Vierhonderd boeren voeren actie in Merksplas
Een vierhonderdtal boeren hebben dinsdagmiddag 30 januari 2024 een week van protest afgetrapt in Merksplas (provincie Antwerpen). De samenkomst werd georganiseerd door de Boerenbond en Groene Kring.

Van 3 locaties (Hoogstraten, Ravels en Kasterlee) vertrokken dinsdagochtend bijna 400 tractoren in colonne naar de Markt in Merksplas. Daar werden ze aan het stadshuis ontvangen door de burgemeester van Merksplas, Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas). Hij betuigde zijn steun aan de boeren.
Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens sprak de boeren toe: “Zet de boer niet botweg aan de kant. Wij roepen op om in elke Vlaamse gemeente botten omhoog te hangen. Want in onzekere tijden, is het de boer die het voedsel op de tafel brengt. Iedereen lijkt vandaag de vriend van de boer, maar dat is niet wat wij de voorbije jaren gevoeld hebben. Boeren vragen minder betutteling van de overheid, eerlijke vergoedingen, en rechtszekerheid.”
"Spaghetti aan regelgeving"
Vooral Europa was kop van jut in Merksplas. Opgelegde data om te zaaien, de natuurherstelwet of subsidies voor herbebossing zijn de boeren allemaal een doorn in het oog. Ze spreken over een ‘spaghetti aan regelgeving, tot in het absurde’. “Boeren worden in een keurslijf van drempelwaarden geduwd waar ze weinig impact op hebben, maar die wel zeer grote gevolgen voor hun onderneming hebben.”
Verder wijzen de boeren op het feit dat het akkoord dat de landbouw- en milieuorganisaties gemaakt hebben om de waterkwaliteit te verbeteren, niet in beleid wordt omgezet omdat het ‘onvoldoende zal zijn voor Europa’.
Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring, gaf aan dat de onzekerheid om te investeren een grens bereikt heeft. “Als we in de toekomst ons eigen voedsel willen produceren, moeten onze boeren ondersteund worden, in plaats van ze te overladen met zoveel bijkomende voorwaarden dat ze er de brui aan geven”, aldus Moermans.
Europees voorzitterschap
Later vandaag zal de Boerenbond de bezorgdheden van de boeren overbrengen bij premier De Croo: “Wij zullen aan de premier uitleggen waarom de boeren zich aan de kant gezet voelen en wat de gevolgen van die tsunami van regelgeving voor hen betekent. Wij vragen aan alle beleidsmakers op alle niveaus om op een respectvolle manier met de landbouwsector om te gaan en werk te maken van een beleid dat ruimte voor onze boeren biedt.”
“Stop met praten over boeren en begin mét de boeren te praten”, besluit de boerenbondvoorzitter. “De teleurstelling van de voorbije dagen is omgeslagen in actiebereidheid. Boeren werken zich uit de naad, maar voelen zich niet gerespecteerd door het beleid.”
De actie in Merksplas was de start van een communicatiecampagne onder de noemer ‘Zet de boer niet botweg aan de kant’. De hele week nog zullen de boeren hun ongenoegen uiten. Zo laten ze hun hun stem horen in het kader van het Europees voorzitterschap. Dat gebeurt op het symposium over de toekomst van de landbouw op donderdag 1 februari in Gent. Ook tijdens de informele Europese Raad van de ministers van Industrie op 8 en 9 februari in Genk zullen ze aanwezig zijn. Vrijdag 2 februari zijn er tractorencolonnes in Kampenhout-Sas en Roeselare-Graankaai.