Startpagina Bieten

Suikerbietsector organiseerde groepsaankoop voor dekzeilen

Zo’n 300 Vlaamse suikerbietplanters deden mee met een groepsaankoop van beschermende afdekzeilen voor suikerbieten. Door de krachtenbundeling kregen ze niet alleen een volumekorting, maar ook VLIF-steun.

Leestijd : 2 min

Jean-Paul Vanelderen (Verbond Vlaamse Suikerbietplanters Tiense vzw en ondervoorzitter CBB) was verheugd om met een positief verhaal in de suikerbietsector naar buiten te treden. Bruno Dewulf, secretaris-generaal van de Confederatie van Belgische biettelers (CBB) en Stefaan Van Haecke, algemeen secretaris CoCo Vlaanderen, traden hem daarin bij. Begin december gaven zij toelichting bij de gerealiseerde groepsaankoop.

Succesverhaal

Enkele maanden terug namen de telersverenigingen van de Tiense Suikerraffinaderij en van Iscal Sugar het idee op om een groepsaankoop te doen voor dekzeilen (geotextieldoeken). Voor alle betrokken partijen was de oproep een succes. In totaal kochten 300 suikerbietplanters samen bijna 1.500 afdekzeilen van verschillende types.

Het totaal aantal suikerbiettelers in ons land ligt uiteraard hoger, maar niet iedereen had nu behoefte aan bijkomende of nieuwe afdekzeilen.

Een groot voordeel van de groepsaankoop is dat er 2 positieve aspecten gecombineerd werden: een volumekorting én VLIF-steun. Daardoor kan de landbouwer nu goedkoper beschermdoeken aankopen dan wanneer hij dit individueel doet voor enkele rollen dekzeil. Het financieel voordeel loopt aardig op.

Gevolgen VLIF-steun

Ook Luc Uytdewilligen en Léa Elst, vertegenwoordigers van de afdeling Ondernemen & Ontwikkelen van het departement Landbouw en Visserij, kijken positief terug op de groepsaankoop. Tijdens de toelichting stonden zij vooral stil bij de voorwaarden die vervuld moeten worden om VLIF-steun te genieten.

Hier vloeit onder andere uit voort dat de plantersvereniging (de vzw) de aankoop doet en deze gedurende een periode van 5 jaar ‘ter beschikking stelt’ van de teler via een gebruiksrecht. De landbouwer betaalt voor de geotextieldoeken waarvan hij niet de eigenaar is, maar de gebruiker. Dat is een situatie waarmee de Vlaamse landbouwer nog niet zo vertrouwd is.

Duurzamer

“Door de inzet van geotextieldoeken wordt de suikerbietteelt duurzamer”, gaf Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij de Tiense Suikerraffinaderij, aan. Zij waren gastheer voor het persmoment en partner in de logistieke organisatie voor de verdeling van de doeken. “Door de geotextieldoeken verhoogt de efficiëntie van het reinigen van bieten en het laden van bieten op het veld.” Voor beide suikerfabrieken van ons land zouden er naar schatting 10.000 vrachtwagentransporten per campagne minder zijn door een efficiëntere reiniging en minder vervoer van tarra.

Tim Decoster

Lees ook in Bieten

Het logistieke kluwen van de suikerfabriek ontward

Transport en logistiek Voordat een suikerklontje de suikerfabriek verlaat, heeft het een hele weg afgelegd. Van veld tot fabriek komt er immers heel wat logistiek en transport aan te pas. Wij bezochten – op het einde van de bietencampagne – Kristof Vrancken, agromanager bij de Tiense Suikerraffinaderij (TS). Hij behoudt het overzicht in dit ingewikkelde kluwen.
Meer artikelen bekijken