Startpagina Boerenprotest

Boerenprotesten gaan wereldwijd door

Terwijl België zich opmaakt voor een tweede groot boerenprotest maandag 26 februari in Brussel, gaan de acties van misnoegde landbouwers in de rest van de wereld door. Een overzicht van een week boerenprotesten (19 tot 23 februari 2024).

Leestijd : 7 min

In Frankrijk is de onrust bij de boeren nog niet gaan liggen, ondanks omvangrijke hulpbeloftes van de Franse regering. Boze Franse landbouwers hebben zo vrijdag 23 februari voor de start van een grote landbouwbeurs in Parijs met tientallen tractoren het verkeer geblokkeerd.

De landbouwers waren vrijdagochtend aan een langzaam tempo over de stadsring richting centrum gereden, waar 2 door de autoriteiten goedgekeurde bijeenkomsten gepland waren.

De Franse president Emmanuel Macron heeft op de landbouwbeurs, die zaterdag van start gaat, gesprekken gepland met belanghebbenden in de landbouwsector. De bezorgdheid bestaat dat de protesten van boze boeren opnieuw zouden oplaaien, en dat de door politici als podium gebruikte landbouwbeurs wel eens de trigger zou kunnen zijn.

Net als elders in Europa klagen de boeren in Frankrijk over dalende inkomsten, Europese milieuregels en te veel eisen voor de sector.

Slovakije

Honderden tractors hebben donderdag 22 februari verzameld voor het gebouw van de EU-vertegenwoordiging in de Slovaakse hoofdstad Bratislava. Ook voor het parlementsgebouw werd actiegevoerd. De boeren willen zo aandacht vragen voor een situatie die ze levensbedreigend noemen. Ook in 37 andere steden waren er acties, bericht het persbureau TASR.

De boeren richten zich met de acties tegen de EU-bureaucratie en de oneerlijke concurrentie van goedkope import uit - vooral - Oekraïne en de Zuid-Amerikaanse landen. Op spandoeken waren slogans te zien zoals 'We willen boeren en geen bureaucraten zijn', 'Onze kinderen mogen koeien niet alleen uit de zoo kennen' of 'Oekraïens voedsel hebben we niet nodig'.

Emil Macho, de topman van de Slovaakse boerenbond, zei dat het protest niet gericht is tegen de Europese Unie als zodanig, maar tegen het beleid van de Europese Commissie. Hij noemde de Europese Unie ‘een geweldig project, dat helaas in de verkeerde handen zit’.

De Slovaakse boeren verklaarden zich uitdrukkelijk solidair met de collega's uit andere Europese landen die de voorbije weken ook op straat kwamen.

Polen

Poolse boeren blokkeren sinds dinsdag 20 februari opnieuw de grens met Oekraïne uit ontevredenheid met de import van goedkope landbouwproducten uit dat land. Al wekenlang houden ze goederen uit Oekraïne tegen aan de grens.

Er vonden al verschillende incidenten plaats aan de Pools-Oekraïense grens. Zo zijn treinwagons met Oekraïens koolzaad opengebroken bij een grensstation met Oekraïne. De politie is op zoek naar de daders.

De lading zou via Polen naar Hamburg gaan, liet het Oekraïense ministerie van Infrastructuur weten, dat foto's van op het spoor gedumpt koolzaad publiceerde. Oekraïne deed een beroep op de Poolse autoriteiten om de daders snel te straffen.

Ook op dinsdag 20 februari hadden boeren graan uit Oekraïense goederenwagons gedumpt bij een grensovergang. Vorige week kieperden actievoerders al Oekraïense landbouwproducten op straat uit.

Op een betoging in Gorzyczki, in het zuiden van Polen, was er ook een incident dat veel onbegrip in Oekraïne heeft veroorzaakt. Op een spandoek was de volgende pro-Poetin-boodschap te lezen: 'Poetin, herstel de orde in Oekraïne, in Brussel en in onze regering'. Aan de tractor met het spandoek was ook een vlag van de Sovjet-Unie vastgemaakt.

