Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe bio-incubator is de grootste die VIB ooit heeft opgeleverd

Onderzoeksinstelling VIB heeft in Zwijnaarde een nieuwe bio-incubator in gebruik genomen. Het is de grootste in zijn soort.

Leestijd : 3 min

De bio-incubator van VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, is gelegen op de nieuwe technologiecampus Tech Lane Gent Wetenschapspark. Hiermee bevindt deze zich in het hart van het Vlaamse biotech-ecosysteem, met de Universiteit Gent, het Universitair Ziekenhuis Gent en verschillende VIB-centra in de buurt.

Infrastructuur en kennis delen

Om biotech-startups, spin-offs en satellieten van buitenlandse biotechbedrijven aan te trekken, biedt de nieuwe incubator eersteklas faciliteiten voor zowel biofarmaceutische als agro-biotechbedrijven. Het is een modern gebouw waar bedrijven een hoogtechnologisch laboratorium delen. Door samen te ‘huizen’, kunnen ondernemingen kosten sparen, maar vooral bepaalde kennis delen. Gent staat bekend om zijn uiterst competitieve biotechcluster, een sector die in Vlaanderen goed is voor zowat 2,5 miljard euro aan investeringen.

Het gaat dan om grote beursgenoteerde ondernemingen zoals argenx, Biotalys en Sanofi, maar ook heel wat start-ups, die vaak nood hebben aan infrastructuur en een stimulerende omgeving. Dat soort ecosystemen wordt door het VIB voorzien. En de vraag blijft stijgen dankzij kennisinstellingen als UGent.

Grootse alleenstaande bio-incubator

De nieuwe incubator werd opgetrokken naast een bestaande die al dateert van vorige eeuw. Met netto 6.000 m2 gaat het om de grootste alleenstaande bio-incubator in zijn soort. Bruto gaat het zelfs om 10.0000 m2, als men de technische en gezamenlijke infrastructuur meetelt. De beschikbare ruimte is opgedeeld in modules van elk ongeveer 270 m2. Zo biedt de nieuwe bio-incubator plaats aan 10 tot 15 startende biotechbedrijven. Elke module heeft uitgeruste laboratoriumruimtes, kantoren, ondersteunings- en opslagruimte. Er zijn ook informele ontmoetingshoeken en flexibele werkplekken voorzien.

Gericht naar start-ups

Twee bedrijven hebben hun intrek al genomen in de bio-incubator: Molecubes en 272Bio. “Een derde partij gaat heel binnenkort ook zijn intrek nemen”, laat VIB weten, maar namen van andere bedrijven die interesse tonen, worden om vertrouwelijkheidsredenen niet meegedeeld.

Het is een bewuste keuze om het gebouw niet bij opstart al volledig in te vullen. De nieuwe incubator is voorzien op bedrijven die groeien. Start-ups kunnen de komende 5 jaar groeien, maar in principe ook krimpen. De indeling van het gebouw laat bedrijven toe om in functie van hun groei meer laboruimtes en werkruimtes aan te snijden indien daar vraag voor is.

Wanneer ze te groot worden voor de incubator, kunnen ze op termijn opschalen naar aan accelerator. Bovendien komen niet alle bedrijven in aanmerking voor een plaats. VIB is selectief in de bedrijven die hun intrek nemen. Ze moeten al een band hebben met UGent of VIB of minstens een toegevoegde waarde voor het ecosysteem zijn.

In Leuven participeert VIB in Bioincubator Leuven, goed voor 5 gebouwen met in totaal een oppervlakte vna 18.000 m2. Er is plaats voor nog een extra gebouw van ongeveer 3.000 m2 netto. In Brussel werkt de onderzoeksinstelling aan een kleinere incubator met een oppervlakte van 1.200 m2 netto op de campus van de VUB. Daarnaast beschikt VIB ook over een Incubator in Nevele gericht op agrobiotech, het gaat om 3.000 m2 serres.

Belga/AV

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken