Startpagina Economie

Slechte weersomstandigheden zorgen voor lage tarwestocks

We blijven in herhaling vallen, maar de slechte weersomstandigheden in diverse belangrijke productieregio’s blijven de internationale voedermarkten en -voorraden beïnvloeden.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 20 tot 21 (13-26 mei 2024).

Tarwestocks op laag niveau

Met het aflopen van het tarwecontract van mei op de Matif (Marché à Terme International de France) is het laatste contract van de voorbije oogst verdwenen. Het eerstkomende contract van de aanstaande nieuwe oogst is dat van september 2024. “Dit contract is de voorbije maand meer dan 17% gestegen naar een tarweprijs van 261 euro/ton”, legt Raf Beyers uit. “We moeten al terug naar februari 2023 om nog zo’n hoge tarweprijs te zien. De oorzaken zijn meerdere negatieve weersomstandigheden voor de graanteelt wereldwijd. De gewasconditie in Rusland blijft verslechteren door droogte en vorst. Ook het noorden en oosten van Oekraïne kreeg vorst te verwerken. De schade ligt in die regio’s vooral bij de zomergewassen en in mindere mate bij wintertarwe. Droogte treft ook Polen, Australië en de Amerikaanse staat Kansas. Overtollige en blijvende regenval baart ook zorgen in West-Europa.”

De prognoses voor de Russische tarweproductie zijn verlaagd en zouden mogelijk onder de 85 miljoen ton uitkomen. Dit is nu niet langer voldoende om aan de wereldwijde vraag te voldoen. Het laatste World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport voorspelde wereldwijde stocks van de grootste 8 exporteurs op het laagste niveau sinds 2012-2013. Er moet daarom niet meer veel slecht nieuws bijkomen om de tarweprijs te laten doorschieten naar 270 euro/ton. Het contract voor mei 2025 zit daar met 268,5 euro/ton al dichtbij. De tarweprijs wordt nu nog wat tegengehouden door de maïsmarkt, waar de prijzen minder explosief stegen.

Maïsbalans nog niet onder druk

Voor de maïs zijn op de Matif met aanstaande juni en augustus nog 2 contracten van de voorbije oogst beschikbaar. Deze contracten zijn in de voorbije maand respectievelijk met 7,5% en 10% gestegen. “Bij maïs is de stijging dus milder dan bij tarwe. De prijzen voor de nieuwe oogst zijn ook maar amper hoger dan de huidige prijs. De maïsprijs blijft sinds begin maart wel gestaag stijgen. Hij is sindsdien al zo’n 30% toegenomen. In week 21 is bij de maïsprijs zelfs nog zo’n 3,5% bij de prijs bovenop gekomen.”

Het was het Wasde-rapport dat deze maand de eerder ingeschatte recordoogst van Zuid-Amerika met 4 miljoen ton verlaagde en daarbij een grotere export uit de Verenigde Staten (VS) en Oekraïne benoemde. De vertragingen van de maïsaanplant op het noordelijk halfrond blijven echter aanhouden. De aanplant van maïs in Oekraïne en de VS loopt echter voorspoedig. De maïsbalans staat nog niet zo onder druk als de tarwebalans. De zorgen over de mondiale tarwebalans trekken echter ook aan de maïsprijs.

Hoge koolzaadprijzen

De prijzen van koolzaad- en plantaardige oliën blijven stijgen in Europa door een tekort aan aanbod en een groeiende vraag naar import. Beyers: “Sinds eind februari steeg de koolzaadprijs al 18% naar nu 483 euro/ton. Voor dat prijsniveau moeten we al terug naar juli 2023. Importerende landen en regio’s, waar ook Europa bij is, zijn afhankelijk van productieniveaus in Oekraïne, Australië en Canada. Voor het koolzaad is het te droog in Australië en te nat in Canada, waardoor de aanplant van koolzaad daar achterblijft.”

Koolzaad wordt recent ook ondersteund door een stevige prijsopstap van de Amerikaanse sojaolie na hun scherpe krimp van de voorraad. Voor de productie van koolzaad binnen Europa baren de extreem natte weersomstandigheden in West-Europa en vooral in Frankrijk ook zorgen. Raapzaadschroot blijft nu wel stabiel, maar duur, met een krap aanbod aan de voorkant.

Schade aan Braziliaanse soja valt mee

De sojameelprijzen zijn sinds begin mei volatiel tussen 370 en 390 euro/ton. Momenteel doet sojameel 378 euro/ton. “Omdat Braziliaanse bonen wat duur zijn, zoeken kopers naar alternatieven”, legt Raf Beyers uit. “Maar door het uitprijzen van raap lijkt dat moeilijker te worden. De nabije fysieke beschikbaarheid van soja is vertraagd door de overstromingen in Zuid-Brazilië, hoewel de werkelijke schade aan de oogst lijkt mee te vallen. Zo heeft men in week 21 de oogst van soja in een gebied dat geteisterd is door eerdere overstromingen al verhoogd van 78% naar 85%. Voor het seizoen 2024/2025 verwacht het Wasde een groter areaal in de VS en een groeiend areaal in Brazilië, wat de mondiale sojabalans ruim maakt voor het komende jaar. Regenachtige weersomstandigheden vertragen momenteel wel de inzaai van soja. Deze verdere vertragingen kunnen leiden tot minder opbrengst. Het is echter waarschijnlijk nog wat vroeg om hier al bezorgd over te zijn.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Belgapomnotering daalt

Aardappelen Belgapom meldt op 4 april een prijs van 160 euro/ton (zonder btw) voor de rassen Fontane. De notering daalt dus terug na 4 weken een stabiele prijs. Voor Challenger is er deze week geen notering wegens een gebrek aan transacties.
Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

Provincie Antwerpen

Antwerpen, Antwerpen, België

Solliciteer nu

Proefcentrum Fruitteelt vzw

Limburg, België

Solliciteer nu

Homburg Belgium

Heist-op-den-Berg, Antwerpen, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures