Startpagina Bieten

120 dagentoelating voor insecticiden in bieten

Het Bieteninstituut (Kbivb) heeft 2 keer een 120 dagentoelatingen voor het gebruik van bladinsecticiden ter bestrijding van groene bladluizen en virale vergelingsziekte verkregen.

Leestijd : 1 min

Voor deze lente is het product ‘Movento’ (producten op basis van spirotetramat) toegelaten in suiker- en voederbieten van 1 april tot 29 juli 2024 voor 2 toepassingen aan 0,75 l/ha vanaf het 2-bladstadium. De aanbevolen dosis is 0,45 l/ha. Spirotetramat zit ook in het handelsmiddel Batavia.

Het product Gazelle (producten op basis van acetamiprid) is toegelaten in suikerbieten eveneens van 1 april tot 29 juli 2024 voor 1 toepassing aan 0,25 kg/ha vanaf het stadium BBCH 31 (10% rijensluiting). Antilop en Insyst bevatten ook de actieve stof acetamiprid.

Teppeki is erkend voor 1 toepassing aan 0,140 kg/ha vanaf het 2-bladstadium.

Kbivb/TD

Lees ook in Bieten

Grootschalige Franse test om suikerbieten te beschermen tegen vergelingsziekte

Bieten In Frankrijk wordt dit jaar een grootschalige test georganiseerd voor de biologische bestrijding van de vergelingsziekte bij suikerbieten. 500 ha bietenvelden wordt behandeld met kairomonen (feromoonachtige stoffen die een geur verspreiden). De kairomonen moeten de bladluizen weghouden van de planten, zodat de ziekte minder optreedt of dat behandeling met insecticide pas later nodig is.
Meer artikelen bekijken