 20 uur op het terrein van Proefbedrijf Westmaas. Westmaas ligt in de Hoeksche Waard (Zuid-Holland), zo'n 20 km ten zuiden van Rotterdam. In je navigatiesysteem kan je het adres Groeneweg 3 te 3273 LP Westmaas ingeven. De toegang en parking is gratis. Vooraf registreren of een toegangsbewijs is niet nodig.
Voor het volledige programma verwijzen we naar www.aardappeldemodag.nl. Er is immers een hoofdpodium waar sprekers het woord nemen én hiernaast zijn er nog 5 kennisruimtes. Deze dragen de naam ‘teelt & bewaring’, ‘vakmanschap’, ‘future farming’, ‘markt’ en ‘beleid’. Om 10 uur start op het hoofdpodium de opening van de Aardappeldemodag. Om 10.30 uur starten de diverse sprekers ieder in hun kennisruimte. Om 18.30 uur neemt de laatste spreker het woord. Daarnaast worden op het hoofdpodium ook 2 seminars georganiseerd (Aardappel ook in 2030 nog cash crop akkerbouw? en Weerbaar telen) met een aansluitende paneldiscussie.
Hiernaast gaat er tussen 12 en 14 uur een Jonge Boeren Programma door, voorbehouden aan landbouwers onder de 40 jaar. Wageningen University & Research en Delphy organiseren een workshop ‘Gewasbescherming 2.0, IPM en ICM’. Op het buitenterrein kan je diverse machines bekijken en liggen er proefvelden aan met objecten over rassen, gewasbescherming en bemesting.