Verenigde Veehouders: "Stop de culpabilisering van de veeteelt"
De Deense regering maakte eind juni bekend dat Denemarken als eerste land ter wereld een koolstoftaks invoert op de uitstoot van vee. Naar aanleiding van dit bericht wenst de Verenigde Veehouders vzw te reageren.

Vooreerst moeten we even toelichten dat Denemarken deze taks inroept als hulpmiddel om hun klimaatdoelen voor 2030 te halen. Boeren zullen vanaf 2030, 300 kronen (40,22 euro) per ton CO2-equivalent moeten ophoesten. De belasting zal daarna doorstijgen. De bedoeling van de Deense regering is om op die manier tegen 2030 zo’n 1,8 miljoen ton minder CO2 uit te stoten.
Eerder had Nieuw-Zeeland gelijkaardige plannen als Denemarken, maar die werden onlangs opnieuw in de koelkast gestoken. Denemarken krijgt hiermee de bedenkelijke titel van eerste land ter wereld met zo’n koolstoftaks.
Veehouderij heeft geen invloed op het klimaat
Naar aanleiding van de Deense taks op veeteelt wenst de Verenigde Veehouders vzw hierop te reageren: “Om te voorkomen dat mensen geïndoctrineerd worden met verkeerde ideeën en dat ze hierdoor nutteloze inspanningen gaan leveren.”
De Verenigde Veehouders vzw wijst op volgend belangrijk feit: ‘De omvang van de veestapel is niet groot genoeg om van invloed te zijn op het klimaat.’ De organisatie verwijst hiervoor naar wetenschappelijk werk dat hier consulteerbaar is.
Daarin staat dat de totale mondiale veeteelt slechts 0,02% (2 tienduizendsten) van de totale mondiale biomassa is. “Wat bijna niets voorstelt, kan dan ook niet veel invloed hebben”, merkt Peter De Swaef, ondervoorzitter van de Verenigde Veehouders, fijntjes op.
“Het culpabiliseren (afbreken of beschuldigen) van de veeteelt – en meer specifiek van de nog kleinere fractie, het rundvee – voor haar emissies en de invloed op de klimaatverandering is ronduit belachelijk”, aldus De Swaef. Hij wijst erop dat er 7 keer meer vissen in de zee zijn. De termieten alleen al produceren meer methaan dan alle koeien samen.
Hij illustreert verder dat een goede melkkoe 750 kg boter en kaas produceert bij een equivalent van 120 tot 140 kg methaan (onderdeel van de koolstofcyclus) als pasmunt. Wie doet beter?
Gebrek aan kennis bezorgt ellende
Algemene kennis is bij veel wetenschappers een problematisch gegeven, stelt De Swaef. “Beroepsidioten weten veel over heel weinig. Gebrek aan overzicht en tunnelvisie bij wetenschappers en overheid, hebben boeren al veel ellende bezorgd. De Deense belasting op vee-emissies is het laatste wapenfeit.”
“De stikstofproblematiek in Nederland en Vlaanderen behoort tot dezelfde categorie, maar dan op basis van leugens en bedrog. Ook het Vlaams Convenant Enterische Emissies, wellicht ontworpen met de beste bedoelingen, zet uiteindelijk geen zoden aan de dijk”, stelt de ondervoorzitter van de Verenigde Veehouders.
Blijkbaar hebben de Deense wetenschappers nog niet van de koolstofcyclus gehoord. De CO2- en methaan-emissies van vee maken deel uit van de koolstofcyclus of koolstofkringloop en zijn afkomstig van de CO2 uit de atmosfeer die door de planten gebruikt werd om te groeien. Op termijn dragen koeien niet bij aan de toename van broeikasgassen.
Fossiele brandstoffen
De toename van broeikasgassen in de atmosfeer is volgens De Swaef te wijten aan het gebruik van fossiele brandstoffen. Als voorbeeld geeft hij aan dat de International Air Transport Association verwacht dat de wereldwijde vraag naar vliegtuigbrandstof in 2024 ongeveer 375 miljard l zal bereiken, of ongeveer 27,25 miljoen liter/dag.
“Bij verbranding levert elke liter kerosine 2,5 kilo CO2 + 1 kilo water + NO2 + NH3 op, en dat op 10.000 m hoogte. Dat geeft 937 miljard kilo CO2 + 375 miljard kilo waterdamp. En dan is men verwonderd dat er wijzigingen zijn in de weersverschijnselen...”, aldus nog De Swaef.