Startpagina Akkerbouw

Vlaamse regering vereenvoudigt kunstmestregister

De Vlaamse regering versoepelt de termijnen waarbinnen kunstmest aangegeven moet worden in het kunstmestregister. Voor bepaalde situaties komt er ook een vrijstelling, melden zowel de VLM als Boerenbond.

Leestijd : 3 min

De Vlaamse regering beloofde na de boerenprotesten in het Landbouwakkoord van februari 2024 om de administratieve lasten inzake het kunstmestregister te verlagen. Uit verschillende gesprekken tussen landbouworganisaties, de Vlaamse regering en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) komt nu een finaal vereenvoudigingsvoorstel.

Registratie op maandbasis

Elke aankoop en gebruik van kunstmest in een bepaalde maand zal ten laatste op de zevende dag van de volgende maand ingevuld moeten worden in het digitale kunstmestregister. Zo krijgt een landbouwer die bijvoorbeeld op 2 februari kunstmest aankoopt, tot en met 7 maart de tijd om het kunstmestregister in te vullen.

Bij gebruik van kunstmest bij de start van het nieuwe bemestingsseizoen of van zodra het toegelaten is, moet de registratie van gebruik slechts uiterlijk op de zevende dag na de uiterste indieningsdatum van de verzamelaanvraag, meestal 30 april, geregistreerd worden. Een voorbeeld: een landbouwer die in 2024 kunstmest strooit tussen 15 januari en 30 april, krijgt tot en met 7 mei de tijd om het register in te vullen. Dit omdat via de verzamelaanvraag ook aangegeven wordt welke percelen een landbouwer dat jaar in gebruik heeft, meldt de Boerenbond.

Het mestbankloket zal bovendien aangepast worden om registratie van mestgebruik op niveau van gewasgroep in plaats van perceelsniveau makkelijker te maken.

Goede nitraatresidu’s

Kunstmestgebruik voor teelten op groeimedium, de zogenaamde grondloze teelten, en op percelen in gebiedstype 0, de gebieden met de beste waterkwaliteit, worden vrijgesteld van registratie in het kunstmestregister. Daarnaast is voor bedrijven met een ‘vrijstelling van gebiedsgerichte maatregelen’ door een positieve bedrijfsevaluatie op basis van het nitraatresidu helemaal geen registratie in het register meer nodig.

“Deze bedrijven leveren inspanningen om de uitspoeling van nitraat in de bodem zo laag mogelijk te houden. Dat doen ze bijvoorbeeld door te bemesten op basis van bemestingsadvies, rekening te houden met het juiste tijdstip van opbrenging of de mest in kleine dosissen op te brengen”, laat de VLM weten in een persbericht.

Verder zal de Mestbank de gebruiksvriendelijkheid van het online register verbeteren in samenspraak met een gebruikersgroep van landbouwers. Officiële communicatie van de VLM over het volledig pakket aan versoepelingen volgt nog via het mestbankloket. Voor kunstmesthandelaars verandert er niets.

Boeren gemotiveerder aan de slag

Boerenbond reageert alvast tevreden met deze aanpassingen, die volgens hen een grote verlichting van de administratieve lasten voor landbouwers betekenen. “De korte termijnen voor registratie zorgden voor onnodige administratieve rompslomp voor onze landbouwers. Het wegvallen van registratieplicht voor percelen waar de waterkwaliteit goed is, houdt eindelijk rekening met de effectieve toestand van de waterkwaliteit”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. “Dit zal er ongetwijfeld voor zorgen dat landbouwers gemotiveerder zullen zijn om aan de slag te gaan met de waterkwaliteit omdat het gericht kan gebeuren.”

“Jonge boeren moeten terug meer buiten te vinden zijn. Met Groene Kring hameren we al enkele jaren op de administratieve overlast veroorzaakt door het kunstmestregister. De doorgedreven registratieplicht had nog weinig te maken met oordeelkundige bemesting. Daar wordt nu weer meer evenwicht in gebracht”, aldus Justine Arkens, voorzitter van de Groene Kring.

ThD

Lees ook in Akkerbouw

‘Alarmerende’ concentraties TFA gevonden in Europese wijnen

Actueel Concentraties trifluorazijnzuur (TFA), een korteketen-PFAS die geproduceerd wordt door de ontbinding van andere PFAS-verbindingen, zijn alarmerend toegenomen in Europese wijnen. Dat zegt het meest recente rapport van het Pesticide Action Network Europe (PAN Europe). De studie vond de forever chemical terug in alle recent geanalyseerde wijnen, met een aanzienlijke stijging van de concentraties in de afgelopen jaren.
Meer artikelen bekijken