Zuivelbedrijven maken meer mozzarella maar minder ijs
De Belgische zuivelbedrijven hebben in 2023 vooral meer kaas, room en desserts geproduceerd, maar minder consumptiemelk en -ijs dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel.

De opvallendste stijger in de tabellen is mozzarellakaas. De productie ervan steeg in 2023 nog eens met 18 % tot bijna 81.000 ton. Daarmee is mozzarella goed voor twee derde van alle geproduceerde kaas bij Belgische zuivelbedrijven, zoals Milcobel. Mozzarella is een belangrijke grondstof voor pizzabakkers.
Nog bij de kazen werd ook meer verse kaas (+12 %) en meer geitenkaas (+3,6 %) gemaakt, terwijl de productie van gouda stagneerde. De totale kaasproductie kwam uit op 122.912 ton, 12 % meer dan in 2022. Daarnaast bleef ook de productie van room en...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of Activeer uw abonnement