Nattigheid drukt op de Europese melkproductie
Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 24 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. De slechte weersomstandigheden fnuiken in Europa de melkproductie en de ruwvoederproductie. Dit kan de melkaanvoer negatief beïnvloeden voor het komende najaar en de winter. De boterprijzen scheren intussen hoge toppen.

De Bloomberg Commodity Index heeft de wind in de zeilen en zit op het hoogste punt sinds 15 maanden, met +30% energie, +23% granen, +15% zware metalen en +19% edele metalen. Raf Beyers: “Dit kan dus de inflatie terug aanwakkeren, wat sommige doet vrezen dat de gehoopte rentedaling niet voor meteen zal zijn, hoewel de Europese Centrale Bank (ECB) wel doelt op een aankomende rentedaling op de eerstkomende beleidsvergadering van 6 juni. Volgens sommige ECB-bankiers daalt de inflatie in de eurozone nog geleidelijk en daalt ook het tempo van de loonstijgingen. Andere Europese centrale banken buiten de eurozone, zoals de Zwitserse, Zweedse, Tsjechische en Hongaarse, hebben dit jaar de rente al verlaagd. We horen daarentegen een heel andere geluid uit de VS, waar uit de jongste notulen van de Federal Reserve (FED)-vergadering blijkt dat de bestuurders voorlopig helemaal niet denken aan een rentedaling en deze dus stabiel willen houden. Er zijn zelfs FED- bestuurders die zeiden dat ze bereid zijn om de rente verder op te trekken, moest dat nodig zijn. Zo stelden onder meer de inflatiecijfers van het eerste kwartaal teleur.”
De olieprijs blijft intussen ver onder de 100 dollar die sommigen nog voorspelden begin april. Brent noteert nu maar ongeveer 82 dollar per vat.
GDT stijgt naar hoog niveau
De Global Dairy Trade (GDT)-zuivelveiling van Fonterra tekende voorbije week voor een prijsstijging van 3,3%. De index ging daarmee naar het hoogste niveau sinds oktober 2022.
Weer en vogelgriep hebben impact op melkproductie
De totale Amerikaanse melkproductie daalde in april met 0,4% ten opzichte van vorig jaar, wat beter was dan de prognose van -0,9%. “De componenten in de melk waren zeer sterk, waardoor de voor componenten gecorrigeerde productie op jaarbasis met 1,9% is gestegen. De United States Department of Agriculture (USDA) heeft ook de productie voor maart naar boven bijgesteld van -1,0% naar -0,7%, met meer koeien en een hogere productie per koe voor de maand. Door de aanhoudende verspreiding van de vogelgriep (HPAI) in de VS was er veel bezorgdheid dat de melkproductiecijfers voor april zwak zouden zijn. Het hoogste aantal bevestigde HPAI-gevallen telt men in Texas, Michigan en Idaho. Van die 3 staten is Texas de enige plaats waar men duidelijke productiezwakte ziet. Bij andere staten is het moeilijk om duidelijke effecten van de vogelgriep in de melkaanvoer cijfers te zien.”
Raf Beyers overloopt ook de situatie in Europa: “De Europese melkaanvoer is over het eerste kwartaal van dit jaar 0,15% lager dan vorig jaar. De krimp zit vooral bij de Scandinavisch landen, Duitsland, Ierland, Nederland en bij de Zuidoost-Europese staten. Groei is vast te stellen in de Oost-Europese lidstaten, met Polen op kop, en ook in België, Frankrijk en in de zuidwestelijke Europese staten. De huidige blijvende natte weersomstandigheden in grote delen van West-Europa fnuiken de melkproductie van koeien die normaal in het voorjaar weidemelk produceren. Ook een kwaliteitsvolle ruwvoederproductie staat meer en meer onder druk. Dit kan de melkaanvoer negatief beïnvloeden voor het komende najaar en de winter. De zwakke Europese melkaanvoer stuwt ook de spotmelk, die op 4 weken tijd bijna 10 cent steeg, tot boven de 45 cent.”
Hoge prijzen van Nederlandse boter
De Nederlandse boterprijs deed vorige week met +430 euro/ton de grootste prijsopstap sinds maart 2022. Het is van oktober 2022 geleden dat de Nederlandse boterprijs met 6.430 euro/ton nog zo hoog ging. De Franse boterprijs blijft in week 21 wat achter, met maar +80 euro/ton en 5.905 euro/ton. De Duitse boterprijs deed in week 21 zelfs +310 euro/ton, om zo aan 6.275 euro/ton te komen.
Binnen Europa is de melkvetaanvoer momenteel zwak en ligt de piek in de melkproductie ook al enkele weken achter ons. De roomprijs doet in West-Europa ook een stevige opstap de voorbije weken naar prijzen dicht bij de 8.000 euro/ton en zelfs hoger richting de herfst.
Op de GDT deed boter het met een +5,1% prijsopstap ook goed de voorbije week. De prijs van Nieuw-Zeelandse boter bedraagt nu 6.381 euro/ton en komt daarmee dus heel dicht bij de Europese prijs. Ook vochtvrij melkvet (AMF, anhydrous milk fat) deed het op de GDT goed met 3,5% stijging van de prijs naar 6.781 euro/ton.
Ondanks de stevige stijging van de Amerikaanse botervoorraad, die in april bijna 14% steeg tegenover vorige maand en ook 9% hoger is dan een jaar geleden, stijgt de Amerikaanse boter naar 6.173 euro/ton.
Europa exporteerde minder poeders
Beyers: “Het was al een tijdje geleden, maar de GDT werd nog eens getrokken door poeders. De GDT-prijsindex was opnieuw hoger dan de toekomstige prijzen voorafgaand aan de veiling voorspelden. De prijsindex steeg met 3,3% ten opzichte van de vorige veiling. De prijzen van alle zuivelproducten zijn gestegen ten opzichte van de vorige GDT.”
De aankopen in Noord-Azië (inclusief China) waren sterker dan de vorige GDT-gebeurtenis, maar waren zwakker dan het niveau van een jaar geleden. De aankopen in Zuidoost-Azië waren onveranderd ten opzichte van de vorige veiling en sterker dan vorig jaar. Verhogingen van het aankoopvolume van vollemelkpoeder (WMP, whole milk powder) en mageremelkpoeder (SMP, skimmed milk powder) naar Noord-Azië en Zuidoost-Azië vergeleken met de vorige veiling, vormden een aanzienlijk deel van de steun voor het totale volume. SMP ging zo 3,5% vooruit naar 2.421 euro/ton. Ook WMP deed het met +2,9% en een prijs van 3.138 euro/ton goed.
In Europa doet de SMP-index het voorzichtig met 2.435 euro/ton, de WMP is nog altijd wel pakje duurder met 3.677 euro/ton. “Europa exporteerde in het eerste kwartaal van 2024 11,9% minder SMP dan vorig jaar, maar ook zelfs 25,7% minder zuigelingenpoeder. De Europese export van WMP over het eerste kwartaal was gelukkig bijna gelijk, maar was met -24,6% over maart wel heel zwak”, besluit Raf Beyers.