Startpagina Mechanisatie

Gemeenschappelijke Europese veiligheidsnormen voor mobiele machines goedgekeurd

Vorige week woensdag keurde het Europees parlement met ruime meerderheid een gemeenschappelijke Europese set veiligheidsnormen voor niet-voor-de-weg-bestemde mobiele machines, zoals oogstmachines, goed.

Leestijd : 3 min

Oogstmachines en andere niet-voor-de-weg-bestemde mobiele machines moeten af en toe toch de openbare weg op om van en naar de werksite te gaan. Verkeersveiligheidsnormen moeten ervoor zorgen dat dit op een veilige manier gebeurt.

Maar elke Europese lidstaat heeft momenteel haar eigen regels rond gebruik in het wegverkeer van niet-voor-de-weg-bestemde mobiele machines. Cijfers van de Europese Commissie tonen echter dat slechts 4% van deze machines verkocht in het EU-land waar de productie plaatsvindt. “Dit betekent dat producenten van niet-voor-de-weg-bestemde mobiele machines uiterst afhankelijk zijn van de goedkeuring voor gebruik in het wegverkeer in andere lidstaten of derde landen”, zegt Europarlementariër Tom Vandekendelaere (Open-Vld) in een persbericht.

Om de veiligheid over heel de Europese Unie op te krikken en marktfragmentatie tegen te gaan, stemde het Europees parlement vorige week woensdag (24 april) met een zeer ruime meerderheid voor de oprichting van een set EU wijde veligheidsnormen voor niet-voor-de-weg-bestemde mobiele machines. Uiteindelijk stemden maar 10 MEP’s tegen en onthielden 3 er zich.

Veiligheidscertificaat

Niet-voor-de-weg-bestemde mobiele machines zullen in de toekomst moeten voldoen aan een set Europese veiligheidsvereisten over bijvoorbeeld remmen en sturen. Producenten van dergelijke machines zullen hun producten moeten laten testen om ze te kunnen verkopen in de EU. Maar als de machine door deze testen geraakt, krijgt het type een certificaat zodat het verkocht kan worden in heel de EU.

De nieuwe regels gelden voor machines met maximaal 3 zitplaatsen, inclusief de bestuurder, en een maximumsnelheid van niet minder dan 6 km per uur en niet meer dan 40 km per uur. Trekkers, getrokken uitrustingsstukken en machines in de eerste plaats bedoeld voor het vervoer van dieren vallen niet onder de richtlijn. Ook machines die enkel in één lidstaat in omloop zijn of waarvan maar maximaal 70 per jaar van geproduceerd worden, vallen niet onder de nieuwe richtlijn.

Win-win situatie

“Door 27 nationale procedures te vervangen door een enkele Europese goedkeuring stroomlijnen we procedures en verminderen we administratieve lasten voor fabrikanten. Deze grote stap neemt niet alleen marktbelemmeringen weg, maar maakt tegelijk coherente veiligheidsnormen voor mobiele machines zoals kranen en oogstmachines als ze zich op de openbare weg begeven”, zegt Vandenkendelaere, die ook rapporteur van dit dossier was.

“Het is een win-win: fabrikanten profiteren van kostenbesparingen en vereenvoudigde procedures, terwijl eindgebruikers genieten van verbeterde toegang tot machines en hogere verkeersveiligheidsnormen”, stelt Vandenkendelaere.

Individuele lidstaten kunnen wel nog machines verbieden omdat het te groot of zwaar is voor hun wegen, ondanks een EU-certificaat.

Transitieperiode

“Ik ben blij te zien dat we na 30 jaar doorgaan met het verdiepen van de interne markt door concrete dossiers als deze. Dat is waar de Europese Unie voor staat”, besluit Vandenkendelaere.

Het dossier moet wel nog goedgekeurd worden door de Raad, waarin alle lidstaten vertegenwoordigd zijn. Dan zal er een transitieperiode van 11 jaar ingaan, waarin machineproducenten ervoor kunnen kiezen om al te voldoen aan de Europese standaarden, of nog steeds de bevoegde nationale wetgeving te volgen.

Thor Deyaert

Lees ook in Mechanisatie

Bodemverdichting lijkt Vlaams probleem

Akkerbouw Bodemverdichting is een vorm van structuurbederf die ontstaat wanneer de draagkracht van de bodem wordt overschreden en waardoor de bodem daardoor samengedrukt en/of vervormd wordt. Het gevolg daarvan is dat grote, continue poriën verdwijnen, wat de waterhuishouding verstoort en wortelgroei bemoeilijkt. Dit maakt de gewassen droogtegevoeliger en verhoogt de kans op plasvorming.
Meer artikelen bekijken