Warschau is van plan om de overgangen aan zijn grens met Oekraïne te beschermen. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk donderdag 22 februari aangekondigd. Bepaalde grensovergangen en weg- en spoortrajecten komen nu op de lijst met kritieke infrastructuur. Zo zorgt Tusk ervoor dat het transport van onder andere militair materiaal en noodhulp opnieuw zonder belemmeringen kan hervatten richting Oekraïne. Woensdag riep de Oekraïense president Volodimir Zelenski Warschau op tot dialoog over de aanhoudende boerenprotesten door misnoegde Poolse boeren.

Niet alleen in Polen, ook in andere EU-lidstaten zoals Frankrijk, Spanje en Slowakije wordt geprotesteerd tegen de invoer van Oekraïense landbouwproducten. Na de Russische invasie van Oekraïne 2 jaar geleden schortte Brussel alle importtarieven en quota op voor landbouwproducten om het land te helpen. Zowel de Commissie als de Raad keurde een verlenging hiervan met een jaar goed, met enkele flankerende maatregelen om tegemoet te komen aan de bezorgdheden van landbouwers. Het Europees Parlement moet zich nog uitspreken over deze zaak.

Poolse boeren gaan snelweg bij Duitse grens blokkeren

Poolse boeren zijn van plan om vanaf zondag 25 februari aan de grens met Duitsland de snelweg E30 (A12 in Duitsland en DK2 in Polen) te blokkeren. De actie zou meerdere dagen duren.

De blokkade zou zondag om 13 uur beginnen en zich uitstrekken van het verkeersknooppunt in het Poolse Swiecko tot aan de Duitse grens. Alle rijstroken in beide richtingen zouden worden afgezet. De Poolse grensgemeente Slubice zegt op haar website dat de actie tot 20 maart is aangemeld. Volgens lokale media zouden tot 1.500 boeren met zowat 700 tractoren en andere landbouwvoertuigen deelnemen.

“We gaan ervan uit dat dit meerdere dagen zal duren”, zei een woordvoerder van de politie van de Duitse deelstaat Brandenburg over de verwachte verkeershinder. Weggebruikers moeten rekening houden met files en omleidingen, luidt het.

Griekenland

Honderden Griekse boeren zijn op dinsdag 20 februari met hun tractor naar de Griekse hoofdstad Athene getrokken om meer financiële steun voor de sector te eisen. Konvooien van tientallen tractoren, geëscorteerd door de politie, bereikten tegen de middag het centrum van Athene en parkeerden voor het Griekse parlement als teken van protest.

Ongeveer 130 tractoren en tientallen pick-ups en vrachtwagens met de Griekse vlag kwamen samen op het Syntagmaplein. Duizenden boeren uit de landbouwgebieden van het Griekse vasteland en Kreta waren per bus naar Athene afgereisd en zullen door de straten van de hoofdstad marcheren.

De politie had speciale maatregelen genomen in het centrum van Athene, dat gedeeltelijk was afgesloten voor verkeer.

Premier Kyriakos Mitsotakis, die vorige week een ontmoeting had met vertegenwoordigers van de vakbonden, riep de boeren maandag op om ‘zo min mogelijk verstoring’ te veroorzaken.

Spanje

Honderden boeren hadden zich woensdag 21 februari verzameld in het centrum van de Spaanse hoofdstad Madrid. De Spaanse boeren protesteren tegen de oneerlijke concurrentie van landen buiten de Europese Unie.

Vijf kolonnes tractoren trokken 's ochtends vroeg naar het centrum van Madrid voor een protestmars aan het ministerie van Landbouw. De demonstranten, aangestuurd door de Unión Uniones, de Spaanse koepelorganisatie van regionale landbouwersverbonden, eisen ‘de productiekosten door te kunnen rekenen in de prijs van hun producten, zodat ze niet met verlies verkopen’. Dat meldde Luis Cortés, nationaal coördinator van de Unión Uniones, op de publieke omroep RTVE.

