Politieke reacties op boerenprotesten
De boerenprotesten gaan vandaag, donderdag 1 februari, niet onopgemerkt voorbij. Diverse politici reageren hier op. Zo nam Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) tijdens een protestactie op de Gentse binnenring het Europees landbouwbeleid op de korrel.

Minister Brouns sloeg er ook praatjes met de protesterende boeren en uitte begrip voor het algemene gevoel van onbehagen. “Er is nood aan meer waardering voor en vertrouwen in landbouwers”, zei Brouns, die zichzelf omschrijft als een bondgenoot van de boeren.
Zeer hoge lat
Het landbouwbeleid wordt volgens de Vlaamse minister momenteel in grote mate bepaald door klimaat en milieu. “De Europese Green Deal legt de lat zeer hoog”, zei de minister, die vindt dat de administratieve lasten lichter moeten. Een van de Europese regels die op weinig begrip kan rekenen, is de zogenaamde kalenderlandbouw, waarbij bepaalde gewassen op door de overheid vastgelegde dagen moeten worden geoogst of gezaaid.
Volgens Brouns heeft de politiek de boeren nodig om de ecologische ambities waar te maken. “Ze zijn de oplossing, niet het probleem”, klonk het. “De landbouw is geen randfenomeen, maar een strategisch sector.” De minister wil daarom zo snel mogelijk investeren in innovatie en technologie. Minister Brouns haalde ook aan dat binnen Europa alle producten aan dezelfde strenge eisen zouden moeten voldoen. “Argentijnse steaks worden aan veel minder strenge voorwaarden geïmporteerd en eieren van Oekraïense legbatterijen, die hier worden verkocht, moeten niet aan dezelfde normen rond dierenwelzijn voldoen”, aldus Brouns.
“We bekijken wat we op Vlaams niveau kunnen doen, maar een groot deel wordt bepaald op Europees niveau.” Tijdens de protestactie ging het opvallend weinig over het stikstofdecreet dat vorige week werd goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Brouns herhaalde dat het akkoord een noodzakelijke stap is om stilstand te vermijden.
Klaverblad Lummen verlaten
Met een kleine 20 minuten vertraging zijn de honderden boeren die sinds 7.00 uur het klaverblad van Lummen bezet hielden, begonnen met dat opnieuw vrij te geven. De boeren hadden aangegeven dat ze dat om 14.00 uur zouden doen. Door het onverwachte bezoek van minister Brouns liep die ontruiming een twintigtal minuten vertraging op.
De boeren konden het bezoek van de minister appreciëren. “Ik ben naar Lummen gegaan om naar hen te luisteren”, zo liet de minister na afloop weten. “Ik heb dit sinds dag 1, sinds ik minister ben, gedaan. Vanochtend in Gent en afgelopen maandag in Kinrooi. Gisteren heb ik ook met de landbouworganisaties gesproken en met de collega's in de regering. Ik luister naar de zorgen die steevast dezelfde zijn, die rechtszekerheid, de waardering, een eerlijke prijs en dat er wat meer Vlaamse producten in de winkelkar komen te liggen.” Ook over de administratieve lasten en controles hadden de boeren het met de minister. “Men heeft vaak het gevoel dat wij hen benaderen met een houding van wantrouwen in plaats van vertrouwen en dat is toch iets wat hen tegen de borst stoot op dit ogenblik.”
Overleg gepland
De Vlaamse regering zit vrijdagochtend 2 februari samen met een delegatie van de boerenorganisaties. Tegen de achtergrond van blokkades en protesten gingen verschillende landbouworganisaties (Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat, Groene Kring en Jong ABS) woensdag 31 januari al langs bij het kabinet van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). De land- en tuinbouwers zijn teleurgesteld en vragen rechtszekerheid en toekomstperspectief. “Als er geen antwoord komt, gaan we verder”, aldus ABS-voorzitter Hendrik Vandamme.
Escalatie voorkomen
De politie blijft inzetten op overleg om een escalatie van de boerenprotesten in Brussel en elders te vermijden, maar zal ‘ingrijpen waar nodig’. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). “Monumenten vernielen, straatinfrastructuur afbreken, kat- en muisspel met onze politiemensen, zullen worden aangepakt”, zegt ze.
In de Brusselse Europese wijk is een monument ter ere van de Belgisch-Britse industrieel John Cockerill neergehaald en gooien boeren eieren en rookbommen naar de politie. De protesten zijn al de hele week aan de gang en de politie hanteerde tot nog toe in samenspraak met het Nationaal Crisiscentrum, de provinciegouverneurs, de lokale besturen en minister van Binnenlandse Zaken Verlinden een aanpak van overleg en dialoog om escalatie te vermijden. Dat blijft zo, benadrukt de minister. “We ontvangen jaarlijks een groot aantal betogers die in onze Brusselse straten hun rechten kunnen uitoefenen. Dat is voor de landbouwers vandaag niet anders. Ook zij krijgen die mogelijkheid, tractoren inbegrepen.”
Goede afspraken, goede vrienden
Anderzijds betreurt Verlinden het vandalisme in Brussel. “Goede afspraken maken goede vrienden. De politiediensten zullen dus ook ingrijpen waar nodig. Het is in het belang van iedereen om verantwoordelijkheid te tonen.” Dat laatste geldt ook voor de acties op de snelwegen, waar er volgens Verlinden steeds meer ‘wilde blokkades’ opduiken. “Die bemoeilijken het overleg en de dialoog op het terrein”, zegt Verlinden, omdat de politie maar moeilijk een aanspreekpunt vindt om concrete afspraken te kunnen maken.
Hoe dan ook overtreden landbouwers de wet wanneer ze een autosnelweg blokkeren met tractoren. “Bij het flagrant negeren van bevelen of bij vandalisme stelt de politie processen-verbaal op”, legt Verlinden uit. De buitensporigheden lijken volgens haar echter vooral nadelig voor de steun die de boeren de afgelopen dagen kregen van heel veel mensen, zelfs van mensen die door hun blokkades urenlang in de file hebben gestaan.
Ook premier Alexander De Croo betreurt overigens de vernieling van het John Cockerill-monument. “Compleet fout”, zegt hij op X. “We moeten weg van de clash tussen landbouw en industrie. Boeren en ondernemers zijn niet mekaars tegenpolen. We hebben ze beiden nodig voor een sterke en duurzame economie.”
Ontvangen bij Charles Michel
Een delegatie van de Franstalige federatie voor jonge landbouwers FJA wordt ontvangen op het kabinet van Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. Dat heeft secretaris-generaal van de FJA, Guillaume Van Binst, gezegd aan Belga. Een delegatie van CEJA, de Europese koepel van jonge landbouwers, wordt op hun beurt ontvangen door de Europese Commissie.
De landbouwers hebben verschillende eisen die ook onder de bevoegdheid van verschillende niveaus vallen. Vandaag, donderdag 1 februari, richten ze zich met hun manifestatie expliciet tot de Europese Unie. “We willen maatregelen op de korte en langere termijn”, verklaart Van Binst. Kort samengevat, willen ze een administratieve vereenvoudiging en meer soepelheid in de maatregelen die de landbouw treffen. “We willen urgente maatregelen die zuurstof geven aan de landbouwers”, vat Van Binst samen.
Op langere termijn gaat het om een paradigmashift die eindelijk de landbouwer en zijn inkomsten centraal stelt in de strategische discussies omtrent het Europese landbouwbeleid. De jonge landbouwers vragen tot slot een engagement dat het Mercosur-handelsakkoord (een vrijhandelsakkoord met Zuid-Amerika) niet aangenomen wordt. We willen niet overspoeld worden door Zuid-Amerikaans vlees, klinkt het.