Boerenprotesten in Hongarije, Italië, India en ... Brakel
De voorbije dagen, zelfs weken, zijn er niet enkel landbouwers in ons land op de baan gekomen om te manifesteren, ook in het buitenland is dit het geval. Het lijstje met landen waar manifestaties plaats hebben of hadden, neemt alsmaar toe.

In Hongarije hebben vrijdag 9 februari landbouwers betoogd tegen het landbouwbeleid van de Europese Unie en tegen de oneerlijke voordelen die Oekraïense landbouwproducenten volgens hen krijgen op de Europese markt. Met talrijke tractoren blokkeerden ze een weg aan de belangrijkste grensovergang met buurland Oekraïne nabij Zahony.
De Hongaarse premier Viktor Orban sprak eerder al zijn begrip uit voor de vele boerenprotesten in Europa.
Italiaans herstelplan
De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft het herstel aangekondigd van belastingvrijstellingen voor boeren met een laag inkomen. Het gaat om een poging om hun woede te kalmeren op een moment dat honderden tractoren zich verzameld hadden aan de poorten van Rome.
Meloni deed de aankondiging tijdens een receptie voor organisaties die de landbouwsector vertegenwoordigen. “Het voorstel van de regering is om boeren die het nodig hebben te helpen door de vrijstelling van inkomstenbelasting te beperken tot de meest kwetsbaren, terwijl het tot nu toe ten goede kwam aan de grootste boerderijen”, zei ze volgens een overheidsbron.
Deze gunstige regeling, die sinds 2017 van kracht is, werd in de laatste begroting niet verlengd, tot groot ongenoegen van de beroepsgroep. In Italië mobiliseerden boeren in regio's van Turijn tot Sicilië, en nu ook in de hoofdstad. Tientallen van hen, de meesten uit Toscane en leden van de Riscatto agricolo (Agrarische Opleving), zijn sinds maandag 5 februari gestationeerd in een veld aan de rand van de snelweg net buiten Rome. Vrijdag 9 februari werden ongeveer 300 tractoren geteld, waarvan er 3 -een groene, een witte en een rode, zoals de kleuren van de Italiaanse vlag - langs het Colosseum paradeerden.
Traangas in tegen protesterende boeren
De Indiase veiligheidsdiensten hebben dinsdag 13 februari traangas ingezet om te verhinderen dat duizenden boeren die minimumprijzen eisen, komen betogen in hoofdstad New Delhi. Onderhandelingen met de regering draaiden op niets uit.
De Indiase media tonen beelden waarop te zien is hoe manifestanten uiteengedreven worden door dichte wolken traangas bij Ambala, ten noorden van New Delhi. Politiechef Ranjay Atrishya zegt dat er ‘een maximum’ aan politieagenten is ingezet.
Lange tractorkonvooien zijn op hun weg naar de Indiase hoofdstad al gebotst op wegversperringen met metalen barrières en cementblokken. Deze had de politie opgetrokken om de belangrijkste hoofdwegen af te sluiten. De boeren in India protesteren al maanden tegen een liberalisering van de landbouwmarkt. Twee derde van de 1,4 miljard inwoners van het land leeft van de landbouw, die volgens officiële cijfers goed is voor 1/5devan het bruto binnenlands product van het land.
Franse landbouwers dreigen met nieuwe acties
De Franse landbouworganisatie Fnsea wil opnieuw actie voeren wanneer de aangekondigde regeringsmaatregelen niet snel genoeg concreet worden gemaakt. De komende landbouwbeurs in Parijs, die op 24 februari start, wordt als deadline naar voren geschoven.
“De landbouwers hebben nooit ontwapend. Iedereen heeft gezegd: we zijn bereid om opnieuw actie te voeren als het gerealiseerde werk niet voldoet aan de verwachtingen, die erg hoog liggen”, zegt Fnsea-topman Arnaud Rousseau.
De landbouworganisatie zit samen met de Franse premier Gabriel Attal, maar voert dus voor de start van het overleg alvast de druk op. “Het doel van de ontmoeting met de premier is om de balans op te kunnen maken, om te werken aan zeer concrete maatregelen”, zegt Rousseau.
In een reactie op het boerenprotest in Frankrijk, had premier Attal een tweetal weken geleden een reeks maatregelen aangekondigd. Hij beloofde het inkomen van de landbouwers te beschermen en om ook geld vrij te maken voor de ondersteuning van veehouders. Andere aangekondigde maatregelen hebben onder meer betrekkingen op 'voedelsoevereiniteit' en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
In overleg met de premier
In Brakel zijn een honderdtal landbouwers in overleg gegaan met eerste minister Alexander De Croo (Open VLD). Het overleg verliep constructief.
Zaterdagavond 10 februari waren verschillende landbouwers uit de Vlaamse Ardennen naar Brakel getrokken. Ze spraken er met De Croo. Het gesprek ging over de Europese regel die niet is ingevoerd waarbij boeren 4 % van hun akkerland braak moeten laten liggen. De pesticideregels en de administratieve lasten voor de boeren waren ook gespreksonderwerpen.
“Hun grootste bezorgdheid is het stikstofprobleem”, klinkt het bij een woordvoerder van De Croo. “Veel landbouwers uit de Vlaamse Ardennen zijn getroffen door de stikstofmaatregelen.”