Cortés vindt dat de regering de geïmporteerde producten ‘moet onderwerpen aan dezelfde beperkingen die de boeren krijgen opgelegd’. Hij stelt dat de maatregelen die de Spaanse regering van premier Pedro Sánchez heeft ingevoerd ontoereikend zijn.

Ook in andere Spaanse steden stonden er voor woensdag protestacties gepland, onder andere in het zuidoostelijke Murcia en het meer zuidelijke Malaga, tegen Gibraltar. Die kwamen er op initiatief van de 3 Spaanse vakbonden ASAJA, COAG en UPA, die de sector vertegenwoordigen.

De boeren houden sinds 1 februari ononderbroken demonstraties in heel het land. De minister van Landbouw Luis Planas ontving de boeren op verschillende momenten en beloofde hen een vereenvoudigde versie van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid te verdedigen in Brussel. Daarbovenop wil Planas de wet op voedselketens wijzigen, om te voorkomen dat de boeren verlies lijden op hun producten.

Indië

Op de snelwegen richting de Indiase hoofdstad New Delhi zijn de gemoederen hoog opgelopen tussen de honderdduizenden protesterende boeren en de politie. De boeren wachten op de uitkomst van een nieuwe ronde onderhandelingen met de Indiase regering.

Politiedrones zetten traangas in toen de Indiase boeren zich verzamelden langs de snelwegen. Die zijn door de Indiase politie gebarricadeerd met cementblokken, ijzeren steunbalken en tijdelijke blokkades. De televisiezender India Today meldt dat de politie paraat stond met verdovingsgeweren, traangas en gasmaskers. De boeren hanteerden graafmachines, zandzakken, handschoenen en maskers. Sommigen droegen zelfs kogelvrije vesten. “We verzekeren jullie dat we de wegversperringen zullen doorbreken”, zegt de 45-jarige boer Jagmohan Sing. “Als we ze eenmaal gepasseerd zijn, stoppen we pas in Delhi.”

Nadat de vierde onderhandelingsronde tussen de regering en de vakbonden mislukte, kondigden de boeren aan dat ze de mars naar de hoofdstad zouden hervatten. “We willen dat de premier ons grondwettelijk recht om te protesteren beschermt”, zegt de vakbondleidster Sarvan Sing Pandher. “Open de grenzen en laat ons vreedzaam protesteren.” De boeren, voornamelijk afkomstig uit de noordelijke staat Punjab, eisen minimumprijzen voor hun gewassen. Vorige week marcheerden ze al richting New Delhi, waar ze werden opgehouden door de politie.

De afgelopen decennia zijn de inkomsten van de boeren zwaar gestagneerd. Meer dan 85% van de boeren bezit minder dan 2 ha landbouwgrond en een kleine 1% beschikt over meer dan 10 ha grond, zegt een onderzoek van het ministerie van Landbouw uit 2015-2016. Volgens officiële cijfers hebben meer dan 300.000 boeren zelfmoord gepleegd sinds 1990.

De Indiase regering van premier Narendra Modi wil een boerenprotest absoluut vermijden. In 2020-2021 kwamen duizenden boeren gedurende maanden op straat om te protesteren tegen de liberalisering van de landbouwsector. De regering moest plooien, wat een politieke nederlaag was voor Modi.

Belga/ThD

Lees ook in Boerenprotest

“Boze boeren willen gewoon meer zekerheid”

Boerenprotest In het boek ‘Daarom zijn boeren boos’ buigen 15 Vlaamse en Nederlandse experts zich over de vraag waarom de boeren boos zijn. Het boek richt de spots op de diepgewortelde frustraties en de mix van factoren achter de boerenprotesten in Nederland en Vlaanderen. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek organiseerden de KU Leuven en de Nederlandse nieuwswebsite Foodlog een middagsymposium met als centrale vraag: Houdt de jonge boer het vol?
Meer artikelen bekijken